Afrika včera, dnes a zítra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Afrika – státy a hlavní města
Advertisements

SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Světové obyvatelstvo.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Zábavná matematika.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Vietnam.
Vývoj politické mapy světa
Politické rozdělení a koloniální minulost
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Demografie je věda, která se zabývá:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Afrika – státy Guinejského záliv
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Základní charakteristika obyvatelstva Ameriky
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
STÁTY SVĚTA Rasová skladba.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 7.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI07 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Afrika od jména berberského kmene Afrigi
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBYVATELSTVO ASIE.
Subsaharská Afrika.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Problémy současné Afriky
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
Obyvatelstvo.
AFRICKÉ REGIONY.
Zdeněk Bergman, G Teplice
VY_52_INOVACE_03/2/19_ZEMĚPIS
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Země Guinejského zálivu
Afrika – zahraniční obchod Antonín Věžník OPVK Inovace výuky geografických studijních oborů, CZ.1.07/2.2.00/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika – SES - obyvatelstvo
Obyvatelstvo a sídla.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Závěrečné opakování Geografie obyvatelstva a sídel.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
VY_32_INOVACE_Vac_II_07 Afrika –obyvatelstvo
Afrika.
Nejlidnatější světadíl
Západní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Země Guinejského zálivu
Obyvatelstvo přírodní podmínky mají vliv na rozmístění obyvatel
REGIONY AFRIKY.
Obecná charakteristika kontinentu
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Demografie je věda, která se zabývá:
Rasy, národy a náboženství
AMERIKA - obyvatelstvo
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Afrika včera, dnes a zítra OBYVATELSTVO

ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA Přírodní podmínky mají vliv na velmi nerovnoměrné rozmístění obyvatelstva Neobydlené oblasti – tropické suché pásmo Místa s hustým zalidněním – hlavně při pobřeží moří a kolem řek a jezer

Hustota zalidnění afrických zemí Mapa Hustoty zalidnění afrických zemí Hustota zalidnění afrických zemí Které oblasti Afriky jsou obydleny jen řídce? Kde žije nejvíce obyvatel? Proč? Víte, která nemoc v současné době ohrožuje obyvatele Afriky nejvíce?

V Africe žije dnes přes 1 miliardu obyvatel (2010). V Evropě žije 731 milionů lidí (2009). Porovnejte oba údaje? Jaký se očekává další vývoj? Počet obyvatel afrického kontinentu dynamicky roste. Podle odhadu OSN žilo v roce 2010 v Africe již přes 1 miliardu obyvatel, což jí řadí na 2. místo za Asii. Nejlidnatějším státem je Nigérie (152 mil. obyvatel), na druhém místě je Etiopie (88 mil. obyvatel) a na třetím Egypt (80 mil. obyvatel). Mezi světová velkoměsta (nad 5 mil. obyvatel) se v Africe řadí egypská Káhira, nigerijský Lagos a konžská Kinshasa

Počet obyvatel roste v Africe nejrychleji na světě. Jen nepatrné zlepšení lékařské péče má za následek snížení úmrtnosti, zejména u kojenců. Přesto je kojenecká úmrtnost (hlavně v nejchudších oblastech) stále nejvyšší na světě.

KOJENECKÁ ÚMRTNOST Kojenecká úmrtnost se udává v promile (‰) Je definována jako počet zemřelých kojenců (dětí do jednoho roku) ku počtu 1000 živě narozených dětí v daném roce. Je jedním z hlavních ukazatelů úrovně zdravotnictví v určité zemi. Otřesnou míru kojenecké úmrtnosti mají zejména země subsaharské Afriky. V první dvacítce je pouze jedna neafrická země - Afghánistán. V Angole se téměř pětina dětí (ze živě narozených) nedožije ani jednoho roku věku.

KOJENECKÁ ÚMRTNOST V ROCE 2008 Rank    Country                                         Infant mortality rate                                                      (deaths/1,000 live births) 1            Angola                                           182.31 2            Sierra Leone                                  156.48 3            Afghanistan                                   154.67 4            Liberia                                           143.89 5            Niger                                              115.42 6            Somalia                                          110.97 7            Mozambique                                 107.84 8            Mali                                                103.83 9            Guinea-Bissau                               101.64 10          Zambia                                           100.96 11          Chad                                              100.36 12          Djibouti                                          99.13 13          Nigeria                                           93.93 14          Malawi                                           90.55 15          Ethiopia                                         90.24 16          Guinea                                           87.17 17          Sudan                                             86.98 18          Burkina Faso                                86.02 19          Cote d'Ivoire                                 85.71 20          Equatorial Guinea                        83.75

POČET DĚTÍ NA 1 ŽENU Počet dětí v africké rodině se postupně snižuje, přesto má Afrika stále největší počet dětí na 1 ženu V některých zemích připadá na 1 ženu více než 6 dětí

