Základní koncepty systémové integrace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
12. Projekt – nástroj realizace změny
Advertisements

Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
Systémová integrace Ing. Roman Danel, Ph.D.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Architektura IS.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Audit IT procesů ve FNOL
SAP Ing. Jiří Šilhán.
© 2010 IBM Corporation Stanislav Michelfeit, IBM IDC ČR, Služby – výzkum a výuka IT jako služba SSME - Service – Science, Management and Engineering =
3. Životní cyklus a procesy projektu
Geo-informační systémy
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Ekonomika informačních systémů
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Zavádění a údržba informačních systémů
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Realizační tým ICZ duben 2005
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Softwarové inženýrství semestrální projekt
Bezpečnostní politika
6. Koncepce řízení projektů
2. Životní cyklus a procesy projektu
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Strategie regionu, obce
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Projekt BOZP Výsledky první části České vysoké učení technické
Ekonomika malých a středních podniků
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Informační systémy podnikové systémy CRM
Transkript prezentace:

Základní koncepty systémové integrace Ing. Roman Danel, Ph.D. roman.danel@vsb.cz Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta

Obsah Důvody vzniku SI Čtyři koncepty dle teorie VŠE Praha (prof. Voříšek) Úrovně systémové integrace

Důvody vzniku systémové integrace Obtížná zvládnutelnost informatických projektů Nízká až diskutabilní efektivnost řady informatických projektů Masové a přitom nekoncepční nasazování počítačů

Systémová integrace v České republice 1991 – IBM, HP, … 1993 – první konference 1994 – vznik ČSSI + časopis „Systémová integrace“ SI se často omezuje pouze na technologickou stránku věci. Toto pojetí je jedním z důvodů neúspěchu informatických projektů!

Pojetí SI dle VŠE Praha – čtyři koncepty Propojení informatiky na podnikatelské aktivity Multidimenzionální přístup – analýza řešeného problému z několika pohledů (dimenzí) -> výsledkem je několik vzájemně propojených konceptů SI Všechny koncepty hovoří o tomtéž, každý z jiného pohledu

Čtyři koncepty SI Místo IS/IT v systému řízení podniku Obsah a úrovně systémové integrace Vývoj integrovaného IS/IT Integrovaný systém řízení IS/IT Všemi koncepty prochází problém návrhu a optimalizace procesů – tzv. reengineering.

1. Místo IS/IT v systému řízení podniku Převzato z dokumentu „Systémová integrace na prahu nového tisíciletí“, autor J. Voříšek

2. Obsah a úrovně systémové integrace

Integrace vizí Primární cíl je zajistit angažovat vedení firmy ve vývoji IS/IT a vytvořit jednotný názor vedení na: jak lze pomocí IT podpořit konkurenceschopnost podniku, které podnikové procesy mají být pomocí IT prioritně podporovány, jaké efekty se od realizace nových projektů IS/IT očekávají, jaké jsou priority těchto efektů, kdo bude zodpovědný za dosažení jednotlivých efektů, jaké podnikové zdroje budou na rozvoj IS/IT vyčleněny.

Integrace podniku s okolím optimálně přizpůsobit chování podniku měnícímu se stavu hospodářského prostředí, případně inicializovat v okolí takové změny, které jsou pro podnik výhodné, navázat úzké informační vztahy s významnými externími partnery (zákazníci, dodavatelé, banky, poskytovatelé informačních služeb), pomocí Internetu poskytovat do okolí vhodné informace o podniku a z okolí získávat informace relevantní pro řízení podniku.

Integrace podnikových procesů zkrácení doby jednotlivých procesů tak, aby se zajistila rychlejší reakce podniku na externí události (např. rychlejší vyřízení došlé objednávky), zefektivnění jednotlivých procesů tak, aby vyžadovaly minimum podnikových zdrojů, zejména zdrojů deficitních, optimalizaci procesů tak, aby se zajistila maximální kvalita produktu nebo poskytované služby.

Technologická integrace datovou, tj. vytvoření jednotné datové základny podniku, která je sdílena různými aplikacemi a všemi uživateli, hardwarovou, tj. integraci jednotlivých hardwarových komponent do jednotné počítačové sítě podniku, softwarovou, tj. vzájemné propojení programů zajišťujících automatizaci různých podnikových aktivit (nákup, výroba, prodej, účetnictví, kancelářské práce atd.), uživatelského prostředí, tj. dosažení stavu, kdy principy ovládání různých aplikací jsou shodné.

Kdy lze považovat cíle SI za dosažené? Odpověď: NIKDY Systémová integrace není stav, ale proces.

3. Vývoj integrovaného IS/IT Vymezuje, jak strukturovat činnosti při vývoji IS/IT aby: funkce a služby IS/IT podporovaly celopodnikové cíle, aby práce na vývoji byly vhodně rozděleny do jednotlivých informatických projektů, aby na sebe projekty dobře navazovaly a aby v každé fázi každého projektu byly vhodně uvažovány všechny dimenze řešení projektu.

