Jan Drda 9. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Jan Ámos Komenský.
Kdo to byl William Shakespeare
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
2.světová válka v próze JAN DRDA.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Karolina Světlá 8. ročník.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Jan Drda – České pohádky
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
EDUARD BASS 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Antonín Dvořák a jeho život
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Autor: Bc. Eva Doležalová
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Martin Pinta Jan Košner
Emil František Burian
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Marie Majerová 9. ročník.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Próza
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Božena Němcová (1820 – 1862).
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Spisovatelé a ilustrátoři
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
Transkript prezentace:

Jan Drda 9. ročník

český spisovatel narodil se 4. dubna 1915 v Příbrami

- prozaik, dramatik, fejetonista filmový scénárista - autor mnoha knih i pro děti a mládež

- maminka zemřela, když byla potřetí těhotná, otec se znovu oženil, ale po 4 letech se manželství rozpadlo, otec pil a odešel do světa - Jan i mladší sestra Marie pak žili u dědy

- po smrti dědečka šla sestra do sirotčince a Jan pobýval různě po příbuzných… po odchodu z gymnázia se Jan učil dva měsíce klempířem - pak si Jana vzala na vychování babička Drdová a on dokončil příbramské gymnázium v roce 1934 ( budova dnešní zdravotnické školy)

Drdův rodný dům v Příbrami

- po maturitě následuje studium na filozofické fakultě Karlovy univerzity - snažil se na studiu udržet a posílat peníze staré babičce, dával hodiny slabším studentům - nakonec odchází dělat redaktora a později šéfredaktora do Lidových novin do Zlína (začíná psát fejetony, sportovní a kulturní zpravodajství,úvahy, úvodníky, sloupky)

- v květnu 1940 se oženil s Emilií Novákovou a postupně se narodily děti Jana, Petr, Zuzka, Jakub - během svého života získal i několik titulů (laureát státní ceny, nositel Řádu práce a k padesátinám přibyl titul národního umělce)

- byl nadšeným členem KSČ („bude třeba pozavírat některé spisovatele, kteří se staví proti komunistickému vidění světa“) a později i šéfem Svazu českých spisovatelů (podílel se na vyloučení většiny demokraticky smýšlejících autorů ze svazu, obzvlášť stál proti katolickým autorům)

- sídlem Svazu českých spisovatelů do 90. let 20 - sídlem Svazu českých spisovatelů do 90. let 20. století a místem, kde Drda často pobýval, byl zámek Dobříš

- podnikal cesty do zahraničí, např. po Jižní Americe

- dnes je po Janu Drdovi pojmenovaná knihovna v Příbrami

(pod pseudonymem Áda Vlach) - už při studiu na gymnáziu vynikal v českém jazyce a na otázku, čím chce být, odpovídal : „Spisovatelem.“ - jeho první knížkou byl špionážní román pro děti CIRKUSÁK VINCEK, PES MATYÁŠ A OPIČKA BRUNHILDA (pod pseudonymem Áda Vlach)

- už na gymnáziu psal povídky a drobné prózy, také divadelní hry, které s úspěchem pak hráli příbramští ochotníci

DÍLO ROMÁNY Městečko na dlani - humorný román, různé postavičky žijící v městečku Rukapáň – vinaři, sedláci, havíři, obchodníci, voraři… - lidé věří, že jejich život je v rukou pánaboha, prožívají lásku, štěstí, ale i nemoce, bolest a smrt

do r. 1987 měla knížka 26 vydání

- městečko stvořil Hospodin, obtiskl svou pravici do země – podle prstů je pak 5 čtvrtí – v jedné žijí sedláci, v jiné havíři…. - starosta Buzek se upije k smrti, blázen Janek umírá pádem z kostelní věže, horník Řezáč zachrání sebe i pana radu ze závalu, sedlák Tratinec brání synovi v lásce k chudé Ančce, proto uteče a stejně se s ní ožení