POČET DĚTÍ NA 1 ŽENU – 10 NEJ Počet dětí na 1 ženu - 10 prvních zemí  (rok 2007)  1. Mali (Afrika)                       7,38 2. Niger (Afrika)                     7,37 3.Uganda (Afrika)                  6,84 4.Somálsko (Afrika)               6,68 5.Afghánistán (Asie)              6,64 6.Jemen (Asie)                      6,49 7. Burundi (Afrika)                 6,48 8. Burkina Faso (Afrika)         6,41 9. DR Kongo (Afrika)             6,37 10. Angola (Afrika)                 6,27 Počet dětí na 1 ženu - 10 posledních  zemí  (rok 2007)   1. Singapur (Asie)                  1,07 2. Taiwan (Asie)                      1,12 3. Litva (Evropa)                     1,21 4.ČR  (Evropa)                        1,22   !!! 5. Bělorusko (Evropa)             1,22 6. Japonsko (Asie)                  1,23 7. Bosna a Hercegovina         1,23 (Evropa)  8. Ukrajina (Evropa)                1,24 9. Moldavsko (Evropa)            1,25 10. Slovinsko (Evropa)            1,26 

URBANIZACE Většina obyvatel Afriky žije stále na venkově, i když mnozí se snaží stěhovat do velkých měst. Lidé mají ve velkých městech větší naději, že najdou lepší práci a zajistí si obživu. Urbanizace v Africe je velmi nízká kolem 36 %.

RASOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA Pestré složení obyvatelstva Převažuje negroidní obyvatelstvo – černoši (mnoho etnik především jižně od Sahary, Křováci a Pygmejové Europoidní (bílá) rasa je zastoupena Araby (na S a V Afriky), Berbery a potomky bývalých evropských kolonizátorů Mongoloidní (žlutá) rasa je zastoupena v současnosti přistěhovalci z Asie (převážně Číny) Stále roste počet míšenců, nejvíce jsou zastoupeni mulati (míšenci Černé a Bílé rasy)

OBYVATELÉ AFRIKY

JAZYKOVÁ STRUKTURA Velký vliv kolonialismu na jazykovou strukturu. Zejména jazyky angličtina a francouzština jsou úředními jazyky v řadě bývalých afrických kolonií. Na severu se užívá arabština. Z domorodých jazyků a jejich dialektů je významná svahilština (země V Afriky)

ŠKOLA V AFRICE Porovnejte prostředí, ve kterém se učíte vy, s prostředím, v němž se učí děti na obrázcích z Afriky?

PROBLÉMY AFRIKY Negramotnost je stále obrovským problémem Afriky. Pro chudé obyvatelstvo je často vzdělání nedostupné. Mnoho Afričanů je vystaveno akutnímu hladu (zejména dětí). To znamená velký nedostatek potravin, který ohrožuje zdraví a život lidí. AIDS – stále roste počet nakažených virem HIV Další nebezpečná onemocnění jsou např. malárie, ebola, malomocenství, atd.

Mapa znázorňující rozšíření viru HIV a nemoci AIDS

NÁBOŽENSTVÍ AFRIKY Tradiční animistické náboženství – vycházejí z víry v duchy předků, v duše zvířat a rostlin (tradice, rituály, hudba, tanec, umělecké předměty,…) Islám – často státním náboženstvím v islámských státech, na S od Sahary. Křesťanství – převažuje v ostatních zemích

Mapa znázorňující rozložení obyvatelstva vyznávající křesťanství a islám

KOLONIZACE AFRIKY Do 2. sv. války existovaly v Africe jen 4 nezávislé země (Egypt, Libérie, Etiopie a Jižní Afrika). Kontinent byl hlavní koloniální oblastí světa, zdrojem levných surovin, zemědělských produktů a pracovních sil (dříve otroků). Největší vlna národně osvobozeneckého boje proběhla v letech 1960 až 1970, kdy vyhlásila nezávislost většina afrických zemí.

Mapa bývalých závislých území - kolonií Kolonie je území, nebo město, které patří nějakému státu, ale není součástí jeho území. Většinou jde o území obsazené danou armádou, ale na delší dobu. Kolonie také je satelitní stát; stát, který je oficiálně nezávislý, ale de facto spadá pod vládu jiné země. Mandát (z latinského mandatum, pověření, příkaz, od manu datum - rukou daný) znamená svěření, pověření nebo příkaz a užívá se v několika různých významech:

HOSPODÁŘSTVÍ AFRIKY Afrika je hospodářsky nejzaostalejší kontinent. S výjimkou JAR jde o typické rozvojové země. Rozhodující je zemědělství zaměřené na pěstování plodin (olejnin, kakaa, koření) a těžby významných zásob nerostných surovin (ropy, rud barevných kovů atd.)

VÝVOJ AFRIKY A BUDOUCNOST Na konci 90. let minulého století se v mnoha afrických zemích konaly demokratické volby. Hlavně od S a J Afriky postupují kladné i záporné vlivy vyspělých států. Svět si uvědomuje energii, dobrou vůli a idealismus milionů obyčejných Afričanů a vkládají naději do budoucnosti (humanitární pomoc,…).

SHRNUTÍ Africké obyvatelstvo roste nejrychleji na světě. V závislosti na přírodních podmínkách je světadíl osídlen nerovnoměrně. Převažují černoši, ale rasová struktura je pestrá. Většina obyvatel Afriky žije v chudobě, potýká se s nedostatkem potravin a pitné vody, trpí nemocemi. Velká část obyvatel je negramotných.