Den otevřených dveří 8. ledna 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
Přijímací řízení.
FAKULTA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
 Poskytujeme všeobecné studium, některé studijní obory jsou zaměřeny na rozšířenou výuku angličtiny.  Patříme mezi gymnázia v Brně s nejdelší historií.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
Přírodovědecká fakulta UJEP
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Informace o studiu na KITTV 2011/2012
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov
Ostravská univerzita v Ostravě
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
k přijímacímu řízení pro školní rok
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Prezentace Fakulty ekonomické ZČU v Plzni
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Úvod Proč studovat informatiku?
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Den otevřených dveří PřF MU
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Den otevřených dveří 2014 Filozofická fakulta MU založena l.p
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Vítejte na Přírodovědecké fakultě
Navazující magisterský obor STAVEBNÍ MANAGEMENT. Potřeba manažerských dovedností Řídí cca polovina absolventů % (podle doby ukončení studia) Vedoucí.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ KATEDRA FRANCOUZSKÉHO JAZYKA A LITERATURY DNE 15. LEDNA 2011.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Fakulta veřejných politik v Opavě se představuje
facebook ksr.ef.jcu.cz.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Ostravská univerzita (1991 → )
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
Studijní program Ošetřovatelství
Přírodovědecká fakulta UJEP
Katedra české literatury a literární vědy Katedra českého jazyka
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Studijní obor Management sportu
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Transkript prezentace:

Den otevřených dveří 8. ledna 2010 Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Den otevřených dveří 8. ledna 2010

Kdo jsme a co děláme? Vědecké zaměření katedry se větví do dvou oblastí sociální geografie: na regionální rozvoj a politickou geografii. Nedílnou součástí katedry je také didaktika geografie (učitelství). Regionální rozvoj spojuje znalosti z oblastí výzkumu veřejné správy, marketingu měst, geografie cestovního ruchu, přeshraniční spolupráce, geografie zemědělství, dopravy a průmyslu. Politická geografie je charakterizována studiem geopolitiky, globalizačních procesů, mezinárodních vztahů, etnicity a nacionalismu, národnostních menšin. Multidisciplinarita zkoumaných témat se odráží ve složení týmu katedry, kde vedle sociálních geografů naleznete politology, sociology, kartografy, ekonomy a jazykové lektory. Více informací na http://prf.osu.cz/ksg/.

Co u nás můžete studovat? Bc. Politická a kulturní geografie (PKG) Geografie a regionální rozvoj (GRR) /i v kombinované formě studia na pobočce katedry v Českém Těšíně, od 2010/2011 v Ostravě/ Dvouoborové studium (Geografie plus druhý obor na PřF nebo FF), především příprava k učitelství Nav. Mgr. Politická a kulturní geografie Geografie a regionální rozvoj Učitelství geografie pro ZŠ nebo SŠ (s dalším oborem na PřF, PdF nebo FF nebo rozšiřující jednooborové pro SŠ) RNDr. u všech oborů Ph. D. Environmentální geografie (hlavním garantem KFG)

Jak jsme na to vybaveni? Studovna v budově fakulty – katedra každoročně investuje do nákupu knih a časopisů min. 350 tis., v elektronických databázích naleznete více jak 5000 odborných časopisů Kartografie se vyučuje ve spolupráci s katedrou fyzické geografie v moderní počítačové učebně Máme rozsáhlé programové vybavení pro analýzu maloobchodního trhu a nákupního chování zákazníků v ČR a Evropě Na chodbách budovy je k dispozici bezdrátové připojení k internetu, počítačové učebny jsou k dispozici ve všech budovách fakulty Všechny učebny jsou vybaveny dataprojektorem Zajišťujeme výuku angličtiny, němčiny, francouštiny, španělštiny, italštiny, ruštiny, arabštiny 7 kurzů z oblasti politické geografie a migrace je vyučováno přímo v anglickém jazyce

A když se budu chtít podívat ven…? Studium v zahraničí: Patříme ke geografickým katedrám s největším počtem studentů vyjíždějících na zahraniční studium v České republice!!! Využíváme programu mobilit v rámci Erasmus/Socrates (půlroční nebo roční výměnné pobyty) Právě teď pobývá na našich 30 partnerských univerzitách 30 našich studentů. Studovat můžete převážně v Německu, Francii, Španělsku, Dánsku, Turecku, Finsku, Švédsku, Norsku, Belgii, Rumunsku a na Slovensku

Ale nebudu tam chtít studovat… Exkurze a terénní praxe: Každoročně na podzim probíhá exkurze z regionální geografie České republiky Co dva roky zařazujeme exkurzi z cestovního ruchu sousedních zemí a z regionální geografie Evropy Podporujeme zahraniční stáže pro studenty nav. magisterského a doktorského studia vyjíždějící do institucí mezinárodního významu (EU, OSN, OECD, apod.) nebo jiných vědeckovýzkumných institucí.

Politická a kulturní geografie Charakteristika oboru: Bc. Multidisciplinární obor zaměřený zejména na poznávání politicko-geografických problémů jednotlivých regionů světa, rozšířený zejména o kompetence jazykové, počítačové, kartografické, prezentační … Mgr. Hlubší, zejména již teoretická reflexe politicko-geografických problémů s přesahem do mezinárodních vztahů, národnostních a migračních studií.

Geografie a regionální rozvoj Charakteristika oboru: Bc. ZÁKLAD OBORU: Analýza procesů v socioekonomické geografii s propojením na regionální rozvoj v podmínkách evropské integrace. NAVÍC: Získání přehledu o způsobu fungování veřejné správy v ČR a orgánů EU. A ROVNĚŽ: Osvojení si metod a dovedností vedoucích k pochopení problémů a schopnosti samostatné i týmové odborné práce se zdroji informací a jejich využití jak v komerční tak i ve veřejné sféře. Mgr. ZÁKLAD OBORU: Pokročilá analýza sociálněekonomických procesů s výrazným aplikačním propojením na regionální rozvoj. A TÉŽ: zvládnutí metod územního, komunitního a strategického plánování a procesu předkládání rozvojových projektů.

