Světový pohádkář Hans Christian Andersen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Dánsko Vlajka znak.
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Klasické pohádky Cizí autoři.
Autoři dobrodružné literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Hans Christian andersen
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Hans Christian Andersen životopis,
1. Dávno před mým narozením Pán Bůh mě už znal.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
ICT ČJ 5.ročník Význam slov VI.
Už zase skáču přes kaluže
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_III/2_INOVACE_91_Václav Čtvrtek
Spisovatelé dětské literatury
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.
Anotace: Prezentace seznamuje s významnými osobnostmi světové literatury. Leo Calvin Rosten Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
1. Noc v širý už padá kraj a slunce v mraků dál zapadlo zvečera, A hvězdný padá třpyt, že šťastni můžem být, vypráví důvěra, a hvězdný padá třpyt, že šťastni.
William Shakespeare.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3402_Severní Evropa NázevSeverní Evropa Téma hodinySeverní Evropa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
* 14. L ISTOPADU L EDNA 2002 Velmi úspěšná dětská spisovatelka Její knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků Oceněná cenou Hanse Christiana.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_John Ronald Reuel Tolkien TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:
NOC S ANDERSENEM Noc s Andersenem začíná … poslech pohádky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení autorů severského realismu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1157_H. CH. ANDERSEN Téma: ŽIVOT, DÍLO,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
AUTOR: Světlana Havránková
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (ŘEŠENÍ)
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
MARK HADDON Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Příprava na vyučování NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Ohlédnutí za čtvrtou třídou
Dánsko Vlajka znak.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Transkript prezentace:

Světový pohádkář Hans Christian Andersen Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb

Dánský spisovatel Hans Christian Andersen Je považován za nejslavnějšího světového pohádkáře. Ve čtrnácti letech se vydal do Kodaně s cílem proslavit se. Kromě další tvorby napsal celkem 156 pohádek, které převážně sám, bez předlohy, vymýšlel. Které jeho pohádky znáš? Použij slova z nápovědi: SNĚHOVÁ CÍSAŘŮV CÍNOVÝ DIVOKÉ OŠKLIVÉ NOVÉ MALÁ V Kodani najdeme na jeho počest sochu malé mořské víly.

Poznáváme pohádky H. Ch. Andersena Přečti v čítance ukázku Holčička se sirkami. Jaká byla holčička z Andersenovy pohádky? Může být ještě dnes takové ubohé dítě? Lidé trávili silvestrovskou noc doma, proč ona ne? Jak se lišil svět ostatních lidí, které viděla, od jejího? Co holčička říkala babičce? Proč neprodala sirky? Vítězí v této pohádce dobro nad zlem?

Poznáváme pohádky H. Ch. Andersena Přečti v čítance ukázku Pastýřka a kominíček. Jak vypadaly porcelánové postavičky na stolku pod zrcadlem? Co figurky prožívaly? Jak se stalo, že figurky ožily? Co předpovídal Číňan panence? Co bylo k vidění na skříni po prababičce?

Poznáváme pohádky H. Ch. Andersena Přečti v čítance ukázku Starý dům. O jakém domě se v pohádce vypráví? Proč si starý pán připadal osamělý? Co pěkného udělal chlapec, který bydlel naproti starému domu? Jak se cítil u starého pána cínový vojáček? Co se stalo s domem a starým mužem později? Jak pokračoval příběh malého chlapce? Vítězí v této pohádce dobro nad zlem?