Pascal - příklady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

Začínáme s Pascalem 1. kapitola.
VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Programování funkcí v Excelu
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Jazyk VHDL Martin Štěpánek
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Základy Visual Basicu.
Operátory (1. část) 3 A1PRG - Programování – Seminář
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Seminář C++ Zadání projektů.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Reprezentace dat v počítači
Informatika I 3. přednáška
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Základní zásady pro výpočty v buňce 1)Každý vzorec musí začínat znakem „rovná se“ =. 2)Pokud znak nenapíšeme, program nic nespočítá. 3)Zápis vzorce nesmí.
Mgr. Jan Lavrinčík, DiS..  pro proměnnou typu Date alokováno 8 bajtů paměti, které obsahují spakovaný vzorek bitů nejen pro datum, ale i pro přesný čas.
ZÁKLADNÍ DATOVÉ TYPY.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
MATLAB LEKCE 1.
C – strukturované příkazy
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
Ing. Josef Veselý Označení šablony a vzdělávací sady viz.rozpis.
Datové typy a práce s nimi
KOMBINAČNÍ LOGICKÉ FUNKCE
Úvod do Pascalu. Co je Pascal? vyšší programovací jazyk poskytuje prostředky pro popis algoritmů, které odrážejí povahu řešených problémů, a nikoliv technickou.
Informatika I 4. přednáška
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Programovací jazyk PASCAL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
WinBase tiskové sestavy Návod Postupy Příklady.
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výrok „Dostali na to neomezený rozpočet, a podařilo se jim ho překročit …„ (Michael Armstrong, CEO, problém Y2K, )
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Srovnání možností matematického vyjádření části celku
Začínáme s Pascalem 1. kapitola. Základní pravidla a pojmy identifikátor = to je jméno jakéhokoliv objektu, který si ve vašem programu sami vytvoříte.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CYKLUS S PŘEDEM DANÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ – SOUČIN POMOCÍ SOUČTU Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise,
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Mocniny Druhá mocnina.
Definiční obor a obor hodnot
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Algoritmizace a programování
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Transkript prezentace:

Pascal - příklady

Programovací prostředí

Programovací prostředí

Programovací prostředí hlavička Crt – jednotka obsahující převážně prostředky pro řízení vstupu z klávesnice a výstupu na obrazovku ClrScr – smaže obrazovku readkey – čeká na stisk libovolné klávesy tělo

Programovací prostředí Uložení souboru: nejdříve si vytvoříme v Dokumentech (H) složku Pascal – zvolíme disk H a vyhledáme složku Pascal

Programovací prostředí Soubor je třeba „zkompilovat“ je-li vše bez chyby

Programovací prostředí program spustíme

Datové typy Datový typ proměnné určuje hodnoty, které proměnná může obsahovat, operace, které s ní mohou být prováděny a kolik místa se jim má v paměti vyhradit. Základní datové typy, které budeme v Pascalu používat jsou: integer – celá čísla od -32 768 do 32 767 real – desetinná čísla 2,9 * 10-39 … 1,7 * 1038 string - řetězec až 255 znaků boolean – nabývá 2 hodnoty – true a false Pascal pracuje s větším množstvím typů, ale nám budou stačit tyto čtyři

Příklad Výpočty Programu zadáme dvě celá čísla a on provede součet, rozdíl a součin.

Příklad Výpočty Zvolili jsme proměnné typu integer (celá čísla), proto zde nelze dělit. Při dělení můžeme být výsledkem desetinné číslo

Příklad Výpočty Po spuštění programu se vytvoří čtyři soubory, jedním z nich je aplikace, ze které můžeme program přímo spustit

Formátování výstupů Není-li výstup naformátován, pak se zobrazují: celá čísla s takovým počtem míst, jak je potřeba (bez nul před první číslicí) desetinná čísla v exponenciálním tvaru

Formátování celých čísel Někdy je potřeba zarovnat několik čísel na výstupu pod sebe. Ve výstupní proceduře můžeme přikázat, kolik míst má číslo obsahovat (s tím, že pokud by měli být zleva nuly, zobrazí se místo nich mezery). Formát vypadá takto: A:c Zobrazovaná proměnná Celkový počet míst, které má číslo zabírat

Formátování celých čísel Př. zápis v programu: na obrazovce Sedm mezer Tři číslice

Formátování desetinných čísel Chcete-li desetinné číslo zobrazit v pevné desetinné čárce a navíc chcete předepsat, kolik míst má zabírat, formátujte takto: Formát vypadá takto: A:c:d Počet míst za desetinnou tečkou Zobrazovaná proměnná Celkový počet míst, které má číslo zabírat

Formátování desetinných čísel Př. zápis v programu: na obrazovce

Formátování desetinných čísel Př. Výpočet obvodu a obsahu kruhu

Formátování desetinných čísel Př. Výpočet přepony pravoúhlého trojúhelníku