Odborný jazyk vs. CLIL Mgr. Andrea Hrabáková vedoucí sekce Výuka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Advertisements

LAO - průmyslové systémy s.r.o.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Interkulturní komunikace - angličtina jako lingua franca (společný jazyk) v interní komunikaci Marcel Pikhart Institut interní komunikace Praha, 21/2/2013.
, Praha, Goethe institut Tereza Šmídová NÚV.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Zkušenosti s aplikací metody CLIL na SPSČH Brno
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Ing. Zdenka Kučerová.
Výuka jazyků na Provozně ekonomické fakultě
Základní škola, Brno, Štolcova 16
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Mgr. Eva Komínková Využití digitálních učebních materiálů z oblasti elektrotechniky a ICT v anglickém jazyce JAZ.
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Využití počítače ve výuce zeměpisu Školení SIPVZ – úroveň S Školitel: Antonín Jalovec.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Školství, zdravotnictví a veřejnou správu Jan Knyttl zástupce společnosti pro školství a samosprávu Změny v licencování pro.
Střední odborná škola a Gymnázium, Liberec, Na Bojišti 15 Tel.: , Fax: www. sosag.cz.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
„Zvýšení kompetencí pedagogických pracovníků Střední školy zemědělské, p.o.“ CZ.1.07/1.3.44/
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Okna vědy dokořán Rostislav Miarka. Souhrnné informace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 7.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Oblast.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Optimalizace strategických činností nákupu v mezinárodní společnosti.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Rozvoj výuky cizích jazyků
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Polytechnické vzdělávání v praxi
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Transkript prezentace:

Odborný jazyk vs. CLIL Mgr. Andrea Hrabáková vedoucí sekce Výuka Jazyková škola HOPE

Jazykový servis Výuka: Firmy ( Business sféra) Státní a vědecké instituce ( CEITEC, ČD, MMB) Školy a univerzity ( Mendelu, VUT, střední školy)

Jazykový servis Poptávka: Anglický jazyk 74 % Německý jazyk 17 % Španělský jazyk 4 % Ruský jazyk 2 % Francouzský jazyk 2 % Ostatní jazyky (IJ, PJ) 1 %

Výuka Obecná Odborná CLIL 50 % 42 % 8 % Školy, univerzity, státní instituce Firmy, vědecké instituce Školy, univerzity

Odborná výuka Anglický jazyk vs. Německý jazyk Zdravotnická (nemocnice, SZŠ) Stavební (developerské, stavební společnosti) Technická (výrobní, technické společnosti) Akademická (kampusy, vědecké a výzkumné instituce) Manažerská (nadnárodní společnosti) IT AJ (informačně-technologické, softwarové spol.) Letecká (letiště, letecké společnosti)

CLIL Přirozené použití jazyka (komunikace) Výrazně uzpůsobený učební materiál (obsah) Přesné a analytické myšlení (poznávaní) Interkulturní poznávání (kultura) Školy / univerzity Informatika Obchodní korespondence Administrativa Soft skills – práce s hlasem

Negativní faktory (CLIL) Nedostatečná znalost jazyka Nedostatek bilingvních učitelů s jazykovou úrovní B2 Nedostatek učitelů s dvojí kvalifikací (aprobací) AJ-D, AJ-Z Obava z nesprávného vysvětlení a předání látky studentům Velká časová dotace na přípravu materiálů

Projekt CLIL (OP VK) Cíl: posílení kompetencí a kapacity lektorů dalšího vzdělávání v JMK tvorba vzdělávacích programů pro následné využití v dalším vzdělávání 70% lektoři AJ 14% lektoři NJ 16% dalších jazyků – ŠJ, FJ, IJ, RJ

Vzdělávací programy pro lektory Aplikace metodiky CLIL v dalším vzdělávání Aplikace přístupu "SOFT CLIL" Aplikace přístupu "HARD CLIL" Metody a techniky pro využití CLIL v jazykové výuce Metody a techniky aplikace CLIL pro využití v profesním vzdělávání Další metody tematické a jazykové integrace v dalším vzdělávání www.euservis.cz/aktivity/vzdelavaci-projekty/

Děkuji za pozornost Mgr. Andrea Hrabáková vedoucí sekce Výuka e hrabakova@jazykovyservis.cz t + 420 549 210 395