Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, 13. 2.2007SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Metadatový standard EVSKP-MS verze 1
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Asociace knihoven vysokých škol ČR Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Stručná zpráva o vzniku a aktivitách.
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Příklady současných provozovaných systémů v ČR a jejich evidence L. Budínský, J.Krkošková, S. Sklenářová; Květen 2006, Špindlerův Mlýn Konference EUNIS.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Citace, citování Plagiátorství
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
16. října 2007 Národní úložiště šedé literatury v roce 2007 Mgr. Petr Novák Státní technická knihovna Praha.
SLDK Zvolen, 12. září 2007 Boj s plagiáty Milan Šorm
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Digitální repozitář eVŠKP na Univerzitě Karlově v Praze v roce 2007 Mgr. Eva Březinová Brno,
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Zpráva o projektech FRVŠ podaných do výběrového řízení 2013 doc. PhDr. Petr Zemánek, CSc. Květen 2012.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Zpráva o projektech FRVŠ podaných do výběrového řízení 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Květen 2009.
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
ZÁPIS do STUDIA na FF UP Olomouc 1. ročník
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Transkript prezentace:

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Osnova  Resumé obecného stavu  Soubor doporučení  Vybrané výsledky průzkumu  Funkční lokální registry – přehled  Projekt deseti VŠ

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Současný stav obecně – resumé (1) 1)Legislativa: novela VŠ zákona novela AZ ochrana obchodního tajemství ochrana výsledků výzkumu hledisko archivářů

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Současný stav obecně – resumé (2) 2) Stav na VŠ: reakce na novely rozvoj lokálních registrů nejednotné postoje akademické prostředí citlivé údaje

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Současný stav obecně – resumé (3) 3) Obecná situace: různorodost názorů a postojů společenská objednávka ? aktivity Komise eVŠKP aktivity a potřeby VŠ knihoven

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Soubor doporučení soubor metodických návodů a vzorů doporučeno AKVŠ v dubnu 2006 volně dostupný na doméně Komise eVŠKPdoméně Komise eVŠKP návody pro organizaci procesů metadatový standard MS-EVSKP metadatový standard zahájení procesu unifikace a standardizace

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Průzkum aktuálního stavu v ČR Komise eVŠKP prosinec 2006 dotazníková akce 7 okruhů dotazů dotazy také na výhled a plány odpovídaly knihovny 26 respondentů, resp. 18x na úrovni školy

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Okruhy dotazů 1) zajištění a koordinace 2) reakce na novelu a stav předpisů 3) popisná metadata 4) zpřístupňování informací o VŠKP 5) povinnost elektronické verze 6) plné texty 7) SW, „technologie“

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zajištění a koordinace ? Jak se řeší zpřístupňování : 17x na úrovni univerzity akademický funkcionář: prorektor příp. proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti který útvar je pověřen ? 17x knihovna, a ve spolupráci s IT, aj. složkami

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Jak se reagovalo na novelu VŠZ ? Reagovala již vaše škola na novelu: v předpisech změnou workflow povinností elektronické verze změnou ve zpřístupnění informací o VŠKP zpřístupněním plných textů licenčními smlouvami

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Reakce na novelu – výsledky

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Stav vnitřních předpisů ? Má škola aktuální předpisy pro: zpřístupnění před obhajobou a posudky workflow formální úpravu prací technické parametry trvalé zpřístupnění archivaci tištěných a el. verzí

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Změny předpisů se týkaly (počet škol):

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Popisná metadata ? Jaký popisný formát: MS-EVSKP nebo jej máte v plánu jiný formát: UNIMARC MARC vlastní

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Sběr elektronických verzí: ? Je na vaší škole odevzdávání e.verze: textových prací povinné od kdy netextových prací povinné od kdy výhledově

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování plných verzí ? Jak zpřístupňujete plné verze : od kdy z nosičů v intranetu školy v internetu ve vztahu k textovým i Ne-textovým výhledově

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT SW a „technologie“ ? Použití SW : užíváte speciální SW plánujete speciální SW a od kdy spolupracuje tento SW s IS školy plánujete toto propojení a od kdy

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT SW - stav Užívá se 5 druhů speciálních SW z toho: 3 resp. 4x „na míru“ 1x OpenSource 1x komerční

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Lokální registry - přehled Aktivity před novelou: UP, AMU, OU, UHK, UTB, VŠB, ZČU V roce 2006: MZLU, MU, VŠE Současné projekty: UK, UPOL, a další

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Lokální registry – obecná řešení Různá stádia a typy řešení: systém jako komplexní součást IS školy (MU, MZLU) systém přebírající údaje z IS školy (VŠE, projekt UK) proprietální řešení - webový formulář (AMU, PřF UK)

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Lokální registry – společné cíle autentikace a autorizace přebírání údajů z IS školy postupné „nabalování“ potřebných dat archivace záznamů, textů, netextů zpřístupňování bibliografických údajů konverze pro knihovní systém vystavení metadat pro harvesting případné zpřístupnění plných textů

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Projekt 10 VŠ příprava národního registru Rozvojové projekty VŠ na r koordinátor z VŠE AMU, ČZU, MZLU, OU, TUL, UK, UPOL, UTB, ZČU automatizovaný sběr metadat centrální databáze příprava prostředí, technických standardů…

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Projekt 10 VŠ - stav dotace nepřidělena  Co dál ?

Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Děkuji vám za pozornost kontakt