Chci pracovat a studovat zároveň Pak volím kombinovanou formu studia. Mohu ji využít u bakalářského oboru GRR. Stávající studium probíhá na pobočce katedry v Českém Těšíně. Od akademického roku 2010/2011 se přesune do Ostravy. S vyučujícím komunikuji zejména elektronicky a zúčastním se 8 až 9 celodenních (9:00 – 16:00) tutoriálů (kombinace přednášky se cvičením) za semestr. Přijímací řízení se skládá z písemného testu a ústního pohovoru ze dvou základních okruhů: Regionální geografie ČR a Regionální geografie světa: http://prf.osu.cz/index.php?kategorie=131&id=6482.

Učitelství Charakteristika oboru: Bc. – dvouoborové studium – příprava na učitelství Pro uchazeče rozhodnuté studovat později dále učitelství, nebo pro nerozhodnuté uchazeče s obecným zájmem o geografii. Každý z obou oborů je pojatý jako komplexní studium disciplíny. Mgr. – Učitelství geografie ZŠ nebo SŠ (dvouoborové studium), Učitelství geografie pro SŠ (jednooborové, tj. rozšiřující) Příprava absolventů bakalářského studia na zaměstnání učitele zaměřená na vlastní realizaci výuky geografie v rámci oborové didaktiky i na vzdělávání v rámci pedagogických disciplín vzájemně propojených prostřednictvím praxí na školách.

Kde se uplatníte? Absolventi PKG: Veřejná správa ČR – města, kraje a ústřední orgány státní správy – zejména ministerstvo zahraničí (zastupitelské úřady) Instituce a orgány EU a další mezinárodní organizace Neziskové organizace Soukromý sektor: cestovní kanceláře, masmédia (zejména zahraniční redakce) Věda a výzkum: agentury pro výzkum veřejného mínění, vysoké školy

Kde se uplatníte? Absolventi GRR: Veřejná správa ČR – města, kraje a ústřední orgány státní správy: odbory regionálního rozvoje Instituce a orgány EU Statistické úřady: jako specialista na regionální či odvětvovou statistiku, Soukromý sektor: developerské společnosti: analytik trhu s nemovitostmi, poradenské instituce a společnosti, realitní kanceláře, cestovní kanceláře Věda a výzkum: agentury pro výzkum veřejného mínění, vysoké školy, vzdělávání v oblasti lokálního a regionálního rozvoje

A jak se k nám dostanete? (Přijímací řízení Bc.) Přihláška plus poplatek 350 Kč do 28. 2. 2010 24 hod. Všechny obory Bc. – Test obecných studijních předpokladů dle stanovených termínů Národních srovnávacích zkoušek (akceptujeme termíny: 5. 12. 2009, 6. 2. 2010, 6. 3. 2010, 1. 4. 2010, 1. 5. 2010 - termín 29. 5. 2010 Přírodovědecká fakulta OU neakceptuje). Důležité!!! Podáním přihlášky ke studiu na vysokou školu nejste automaticky přihlášeni k NSZ! Ke zvolenému termínu NSZ se musí uchazeč včas přihlásit u společnosti Scio a zaplatit jí poplatek s tím spojený!!!! Způsob přihlášení k NSZ: K Národním srovnávacím zkouškám se uchazeč přihlašuje elektronicky prostřednictvím www stránek společnosti Scio http://www.scio.cz/in/2vs/nsz/info.asp, kde je v rámci informací o Národních srovnávacích zkouškách uveden i odkaz PŘIHLÁŠKA.

Pozor nově! Ceníme si Vašeho studia na střední škole a proto těm z Vás, kteří jste měli vynikající prospěch na střední škole, odpouštíme přijímací zkoušky! Přijímací zkouška bude prominuta uchazečům, kteří splní obě následující podmínky: Uchazeč doručí na oddělení studia nejpozději do 28.2.2010 (rozhodující je datum doručení) žádost o prominutí přijímací zkoušky. Součástí této žádosti budou notářsky ověřené kopie vysvědčení za poslední 4 roky studia na SŠ (pololetní i závěrečné vysvědčení vyjma posledního roku, tam pouze pololetní vysvědčení). Uchazeč musí dosáhnout průměr známek do 1,5 včetně z předmětů zeměpis, dějepis a základy společenských věd (u GRR jen první dva; podmínka průměru do 1,5 se týká každého z těchto předmětů). Student musí absolvovat všechny předměty a průměry za každý předmět se počítají ze všech vysvědčení dohromady.

Co když už bc. jsem? (Přijímací řízení Mgr.) Přihláška plus poplatek 550 Kč do 28. 2. 2010. Všechny obory na katedře = písemný test + ústní pohovor (bonifikace jazykových znalostí, aktivního přístupu ke studiu, výsledků předchozího studia) Možnost prominutí přijímací zkoušky pro absolventy bakalářských oborů katedry s průměrem do 1,30 a složením státních zkoušek do termínu konání přijímací zkoušky

Další informace o katedře na http://prf.osu.cz/ksg/ Naviděnou v září  Další informace o katedře na http://prf.osu.cz/ksg/ Mgr. Monika Šumberová – tutor PKG monika.sumberova@osu.cz Mgr. Pavel Bednář, Ph. D. – tutor GRR pavel.bednar@osu.cz RNDr. Martin Kovář – tutor Učitelství geografie martin.kovar@osu.cz