Jaroslav SEIFERT 1901 - 1986.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAN HUS.
Advertisements

Známí čeští ilustrátoři
Památky v České republice
U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VESMÍR.
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
KAREL IV. ( ).
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Poezie 50. a počátku 60. let Mgr. Ludmila Růžičková
Kanada.
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Srovnávací a vědomostní test
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Indie.
LES-PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 2
BRAZÍLIE.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Čtverec, krychle.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.7
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
BOŽENA NĚMCOVÁ BABIČKA (Obrazy ze života venkovského) 1855
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Zelenina.
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Les Les je domovem lesních zvířat. V lese také rostou rostliny, které člověku slouží k užitku. Jistě je skoro všechny znáte.
HUSITÉ- vojsko.
Antonín Dvořák ( ).
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZEMĚ a MĚSÍC.
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Jaroslav Seifert ( )
VÝVOJ ČLOVĚKA ZBRANĚ.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
JARO Jaro je roční období, které začíná 21. března.
VELKÁ MORAVA.
Jaroslav Seifert
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Literatura – Jaroslav.
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Proletářská poezie 20. století.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Transkript prezentace:

Jaroslav SEIFERT 1901 - 1986

Život Jaroslava Seiferta Pocházel z prostředí dělnického Žižkova, otec byl zámečník, matka byla tichá, lyrická katolička Jako redaktor začal psát v Rudém právu, pak v brněnské Rovnosti, po 2.sv. válce vedl literární měsíčník Kytice

Život Jaroslava Seiferta První český nositel Nobelovy ceny za literaturu (1984) Po roce 1968 jako odpůrce totalitního režimu nesměl publikovat, jeho sbírky vycházely v samizdatu nebo v cizině

Proletářská poezie Jaroslava Seiferta Sbírku Město v slzách věnoval S.K.Neumanovi Vyjádřil v ní svou představu o revoluci V dalších sbírkách se projevuje vliv programu Devětsilu, poetismus, civilismus – Samá láska, Na vlnách TSF, Slavík zpívá špatně

Poetismus Tato sbírka, vydaná v roce 1929, uzavírá poetistické období Jaroslava Seiferta

30-á léta v poezii Jaroslava Seiferta V těchto sbírkách subjektivní lyriky přibývá rodinných motivů, vzpomínek na dětství a mládí Objevují se v nich i problémy 30. let (Mnichov)

Próza Cyklus deseti elegií napsaný jako reakce na úmrtí T.G.Masaryka Knižně vyšla s kresbami Josefa Čapka

Sbírky z období 2.sv.války Mezi sbírky z tohoto období patří Vějíř Boženy Němcové (zdůraznění této osobnosti jako zdroje víry, symbolu českého jazyka a domova), Světlem oděná, Kamenný most, Přilba hlíny (oslavuje Pražské povstání v květnu 1945)

Poválečná poezie Píseň o Viktorce – teskně laděné básně odmítnuté soudobou kritikou Maminka – básně s rytmicky pravidelným veršem, v němž převládá písňová intonace

Poválečná poezie Po vydání sbírky Maminka se J.Seifert na více než 10 let odmlčel. Po návratu pak píše poezii balancující – navrací se ke konkrétním zážitkům ze svého života i k událostem celonárodnostním Sbírky – Koncert na ostrově, Halleyova kometa, Odlévání zvonů

VZPOMÍNKOVÁ DÍLA 80-ÝCH LET Stejně tak i vzpomínková próza Všecky krásy světa Dvojice sbírek Deštník z Piccadilly a Býti básníkem se vrací k dávným událostem básníkova života.

Sbírky básní pro děti Sbírka Šel malíř chudě do světa (1949) – poezie inspirovaná kresbami Mikoláše Alše Sbírka Chlapec a hvězdy – poezie inspirovaná kresbami Josefa Lady

Rukopis Jaroslava Seiferta Podpis Jaroslava Seiferta

Pomník Jaroslava Seiferta v Kralupech nad Vltavou

Zdroje pro: Jaroslav Seifert prezentace www.seniortip.cz/?&module=article&uniqid_arti... : kultura.idnes.cz/basen-jaroslava-seiferta-v-l... commons.wikimedia.org/wiki/File:Jaroslav_Seif... www.lexikonhospod.cz/galerie2.htm www.cbrdaily.com/bio/seifert/ www.svetdetskefantazie.cz/clanky/jaroslav-sei... knihynainternetu.cz/antikvariat/humor/1000166... www.antikvariatik.cz/mesto-v-slzach-4705 www.schacco.savana.cz/vlastni_web/co_mam_rad/... bockuv-literarni.blog.cz/ www.antiknarynku.cz/detail.php?itemid=5824 www.havelshouseofhistory.com/Autographs%20of%... www.antik-holy.cz/?PHPSESSID=3f4jb2gf4p0jec20... www.knihcentrum.cz/.../d-58017/ knihy.inzertal.cz/.../ www.gorila.sk/product/136808 www.elegenda.sk/.../ www.czech-books.com/.../chlapec_a_hvězdy www.ceskatelevize.cz/.../dokumenty_osobnosti_11 www.ceskaliteratura.cz/texty/tsf.htm www.antik-holy.cz/?PHPSESSID=s3q39fd7rn5sks78... www.aukcnidum.cz/br67/br067-221.htm www.kosmas.cz/knihy/979/ruce-venusiny/

Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í