POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ANORGANICKÁ POJIVA - VÁPNO
Advertisements

Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Název operačního programu:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Kyseliny a zásady.
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
SÍRANY.
Sádra Vzdušné pojivo.
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
SOLI RZ
Příprava, vlastnosti, užití
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Příprava, vlastnosti, užití
Obsah Vnější omítky Nátěry Obklady. Varianty povrchových úprav fasád, výběr optimálního řešení z hlediska užitné hodnoty a ceny.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
HYDROXIDY.
Vápno pro speciální účely - měkce pálené
Povrchová úprava Plní dvě funkce – ochrannou a estetickou. Ochranná funkce spočívá v odolnosti proti mechanickému poškození, vlhkosti, působení různých.
Co to jsou stavební materiály (staviva)?
SOLI Stavební materiály
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Z Á S A D Y – H YD R O X I D Y.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Hydroxidy.
Oxidy.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Zástupci oxidů RZ
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Hydroxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 02 Anotace.
Sanace fasád Omítky a malty Jiří Vrbík Autorizovaný stavitel.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Povrchové úpravy vnějších omítek
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Hydroxidy Niektoré významné hydroxidy
Stabilizace vápnem Lime Stabilization
Hydroxidy Mária Lukačinová.
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno, cement) Mechanická ( hlína, sfalt, dehet )

Vápenný hydrát ( hašené vápno ) Hašení vápna CaO+H2O=Ca(OH)2+teplo Vzniká hydroxid vápenatý – hašené vápno

Hašení ručně v hasnici strojně v hydrátorech Podle množství přidané vody jde o : hašení za mokra ( vznikne vápenná kaše ) hašení za sucha ( vznikne vápenný hydrát )

Použití vápna ve stavebnictví se použije cca 24% výroby Vápenná kaše – výroba malt pro zdění na omítky ( dobře uleželá min 14 dní, lépe 6 týdnů) Vápenné mléko – bílení povrchů, pačokování, dezinfekce Vápenný hydrát – vnitřní omítky fasády ( rychlejší vysychání ) Nehašené vápno kusové a mleté – při výrobě pórobetonu ( silikátů ) Pozn: Pačokování vápnem se provádí pro zpevnění a vyhlazení podkladu. Pro sjednocení struktury různě vyspravovaného podkladu jsou kromě techniky pačokování na trhu k dispozici zušlechtěné stěrkové malty, základové nátěry i krycí barvy

Doprava a skladování vápna Doprava ( V krytých uzavřených vozidlech ) Kusové vápno - volně ložené Vápenná kaše – v sudech Mleté práškové vápno - v papírových pytlích ( 25 – 30 kg ) Skladování V krytých skladech izolovaných proti vlhkosti nad úrovní terénu, je hygroskopické ( přijímá vodu ze vzduchu ) POZOR Vápno má nepříznivé účinky na lidský organismus (leptá kůži, vniká do dýchacích cest a očí ). Nutnost zachovávat bezpečnostní opatření ( používat respirátory, rukavice, neprášit )