Rozmanitostí a otevřeností Rozmanitá je z historických i geografických důvodů. Dnešní italská kuchyně je spojením, či snad lépe řečeno prolínáním mnoha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_52_INOVACE_ZBP1_4664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ITALSKÁ KUCHYNĚ Markéta Rejmanová.
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
Pokrmy z těstovin.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Simona Keková, KMD FreeDeK
Příprava drůbeže Osnova: Charakteristika drůbeže Dělení
Čokoláda.
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Mexická kuchyně.
ZAHRANIČNÍ KUCHYNĚ.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
KATALOG PIVA A POCHOUTEK
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
VY_52_INOVACE_ZBP1_4664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Řím - Ristorante Trinità de Monti Benátky – La Zucca Pisa – La Mescita Neapol – Pizzeria Brandi San Marino - Ristorante Luna Caprese di de Riso Andrea.
Omáčky.
Koření.
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. T Ě STOVINY SUROVINY SUROVINY ZÁKLADNÍ:  semolinová pšenice /tvrdá/  vejce  voda  sójová mouka (pro bezvaječné) DOPLŇKOVÉ.
STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
TEST od Tescomy: jak se vyznáte v dobré kuchyni 1./ Který italský sýr se dává do dezertu Tiramisu? a) mozzarella b) mascarpone c) ricotta 2./ Aby se těsto.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Suroviny pro cukráře II. ročník
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
TUKY Autor: Eva Hrušková.
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
PIZZA VY_32_INOVACE_2C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
Gastronomické zvyklosti různých národů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Rozmanitostí a otevřeností Rozmanitá je z historických i geografických důvodů. Dnešní italská kuchyně je spojením, či snad lépe řečeno prolínáním mnoha místních kuchyní oblastí různých zeměpisných šířek. Současně s pověstným italským lokální patritismem jsou ctěny a předávány z generace na generaci četné typické místní receptury. Otevřeností v italské kuchyni je myšlena skutečnost, že kombinuje ingredience s velkou fantazií, tak jednoduchým a průhledným způsobem. Jednotlivé ingredience vždy rozpoznáte - na pohled, podle chutě i vůně. A to dodá i odvahu se k ní přiblížit nejen jako strávník, ale i jako kuchař. Na své si v ní přijde skutečně téměř každý.

PRAKTICKÉ RADY OLEJE :: KDE SE ZÍSKÁVÁJÍ A JAK VYBRAT TEN SPRÁVNÝ:: NEJPROSLAVENĚJŠÍ JÍDLA :: DRUHY A POUŽITÍ:: KOŘENÍ :: PŘEHLED::

Olivovník pochází z orientu. Symbol olivové ratolesti se již objevuje ve Starém zákoně, ve kterém znamená mír a úctu k bohům. Odtud se olivovník, považovaný za dar bohů, rozšířil do Středomoří.

Nepřidávají se do něj žádné chemické látky, nemusí se nijak biochemicky zpracovávat. Olej je bohatý na jednoduché éterické mastné kyseliny, které jsou důležitou složkou vyváženého jídelníčku pro všechny věkové skupiny. Olivový olej dobře snáší vysoké teploty, může se tedy konzumovat nejen v syrovém stavu.

Olivové oleje Bortelli jsou jedny z nejpoužívanějších u nás. Jsou vysoce kvalitní a cenově dostupné Panenské olivové oleje se vyrábějí šetrným lisováním z celých plodů. Výsledkem jsou pak oleje špičkové kvality s charakteristickou vůní, chutí a výraznou barvou. Musí splňovat řadu parametrů, k nimž patří vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidantů a rostlinných fenolů. Podíl volných kyselin, které by mohly výjimečné chuti panenského oleje uškodit (což je označováno jako kyselost či acidita oleje), nesmí překročit 2 %.

Extra panenské olivové oleje tvoří mezi olivovými oleji elitu. K jejich výrobě se používají ty nejlepší olivy, které se zpracovávají do 24 hodin od sklizně. Extra panenské olivové oleje, jejichž acidita nepřesahuje 1 %, si tak zachovávají nejvíce účinných látek. Tato kvalita se ovšem odráží i na ceně výsledného produktu. Rafinovaný olivový olej se získává z oliv silnějším tlakem a za tepla (přidáním horké vody). Během rafinace se vytrácí jeho charakteristická olivová chuť, což některým spotřebitelům vyhovuje. Olivový olej je směs rafinovaného a panenského olivového oleje.

pepř černýpepř bílýpepř barevný estragon šafrán tymián meduňka oregáno bazalka

V Itálii je vyráběno více než 400 druhů těstovin (např. penne, fusilli, tagliatelle, tortellini či ravioli).

Vypráví se, že tortellini byly stvořeny podle pupíku Venuše. Venuše prý šla do jednoho hostince v Bologně. Podle legendy měl kuchař nahlédnout klíčovou dírkou do jejího pokoje a spatřit její holé břicho a pupík. Inspirovaný její krásou pak k poctě stvořil tortellini.

Lasagne jsou oblíbené italské těstoviny. Mají tvar širokých nudlí. Polévají se různými omáčkami, zapékají se či se posypávají sýrem. Často bývají i barevné.

Pizza je velmi oblíbený pokrm původem z Itálie. Skládá se z těstovinného základu, většinou kruhového tvaru a mnoha dalších ingrediencí (záleží na druhu pizzy - může to být kečup, sýr, rajský protlak, olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám,ančovičky a mnoho dalších).

Tiramisu je proslulý tradiční italský dezert. Vyrábí se z tvarohového sýra mascarpone, který se šlehá s vajíčky (nebo jenom žloutky) a cukrem, případně šlehačkou (podle zvyklostí). V misce se prokládá speciálními piškoty, namočenými do silného espresa, které může být ještě ochuceno italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Tiramisu je dnes jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších italských receptů.

Velkou měrou se na jídelním lístku objevují nejrůznější mořské plody. To je dáno geografickou polohou Itálie. Tvoří více než 70 procent jídelního lístku, oproti vepřovému, nebo hovězímu masu.

Děkuji za pozornost Vytvořila: Marcela Krištofová