DOPADY SYSTÉMU REACH NA ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY Svaz chemického průmyslu České republiky a Výzkumný ústav organických syntéz, a. s. 532.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
1 Sdružení EPS ČR Pěnový polystyren (EPS) pro stavebnictví Ing. František Vörös konzultant Sdružení EPS ČR reprezentant Plastics Europe ČR
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Solární systémy pro aktivní topení
Rozhodovací matice.
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
ZSV – Nabídka Autor: Mgr. Daniela Tauchmanová
Role následných uživatelů chemických látek a přípravků v připravované chemické legislativě REACH Ing. Eva Veselá Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ARMOR Tiskové kazety nové generace. Představení skupiny ARMOR a společnosti ARMOR s.r.o. Skupina ARMOR - vznik 1922 ve Francii (Nantes) - dnes 16 obchodních.
DOPADY SYSTÉMU REACH NA PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY
RIP 3.5 – 1 „Technická instrukce o požadavcích na následné uživatele“ Ing. Alena Krejčová Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Synthesia, a.s. od opět pod tímto názvem
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Vybrané metody analýzy
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
Korupce a veřejné zakázky
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Celnictví Význam a druhy cel.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
SYSTÉM REACH A UŽIVATELÉ CHEMICKÝCH LÁTEK Ing. Oldřich Petira, CSc. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Výzkumný ústav organických syntéz, a. s.
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
VUOS.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) ze dne 18. prosince 2006.
Registrace látek podle REACH © Ing. Oldřich Petira, CSc. Výzkumný ústav organických syntéz a. s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Řízení zásob ve výrobním podniku
VYHODNOCENÍ EXPOZIČNÍCH SCÉNÁŘŮ POUŽÍVANÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK
Jištění kvality technologických procesů
Společná obchodní politika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Příklad (investiční projekt)
Řízení zásob ve výrobním podniku
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
VYHODNOCENÍ EXPOZIČNÍCH SCÉNÁŘŮ POUŽÍVANÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Registrace látek podle REACH
Transkript prezentace:

DOPADY SYSTÉMU REACH NA ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY Svaz chemického průmyslu České republiky a Výzkumný ústav organických syntéz, a. s Pardubice – Rybitví Centrum ekologie, toxikologie a analytiky (2005)

Odvětví zahrnutá do studie Papírenský průmysl (Ing. Josef Zbořil) Textilní průmysl(Ing. Pavel Bartůšek, CSc.) Výroba automobilů (Ing. Zdeněk Novák) Chemický průmysl(Ing. Oldřich Petira, CSc.)

Papírenský průmysl Nespecifické náklady (pro 1 papírnu): Registrace 3 látek 1,9 mil Kč Doplněk CSR 1,6 mil Kč Autorizace 0,5 mil Kč Navýšení administrativy 2,8 – 4,3 mil Kč Zavedení opatření 0,6 – 30 mil Kč

Papírenský průmysl Specifické náklady (pro 1 papírnu): Registrace buničiny podle původu 600 mil Kč Registrace papíru ze sběrového papíru 2,1 – 600 mil Kč Změna technologie 18 mil Kč/přípravek Celkové náklady: 3 mld/papírnu během 10 let !!!!!

Textilní průmysl Průmyslové odvětví s trvale klesající výkonností, nevyrábí látky ani přípravky V posledních letech vzrůstá dovoz barviv z Asie Dopady především nepřímé – růst cen používaných chemických výrobků U základních látek (velkotonážní chemikálie) růst malý Barviva a pigmenty – významný nárůst cen levných značek, ca 10% nárůst cen dražších značek

Textilní průmysl Konkurenční znevýhodnění tuzemských výrobků proti výrobkům z oblasti mimo ES. Celkové náklady textilního průmyslu: 112 – 208 mil Kč/rok Náklady přepočteny z odhadu spočítaného v SRN pro německý textilní průmysl.