- ve chvíli, kdy byla vyhlášena válka, se lidé semkli, zmizel věčný rozdíl pán – dělník sedlák – čeledín - lidé nechtěli válku a zapomněli na každodenní hádky a neshody - snaží se optimismem překlenout trápení a těžkou dobu a věří, že jejich životy jsou v rukou božích

- román ve filmovém zpracování Statkář Tratinec blázen Janek starosta Buzek

Putování Petra Sedmilháře - další romány : Putování Petra Sedmilháře – chlapec hledá neznámého otce Živá voda – mladý umělec hledá smysl své činnosti

DÍLO POVÍDKY Němá barikáda - soubor 11 povídek = osudy prostých lidí během války, okupace a povstání

- lidé žijí docela klidně, netouží po hrdinství, ale život přináší situace, kdy se hrdiny stát musejí, projeví se jejich charakter a srdce na pravém místě, často zachraňují životy

- nejznámější ze souboru je povídka VYŠŠÍ PRINCIP = přezdívka profesora latiny, kterého studenti brali jako komickou postavičku - při jedné hodině vstoupil ředitel a odvedl 3 studenty, čekalo na ně gestapo, zatklo je a později popravilo za schvalování atentátu na Heydricha

- bylo třeba pronést projev k žákům septimy, odsoudit čin jejich spolužáků (přimalovali Heydrichovi do novin knír a vousy) - profesor vstoupil do třídy a nedokázal žákům lhát: „Z hlediska vyššího principu mravního…vražda na tyranu není zločinem.“

popravení studenti

profesor latiny matka a spolužačka popraveného studenta

DÍLO DRAMATA Hrátky s čertem - pohádková komedie, vysloužilec Martin Kabát jde z vojny domů, přiměje loupežníka k poctivé práci,hříšné duše zachrání před peklem - na krku mu zůstane zamilovaná Káča

filmové zpracování

hlavní hrdina voják Martin Kabát

Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert - pohádková hra, pekelníci se snaží dostat do svých spárů několik duší ze vsi - jsou tam ale čert, kterého strašení už nebaví a Plajznerka, která se jen tak něčeho nezalekne

DÍLO POHÁDKY České pohádky - pohádky pro děti ilustroval Josef Lada

- mezi nejznámějších dvanáct pohádek patří např. : Český Honza O princezně Jasněnce a ševci O hloupé havířce Zlaté kapradí Jak princezna hádala, až prohádala Dařbuján a Pandrhola

- havíř Kuba Dařbuján hledá kmotra pro své 12 - havíř Kuba Dařbuján hledá kmotra pro své 12. dítě, domluví se se smrťákem (zdá se mu ke všem stejně spravedlivý)

- ujednají spolu úmluvu, že se Kuba stane doktorem a může léčit, pokud bude stát smrťák u nohou postele - pokud bude stát na druhé straně, je léčení marné - u bohatých si nechal platit, u chudých léčil zdarma - když onemocněl sládek Pandrhola, dal mu splnit nejprve nesmyslné rozkazy (jitrnice na stromě)

- pak se Kuba pokusil léčit Pandrholu i přes smrťákův zákaz, zavřeli ho do sudu, ale potom na světě nic neumíralo, ani lidé, ani zvířata…

zfilmovaná pohádka ZLATÉ KAPRADÍ

zfilmovaná pohádka O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI

- zfilmovaná pohádka Český Honza jako Z PEKLA ŠTĚSTÍ

- pohádky O Matějovi a Majdalence a Jak princezna hádala, až prohádala jsou námětem k pohádce NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA

Jan Drda zemřel v 55 letech 28 Jan Drda zemřel v 55 letech 28. listopadu 1970 na Dobříši – bylo to na selhání srdce za volantem svého vozu n a dobříšské křižovatce…na Dobříši je také pochován

Použitá literatura : Ulrichová, L. : Obsahy z děl české literatury Frič, J. : Dvanáct osudů dvou staletí