Kutná Hora dříve druhé město Českého království, odkud vytékal ,,stříbrný potok pražských grošů“ město zapsané od r. 1995 na listinu Světového kulturního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
III/2 XV A
Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
Velká výprava za krásami českého gotického středověku a nádherou českého baroka Mons Cuthna – Kuttenberg – Kutná Hora 9. června a 6. ročník ZŠ.
Hornická města.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Jihlava – Kutná Hora - Příbram
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Památky UNESCO v České republice 4. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Projekt Hornická města
SVITAVY.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
CESTOVÁNÍ.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Památky UNESCO v České republice
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Brno.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Kutná hora Lilit Sahakyan. Kutná hora ● Chrám sv. Barbory ● Starodávná kašna ● Kostel sv. Jakuba ● Valašský dvůr ● Morový sloup.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
KUTNÁ HORA.  Dříve téže zvána jako České Athény  Je okresní město ve Středočeském kraji  Významná městská památková rezervace, zapsaná na seznamu světového.
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Metodický list / anotace:
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
18. výlet turistického kroužku 3. ročník neděle 12. listopadu 2017
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královské město Rakovník
Transkript prezentace:

Kutná Hora dříve druhé město Českého království, odkud vytékal ,,stříbrný potok pražských grošů“ město zapsané od r. 1995 na listinu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO město dvou katedrál s unikátně zachovaným historickým jádrem město, které Vám umožní nahlédnout do středověku

Památky

Chrám sv. Barbory stavba byla zahájena r. 1388 hutí Petra Parléře dokončena byla r. 1905 od prosince 1995 je zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO

Kaple Božího těla nenápadný objekt v těsné blízkosti katedrály sv. Barbory připomíná dobu těsně před zahájením stavby katedrály tehdy založilo Bratrstvo Božího těla hřbitovní kapli s kostnicí inspirovanou proslulou kostnicí v Sedlci na ostrohu nad říčkou Vrchlicí vznikl tak objekt s nádherným halovým prostorem vrcholně gotického slohu

Kaple Božího těla

Jezuitská kolej dvoupatrovou barokní kolej ve tvaru obráceného ,,F“ vystavěl v r. 1667 Giovanni Domenico Orsi měla úlohu, kterou chtěli zaujmout jezuité v dějinách města uměle navršenou terasu před kolejí uzavřela zeď se 13 sousošími světců sochy vytvořil v letech 1703-1716 laický příslušník řádu František Baugut v r. 1773 sloužila kolej vojenským účelům v r. 2004 byla zahájena rekonstrukce celého areálu na Evropské centrum umění

Kamenná kašna vznikla jako součást kutnohorského vodovodu v r. 1495 je zajímavá nejen po stránce uměleckohistorické, ale i jako památka technického rázu kašna byla zastřešena a sloužila jako vodojem, který napájel další veřejné kašny ve městě její kamenická výzdoba nese znaky svatobarborské huti Matěje Rejska

Kamenná kašna

Kostel sv. Jana Nepomuckého jediná sakrální barokní stavba v Kutné Hoře vybudovaná v letech 1734-1752 v souvislosti s oslavami svatořečení J. Nepomuckého výzdoba je pojata jako oslava českých zemských patronů

Kostel sv. Jana Nepomuckého

Morový sloup přes 16 m vysoký sloup zhotovil v letech 1713-1715 František Baugut o stavbě bylo rozhodnuto po poslední morové epidemii, která zachvátila město v r. 1713 na vrcholu stojí socha Panny Marie Immaculaty

Vlašský dvůr původně centrální mincovna nazvaná podle italských odborníků Vlachů po mincovní reformě Václava II. v r. 1300 se začaly razit pražské groše konala se zde důležitá státnická jednání např. volba Vl. Jagellonského českým králem či vydání Dekretu kutnohorského v současnosti slouží jako stálá expozice mincovnictví

Vlašský dvůr

Kostel sv. Jakuba původně byl tento kostel zasvěcen Panně Marii, později sv. Jakubovi Většímu, patronu horníků říkalo se mu také ,,vysoký“ podle věže, která se tyčí do výšky 85m stavba byla zahájena v r. 1330 první kamenný kostel v Kutné Hoře první kaple sloužily již v r. 1345 z gotického vybavení se zachovaly chórové lavice z 80. let 15. st., pozoruhodné jsou barokní obrazy z druhé pol. 18. st.

Kostel sv. Jakuba

Kostel Panny Marie na Náměti patří k nejstarším chrámům ve městě byl založen v 1.pol. 14. st. současná podoba je přestavba po požáru v r. 1470

Kostel Panny Marie na Náměti

Kostnice vybudována koncem 14. st. dnešní podoba je výsledkem barokní přestavby Jana Blažeje Santiniho z poč. 18. st. po husitských válkách byla část hřbitova zrušena a kosti z hrobů byly složeny ve spodní kapli v r. 1511 byly kosti srovnány poloslepým mnichem do šesti pyramid podle odhadu jsou zde ostatky více než 40 tis. lidí

Kostnice

Muzea

České muzeum stříbra jedno z nejstarších a nejbohatších muzeí v ČR založeno v r. 1877 nabízí dva prohlídkové okruhy 1.okruh:Město stříbra geologický vývoj kutnohorského regionu, předhistorické osídlení, objev stříbra, vznik města, svět stříbrné šlechty, mincovní pokladnice, kaple. 2.okruh:Cesta stříbra technologie dolování – model štoly ve sklepním prostoru, těžní stroj - trejv, stříbrný důl, verk - mincovna.

České muzeum stříbra

Odhalení tajemné tváře jedná se o výstavu která chce podnítit zájem o jednu ze zanedbaných částí kutnohorských dějin

Ubytování

Hotel Mědínek Hotel Mědínek se nachází na hlavním náměstí historického jádra města Kutná Hora. Přímo naproti hotelu je informační centrum, v těsném sousedství Vlašský dvůr - bývalá mincovna a sídlo českých králů, Hrádek - muzeum hornictví a přístupný středověký důl Osel, Riegrovy sady - terasový park s výhledem na údolí Vrchlice a hlavní památky - chrám sv. Barbory, Jezuitskou kolej, Hrádek, kostel .sv. Jakuba a Vlašský dvůr .

Hotel Mědínek

Hotel se nachází nedaleko historického centra Kutné Hory. Hotel Zlatá Stoupa Hotel se nachází nedaleko historického centra Kutné Hory.

Hotel U Růže Hotel U Růže se nachází v klidném prostředí městské části Sedlec, v těsné blízkosti Kostnice, která je památkou evropského významu, a Chrámu Nanebevzetí Panny Marie.