Výroba automobilů Odvětví s nejvyšším tempem růstu, se špičkovými technologiemi, již v současnosti jsou uplatňována přísná ekologická kriteria Automobilový průmysl chemické látky nevyrábí Používají se převážně velkotonážní látky a přípravky vyráběné v ES Dopady řádově v jednotkách milionů jsou v porovnání s produkcí odvětví nevýznamné

CHEMICKÝ PRŮMYSL Přímé náklady na registraci látek (dossier + CRA) náklady na dodatečné hodnocení rizik a CRA Nepřímé náklady zvýšení cen surovin pro výrobu přípravků náklady na získání náhrady za vyřazené suroviny náklady na zavedení opatření ke snížení rizik

CHEMICKÝ PRŮMYSL Náklady na plnou registraci jedné látky podle tonáže (mil Kč) Tonáž (t)VÚOS COMVCI 1-100,5 1,241, ,5-6,0 1,868, ,630,5 > ,

CHEMICKÝ PRŮMYSL Počet vyráběných látek podle databáze MŽP (nebezpečné s tonáží vyšší než 10 t/r) 79 výrobců 366 ohlášení/ nebezpečných látek 1-10 t/r nesledují se t/r t/r45 > 1000 t/r104

CHEMICKÝ PRŮMYSL Nejvyšší celkové registrační náklady výrobců s opakováním registrací , ,5-6, ,1-15, > ,2-45, Celkem 7,2 – 10,7 mld

CHEMICKÝ PRŮMYSL Nejvyšší celkové registrační náklady výrobců bez opakování registrací > Celkem 4 – 6 mld

CHEMICKÝ PRŮMYSL Odhad registračních nákladů dovozců (počty dovážených látek jsou odhadnuty, nejsou vstupní údaje o dovozu) > Celkem 0,6 – 0,8 mld

CHEMICKÝ PRŮMYSL Vliv na navýšení ceny výrobků Náklady na registraci přepočtené na 1 kg registrační tonáže > 1000< 45< 14< 147 Příklad: Kč/kg 15 % zisk Kč/kg

CHEMICKÝ PRŮMYSL Náklady výrobců přípravků Identifikované použití složek klasifikace přípravku a kompilace BL aplikace doporučených opatření na snížení rizik Použití složek způsobem nezahrnutým v BL provést hodnocení rizik získat chybějící informace zpracovat doplněk CSR navrhnout opatření na omezení rizik klasifikovat a označit přípravek zpracovat BL

CHEMICKÝ PRŮMYSL Náklady konečných uživatelů přípravků Použití způsobem zahrnutým do BL pouze na uplatnění opatření na omezení rizik Použití způsobem nezahrnutým v BL získat chybějící informace provést hodnocení rizik zpracovat doplněk CSR navrhnout a uplatnit opatření na omezení rizik

CHEMICKÝ PRŮMYSL Případová studie I Nejvýznamnější český výrobce chemických specialit (barviva a pigmenty) 140 látek náklady 550 – 750 mil Kč Více než 80 % látkového portfolia výrobce je ohroženo zastavením jejich výroby z ekonomických důvodů! Poznámka: jde zejména o staré látky, které jsou konkurenčně ohrožovány výrobou v Číně, Indii, Jižní Korei, na Tajvanu atd.

CHEMICKÝ PRŮMYSL Případová studie II Významný vysokotonážní výrobce základních anorganických a polymerních látek Optimalizací struktury zkoušek na základě fyzikálně-chemických vlastností látek lze dosáhnout snížení nákladů na ca 50 %. Další snížení nákladů na zkoušení lze dosáhnout sdílením výsledků zkoušek s jinými registranty. (Příklad možného snížení nákladů v praxi)

ZÁVĚRY Velké rozdíly v názorech zpracovatelů dílčích studií na velikost dopadů Společné pro některé ze studií: 1. Isolované uplatnění REACH – konkurenční nevýhoda pro evropské výrobky 2. Nejvíce jsou nákladově ohroženy nízkotonážní výrobky – řešitelné pouze změnou požadavků na informace při registraci 2. Podobně jsou ohroženi nízkotonážní výrobci - řešitelné principem OSOR a spravedlivějším systémem úhrady sdílených informací

ZÁVĚRY 4.Obavy některých výrobců vyrábějících výrobky z chemicky upravených přírodních surovin (papír, textil) nebo z odpadů – řešitelné upřesněním a potvrzením výkladu 5.Nejvýznamnější návrh změny – OSOR, standardní expoziční scénáře a scénáře použití 6.Změny priorit bez současného návrhu na změnu obsahu registrace nepřines snížení dopadů na chemické výrobky a výrobce