Kouzelný den v laboratoři na SOŠ ve Veselí nad Lužnicí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Nejprve jsme se přihlásili na některé ze zajímavých T-témat.  Potom nás čekaly 2 online lekce, ve kterých jsme se měli naučit teoretický základ pro.
Advertisements

E XKURZE NA SPŠ V T ÁBOŘE. Dne jsme my,9.A -navštívili Střední průmyslovou školu v Táboře. Hned po příchodu nás přivítal pan ředitel Marcel.
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat T-report Barbora Čechová.
Bouřka pod vodou.
Výuka chemie na ZŠ ve spolupráci se SŠ Mgr. Klára Helanová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Molekulární biotechnologie
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.15 Téma: Chcete být jedničkářem.
CHEMICKÝ KROUŽEK ve školním roce 2013/2014 proběhlo v rámci tohoto projektu celkem deset čtyřhodinových kroužků všechny měly svou teoretickou a praktickou.
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Rozlišování látek podle vlastností
Soutěž pana ZKUMAVKY FINÁLE.
60.1 Základy mikroskopování
Soutěž pana ZKUMAVKY FINÁLE Pokyny Odpovídejte pouze přeškrtnutím okénka se správnou odpovědí 1. otázka abcd.
Bengálský oheň Richard Horký. Bengálský oheň Jedná se o reakci, která se používá v zábavné pyrotechnice Jedná se o směs škrobu, chlorečnanu draselného.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Laboratorní práce č. 3 Vlastnosti aktivního uhlí Mgr. Helena Roubalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_167_Látky AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Jméno : Ing. Renata Šandová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: září 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Střední průmyslová škola v Písku
LABORATORNÍ PRÁCE Sacharidy II. PaedDr. Jiřina Ustohalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Neutralizace.
Efektní chemické pokusy
ZŠ BUKOVANY U SOKOLOVA 20. a
Jakost potravin.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Náš výlet jsme započali okolo deváté hodiny na nádraží v Pardubicích, odkud nás trolejbus společně dovezl ke kolejím, kde jsme se ubytovali.
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Světový den výživy – 16. říjen
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jak připravit víno z vody Efektní pokus Motivační pokus Žákovský pokus - neutralizace.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
Trojlístek – IRER a FChT Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie a chemie žáků ve věku 11 až 15 let  Metodiky  Semináře pro pedagogy.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie pro žáky ve věku 11 až 15 let Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Z čeho se tělesa skládají
Trojlístek – IRER a FChT
Zajímavé chemické pokusy
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Závěrečná zpráva projektu Karmelka
Lékořicové cukrovinky 2
Lékořicové cukrovinky 1
Laboratorní sklo Kádinka – neslouží k odměřování objemů !!!
Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
1. Svět kolem nás je tvořen tělesy a látkami
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vítejte milí žáci/studenti!
Název projektu: Moderní škola
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Pokusy s droždím Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Kouzelný den v laboratoři na SOŠ ve Veselí nad Lužnicí 29. listopadu 2011 Chceš vidět, jak se vaří pivo? Zajímá vás něco o sýrech? Víte, jak se hodnotí chuť potravin? Baví vás pozorovat mikrosvět? Víte si rady s výživou? Krotit faraonovy hady? Měnit barvu roztoků? Pozorovat bakterie? To jsou některé z otázek, na které jsme hledali odpovědi, my žáci devátého ročníku.

Program 1. Zahájení akce Přivítání žáků a učitelů ve škole. 2. Vlastní aktivity Práce ve skupinách. Chemická laboratoř – pokusy. Exkurze do školního minipivovaru. Prezentace výrobků žáků oboru technologie potravin a analýza potravin Mikrobiologická laboratoř – pozorování. Exkurze do školní terária. 3. Závěr Zábavný test – vyhodnocení. Oběd ve školní jídelně.

Chemická laboratoř – Tvrdost vody V chemické laboratoři jsme si vyzkoušeli zjištění tvrdosti vody. Potřeby: byreta, odměrná válec, titrační baňka Chemikálie: roztok chelatonu, tlumivý roztok, indikátor – eriochromová čerň

Chemická laboratoř – Jak se barví plamen Kovy obsažené v solích barví plamen typickou barvou.

Chemická laboratoř – faraonův had Na nehořlavou podložku nasypeme směs krystalového cukru a zažívací sody v poměru 9:1. Navlhčíme ji ethanolem a zapálíme. Výsledek: Uvolněný CO2 vyplňuje vznikající karamel, který vytváří různé tvary.

Exkurze do školního minipivovaru V minipivovaru jsme se dozvěděli z čeho se vaří pivo. Ve škole vaří jejich vlastní pivo Blatský Švihák. Je to čtrnáctka.

Prezentace výrobků – technologie potravin Byli jsme se podívat, jak vypadá technologie potravin. Zkoušeli jsme rozeznávat vzorky vůní. Vyzkoušeli jsme si práci hodnotitelů sýrů.

Mikrobiologická laboratoř V mikrobiologické laboratoři jsme si vyzkoušeli udělat vlastní preparát. Mikroskopem jsme pozorovali buňky cibule, rajčete, kvasinek, škrobu a penicilínu.

Školní terárium Ve školním teráriu jsme si mohli pochovat různé hady, chameleony a ježečka. Dále jsme mohli vidět cvrčky, šneky, leguány a bazilišky.

Zábavný test Na závěr celého chemického dne, jsme si měli zodpovědět pár otázek. Celý test měl správně jenom Petr Šlápota a za svůj výkon byl řádně odměněn.

Závěrečné zhodnocení Na škole se nám líbilo. Bylo to něco jiného než známe z normálních hodin z chemie. Mohli jsme si vyzkoušet několik zajímavých pokusů a podívat se do opravdové chemické laboratoře.