FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TLÁSKAL P., HRSTKOVÁ H., SCHWARZ J. Praha, Brno, Plzeň
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Konference se zaměřením
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
BÍLKOVINY Proteiny.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
TUKY (LIPIDY).
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU P.Tláskal SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU

ADEKVÁTNÍ VÝŽIVA ZDRAVÉHO DÍTĚTE MUSÍ ZAJIŠŤOVAT Optimální tělesný růst Optimální vývoj psychických funkcí Optimální vývoj imunologických reakcí Optimální průběh metabolických procesů od časného věku až do dospělosti Zdravotní stav je člověka je asi z 60% určován životními podmínkami, jejichž podstatnou složku (40%) tvoří výživa Výživa je nejvýznamnějším faktorem zevního prostředí, jež až ze 40-60% ovlivňuje zdraví a délku života

RŮST A VÝVOJ V DĚTSKÉM VĚKU PROCENTA 200 150 pohlavní systém lymfatický 100 systém celkový tělesný růst 50 nervový systém 4 10 16 18 VĚK (ROKY) DÍTĚ NENÍ MALÝ DOSPĚLÝ

VĚK (ROKY) 0,5 1 3 5 6 9 11 12 16

VLIV VÝŽIVY NA TĚLESNÝ RŮST, ZMĚNY TĚLESNÉHO SLOŽENÍ,METABOLISMUS OBVOD PAŽE -CHLAPCI 3. Zdravotní komplikace do dospělého věku OBEZITA MALNUTRICE 2. Nepříznivý vliv na průběh organického onemocnění 1.Vliv na průběh metabolických procesů NUTRIČNÍ GENOMIKA

NÁROKY ORGANISMU NA PŘÍJEM ŽIVIN SE PRŮBĚŽNĚ MĚNÍ Referenční hodnoty pro příjem živin jsou stanovovány na základě vědeckých studií metabolických procesů lidského organismu. Vzhledem k nedostatečnému výzkum této problematiky v ČR, Společnost pro výživu publikovala v roce 2011 překlad doporučení, která jsou platná v zemích středoevropského regionu DACH (Německo, Rakousko a Švýcarsko) a z tohoto pohledu je posuzován příjem energie a živin.

OBECNÉ NÁROKY NA PŘÍJEM JEDNOTLIVÝCH SLOŽEK POTRAVY Lipidy PUFA ..Minerální látky ..Vitamíny ..Stopové prvky Tekutiny Energie Bílkoviny Esenciální AMK Sacharidy Mono a disacharidy ..Vláknina

TEKUTINY OBSAH VODY V LIDSKÉM TĚLE 75% 64% 53% 53% 46% KOJENCI CHLAPCI DĚVČATA MUŽI ŽENY 33% v buňkách mimo buňky 27%

BILANCE TEKUTIN Příjem (dospělý člověk) Tekutiny 1400ml Potrava 800ml Metabolismus 300ml Výdej (dospělý člověk) Moč 1200-1500ml Stolice 100-200ml Plíce 400ml Kůže 500-600ml DENNÍ VODNÍ BILANCE (PŘÍJEM, VÝDEJ) VE VZTAHU K CELKOVÉ TĚLESNÉ HMOTNOSTI Kojenci 15% Dospělý člověk 3-4% U DĚTÍ JE BILANCE TEKUTIN 5-2x VĚTŠÍ NEŽ U DOSPĚLÝCH

PITNÝ REŽIM U ŠKOLNÍCH DĚTÍ Studie z r.2002 (SPV)- 11% dětí ve školním věku nesnídalo a ráno nepřijímalo nebo omezeně přijímalo tekutiny, 16,3% dětí přijímá tekutiny během dne pouze 3x denně či ještě méně často, 19,5% dětí se napije maximálně 4x denně Studie z r. 2012 (Skubýová)- Děti z osmé třídy – 38% dětí pravidelně snídá, 40% snídaně vynechává, 11% dětí přijímá pouze tekutiny, 11% dětí nesnídá ani nepřijímá tekutiny NEDOSTATEČNÝ PŘÍJEM TEKUTIN je-li v menší míře, tak snižuje především pozornost dítěte a může tak případně zhoršovat i studijní výsledky ….. ZAJISŤME DĚTEM DOSTATEČNÝ PŘÍJEM TEKUTIN

ENERGETICKÁ POTŘEBA DÍTĚTE Definice - Optimální energetická potřeba je definována přívodem energie k udržení zdraví, přiměřeného růstu a pohybové aktivity dítěte Věk - kojenec 100kcal/kg/den, 10 leté dítě 80kcal/kg/den, 20 letý člověk 45 kcal/kg/den Růst - novorozenec až 50%celkové potřeby, 5leté dítě 12% celkové potřeby… FYZIOLOGICKY JE POTŘEBA ENERGIE DÍTĚTE K HMOTNOSTI VYŠŠÍ, JE VYVÁŽENA I JEJÍM VYŠŠÍM VÝDEJEM (RŮST, FYZICKÁ AKTIVITA) PODPORUJME DOSTATEČNÝ PŘÍJEM, ALE I VÝDEJ ENERGIE

BÍLKOVINY Mají v organismu řadu funkcí: Nezbytnost příjmu: Stavební (kolagen,elastin,karatin), Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin), Zajišťující pohyb (aktin, myosin), Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony,receptory…), Ochranné, obranné imunoglobulin,fibrin, fibrinogen….. Nezbytnost příjmu: Tvorba nových tkání (růst a vývoj), obnova tkání stávajících Jsou tvořeny z aminokyselin: Esenciálních, semi-esenciálních, neesenciálních

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY V POTRAVINÁCH Meth Isol Leucin Lysin Phen Threonin Tryp Valin Maso mléko, ml.výr. vejce + ++ Obiloviny -- -- + Zelenina Luštěniny Ořechy, sója Sezam, slunečnice Obsah esenciálních aminokyselin: ++ velmi dobrý + dostatečný -- nedostatečný Poznámka: v mase je cca 16-20% bílkovin, v zelenině je obsah bílkovin zanedbatelný

POTŘEBA ESENCIÁLNÍCH AMINOKYSLIN (EAMK) (mg/kg/den) V DĚTSTVÍ A DOSPĚLOSTI POTŘEBNÝ POMĚR EAMK : NAMK u kojenců 1:3 u dospělého člověka 1:10-15 Příklady KOJENEC 3 MĚS BATOLE 2 ROKY ŠKOLÁK 12 let DOSPĚLÝ 30 let LYSIN 161 73 45 14 THREONIN 87 37 35 7 CELKEM ESENCIÁLNÍ AMK 742 374 280 95 DĚTEM NABÍZEJME PLNOHODNOTNOU ŽIVOČIŠNOU BÍLKOVINU, BOHATOU NA EAMK

TUKY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ PODÍL TUKŮ NA CELKOVÉM ENERGETICKÉM PŘÍJMU Novorozenci a kojenci ve věku 0-3měsíců = 50-45 % Kojenci ve věku 4-11měsíců = 45-35% Děti ve věku 1-3roky = 40-30% Dětí ve věku 4- 14 let = 35-30% Dospívající a dospělí = 30%

MASTNÉ KYSELINY (MK) Mastné kyseliny s krátkým řetězcem (atomy uhlíku ≤ 6), se středním řetězcem (atomy uhlíku > 6 < 14), s dlouhým řetězcem (atomy uhlíku ≥14). Podle počtu dvojných vazeb jsou MK saturované nebo nesaturované. Podle místa první vazby jsou identifikovatelné jako omega 3,6. