Učitelé a technologie - mezi tradičním a moderním pojetím Jiří Zounek, Klára Šeďová Ústav pedagogických věd FF MU http://www.phil.muni.cz/wupv http://www.zounek.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
ICT v životě základních škol
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
TEMPLATE DESIGN © Proenvironmentální postoje učitelů středních odborných škol jako předpoklad pro biofilní orientaci vzdělávání.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Společnost vědění/učící se společnost Lenka Damborská Pavla Hošková Gabriela Krzemińská Simona Macháčková Iveta Matoušková Pavla Schneiderová Petr Večeřa.
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Klára Šeďová, Jiří Zounek. Podporovaný Grantovou agenturou ČR Metodologie kvalitativně kvantitativní: 1. Fáze kvalitativní – sběr dat prostřednictvím.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Ústav pedagogických věd
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Děti a rodiče před televizí
Co se děje za zavřenými dveřmi? Komunikace ve školní třídě
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Didaktický proces Androdidaktika.
Pedagogická komunikace
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
P1 DIDAKTIKA FYZIKY -didaktická komunikace a její aplikace ( ) 1.1 Úvodní poznámky Různorodost názvů - Metodika fyziky (návod pro výuku, 19.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Obecná didaktika ÚVOD.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Metody pedagogiky.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

Učitelé a technologie - mezi tradičním a moderním pojetím Jiří Zounek, Klára Šeďová Ústav pedagogických věd FF MU http://www.phil.muni.cz/wupv http://www.zounek.cz ___________________ Týden vědy 2009 Masarykova univerzita, Filozofická fakulta

Příspěvek vznikl v rámci řešení výzkumného projektu Informační a komunikační technologie v každodenní práci učitele GA ČR (grant č. 406/06/1022) Vznik prezentace byl umožněn rovněž díky studijnímu pobytu na Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences v roce 2009.

Cíl výzkumu prozkoumat a popsat, zda a jakým způsobem vstupují informační a komunikační technologie do každodenní práce učitele, coby klíčového aktéra školního vzdělávání

Metodologie empirické šetření bylo realizováno jako kvalitativně kvantitativní a bylo rozvrženo do dvou fází

1. fáze kvalitativní cíl: induktivně popsat, jak učitelé pracují s ICT (rozhovory, videostudie) Podrobněji např.: ŠEĎOVÁ, ZOUNEK. ICT a moc před tabulí. In Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Pravidla hry. Praha: Portál, 2007. s. 260-286. ŠEĎOVÁ, ZOUNEK. Jak zkoumat ICT v každodenní práci učitele aneb videostudie jako kvalitativní metoda. Orbis scholae, 2008, roč. 2, č. 1

ŠEĎOVÁ, Zounek. ICT v rukou českých učitelů. Pedagogika, 2009, roč ŠEĎOVÁ, Zounek. ICT v rukou českých učitelů. Pedagogika, 2009, roč. LVIV, č. 1. s. 54-70.

2. fáze – kvantitativní cíl: zjistit, jak jsou identifikované jevy rozloženy v populaci učitelů (dotazník) Podrobněji např.: ŠEĎOVÁ, ZOUNEK. ICT nejen jako „bonbónek“: pohled do práce českých učitelů. In XVI. konference ČAPV, Hradec Králové, 2008. ŠEĎOVÁ, ZOUNEK. Učitelé a technologie. Mezi tradičním a moderním pojetím. Brno: Paido, 2009 (vyjde na konci roku 2009).

Cíl prezentace je představit vybrané výsledky z kvantitativní fáze výzkumu (dotazník, učitelé náhodně vybraných ZŠ v Jihomoravském kraji, zpracování dat - Statistica 8, návratnost 67 %, celkově 404 učitelů) některé závěrečné úvahy vyplývající z našich výsledků

Motivy pro užívání ICT Tlak = vnější požadavek, jemuž je nutno se přizpůsobit (vedení školy a „technické“ děti) Tah = nabízená příležitost, která je pro jedince lákavá (tahouni/inovátoři a samotné technologie dostupné ve škole)

Jak vnímají učitelé svoji situaci vzhledem k ICT Způsob vnímání situace Podíl respondentů tah 75 % tlak 61 % ignorance tahu i tlaku 26 % Respondenti se mohli přihlásit ke všem možnostem (učitel může vnímat současně jak prvky tahové, tak prvky tlakové).

Co to znamená? učitelé v našem vzorku vnímají kolegy-inovátory jako ty, kteří jim reálně pomáhají vedení v pozadí – proč? činnost vedení je pro respondenty skrytá (nevidí konkrétní výsledky, „pouze“ nákup technologií, není jasná vize) vedení svoji roli nezvládá vedení má jiné priority

Bariéry Bariéra Podíl respondentů technika může mít poruchu a tím narušit hodinu 71 % náročnost přípravy 58 % nedostatečný přehled učitele o materiálech, aplikacích a způsobech využití ICT v hodině 43 % nedostatečné vybavení ve škole 41 %

Co to znamená? učitelé ICT využívají, ale mají zkušenosti s nespolehlivostí technologií náročnost přípravy je typický problém pro počáteční fáze učení se ovládat jakoukoliv novou věc (postupně bude tato bariéra zřejmě mizet) nedostatečný přehled o materiálech – nedostatečná podpora ze strany centrální úřadů a institucí (máme po SIPVZ, masívní reklama atd.)

Mezi vzdělávacími paradigmaty tradiční paradigma vzdělávání založeno na obecné teorii systémů, kybernetice a zejména (neo)behaviorismu charakteristiky (např.): učení je změna v chování, kdy vnější podnět ovlivní učení i chování žáka, učitel je centrální osobou, instruktivní výuka, učivo rozděleno do malých částí či kroků

moderní paradigma vzdělávání založeno na konstruktivismu, vnímá důležitost vnitřních předpokladů žáka pro učení, ale také důležitost jeho kontaktů či interakcí s prostředím aj. charakteristiky (např.): učení je chápáno jako osobní, reflektivní a tranformativní proces, učitel jako facilitátor, pomocník, průvodce, kouč; interaktivní či dialogické pojetí výuky aj.

Didaktické funkce technologií (viz ČAPV 2008, Pedagogika 2009) Originální, induktivně vzniklá typologie zahrnující všechny technologie ICT jako nosič (výklad, samostudium) ICT jako extenze (oko, schopnosti) ICT jako pracovní nástroj (úkoly, projekty) ICT jako testovací stroj ICT jako kulisa a doplněk

Mezi vzdělávacími paradigmaty tradiční paradigma: ICT jako nosič (výklad, samostudium) ICT jako extenze (oko, schopnosti) ICT jako testovací stroj moderní paradigma: ICT jako pracovní nástroj (úkoly, projekty) mimo schémata: ICT jako kulisa a doplněk

Závěrem učitelé v našem výzkumném vzorku tendovali používat ICT především tradičním způsobem automatizací některých rutinních činností pomocí ICT si učitelé uvolňují ruce pro tvořivější práci založenou na komunikaci tváří v tvář

tradiční zůstává ve  výuce s podporou ICT rovněž vztah mezi učiteli a žáky (učitelé se snaží nad třídou udržet kontrolu) nepřipravenost učitelů účinně didakticky techniku využívat – není to jen chyba učitelů ale: v knize popisujeme skupinu zapálených učitelů, jejichž hodiny nám ukázaly, že konstruktivistický sen o moderním vyučování s podporou ICT je realizovatelný

leitmotiv knihy: dovednost ovládat ICT je něco jiného než dovednost využívat je v pedagogickém procesu (viz Mishra, Koehler. Technological Pedagogical Content Knowledge: A new framework for teacher knowledge. Teachers College Record, 2006, sv. 108, č. 6, s. 1017–1054)

Otázky a úvahy, které vyplývají z našeho výzkumu Cuban (Oversold and Underused: Computers in the Classroom. Cambridge: Harvard University Press, 2001) - nereálná očekávání: - technologie byly výrazně přeceněny optimisty a politiky (i veřejností – pozn. autorů) a nedostatečně využívány učiteli a žáky - školy nejsou firmy

Je skutečně mrtvé tradiční paradigma Je skutečně mrtvé tradiční paradigma? Nebo jde o dva možné pohledy na proces učení? sdílíme spíše názor: flexibilita a liberalismus při výběru teoretické pozice představuje pro ICT ve vzdělávání produktivní směr jak v oblasti rozvoje, tak i výzkumu (viz např. Ravenscroft. From conditioning to learning communities: Implications of fifty years of research in e-learning interaction design. ALT-J, 2003.)

Co přinesou nové nastupující technologie. Např Co přinesou nové nastupující technologie? Např. sociální sítě, Wiki, Weblog, Podcasting … viz např. Zounek. E-learning – jedna z podob vzdělávání v moderní společnosti. Brno: Masarykova univerzita, 2009. (v tisku)

Děkujeme Vám za pozornost Klára Šeďová - ksedova@phil.muni.cz Jiří Zounek – zounek@phil.muni.cz