Fáze vývoje IS/IT Globální strategie Informační strategie Úvodní studie (studie proveditelnosti) Globální analýza a návrh Detailní analýza a návrh Implementace (=vývoj a nasazení) Testování, zkušební provoz Provoz a údržba

4. Integrovaný systém řízení IS/IT Strategické řízení IS/IT Rozvoj organizace ve vazbě na IS/IT Řízení ekonomiky Personální řízení IS/IT Řízení klíčových systémových vlastností Řízení datových zdrojů IS/IT Řízení informačních technologií Zadávání a koordinace projektů Řízení projektů Řízení sítě a provozu IS/IT

Strategické řízení IS/IT Náplň: formulace a periodická aktualizace informační strategie podniku analýzy strategických záměrů celého podniku s ohledem na jejich podporu pomocí IS/IT, analýzy stavu IS/IT a jeho okolí (IS/IT konkurence, IS/IT partnerů, dostupné komponenty IS/IT), specifikace nových informačních služeb pro interní i externí zákazníky, definování systému metrik jednotlivých služeb, přehodnocení cílového stavu IS/IT a celkové architektury IS/IT, rozhodování, které funkce a služby IS/IT budou zajišťovány outsourcingem, aktualizace systému řízení IS/IT, plánování investic do IS/IT, plánování a koordinace stěžejních projektů IS/IT, řízení vztahů s externími partnery v oblasti IS/IT, zajišťování trvalé informovanosti všech pracovníků podniku.

Rozvoj organizace ve vazbě na IS/IT sledování zákonů a předpisů, které mají vztah k provozovanému IS/IT, změny podnikových procesů a podnikové organizační struktury, organizace informatiky v podniku, definování vztahů útvarů informatiky na ostatní organizační jednotky podniku.

Řízení ekonomiky IS/IT koncepce sledování a vyhodnocování nákladů a přínosů IS/IT, definice metrik nákladů a přínosů, dlouhodobé plánování nákladů na IS/IT, zpracování rozpočtů na provoz a rozvoj informačního systému, kalkulace nákladů na IS/IT, evidence nákladů na IS/IT v rámci analytického účetnictví, analýzy nákladů na IS/IT podle zvolených hledisek, analýzy a návrh cenové strategie za služby, analýzy dosahovaných efektů.

Personální řízení IS/IT analýzy pracovních kapacit útvaru IS/IT, plánování stavu personálu pro IS/IT, operativní evidence pracovníků, kvalifikační programy v oblasti IS/IT, operativní plánování a zajištění jednotlivých odborných školení

Řízení klíčových systémových oblastí Zahrnuje tyto funkce: řízení bezpečnosti, monitorování a vyhodnocování IS řízení spolehlivosti, plány řešení havarijních situací, řízení systémové doby odezvy, řízení výkonu a pružnosti systému.

Řízení datových zdrojů IS/IT Funkce: analýzy stavu interních datových zdrojů, databází, plánování rozvoje interních datových zdrojů, analýzy možností a plánování mobilních databází, analýzy potřeb a možností externích datových zdrojů, prezentace ve veřejných datových zdrojích a službách, řešení integrace všech datových zdrojů Poznámka: Tato oblast v zde uvedeném pojetí nezahrnuje správu databází.

Řízení informačních technologií pořizování nových komponent technologického prostředí, řízení upgrade všech komponent HW, SW a aplikačního SW, technologická integrace - viz druhý koncept, systémová podpora provozu, definování standardů a pravidel pro použití IT.

Zadávání a koordinace projektů IS/IT Orientace na IT projekty (řešené vlastními kapacitami i dodavatelsky). Funkce: analýzy uživatelských požadavků na úpravu a rozvoj IS/IT, vstupní analýzy před zahájením projektu, specifikace projektů, rozhodnutí o přijetí či nepřijetí projektu a způsobu řešení, zadání projektu řešitelskému týmu, realizace výběrového řízení, kontraktační řízení na úvodní studie, koordinace projektů.

Řízení projektů příprava projektu, tvorba kontraktu při externím řešení projektu, úvodní studie projektu globální analýza a návrh, detailní analýza a návrh, implementace zavádění - testovací procedury, předávací procedury, příprava provozu a migrace, zkušební provoz.

Řízení provozu IS/IT Veškeré řídicí aktivity spojené s provozem jednotlivých částí IS/IT: plánování zařazování projektů do rutinního provozu, přebírání projektu do provozu, provoz hot-line, správa serverů, sítě a databází, správa koncových stanic, výběr a nákup provozního materiálu, zajištění spojení s okolím a připojení do externích sítí.

Shrnutí Úrovně integrace: Technologická a datová Aplikační (integrace uživatelských rozhraní) Integrace na úrovni podnikových procesů Integrace podniku s okolím Integrace vizí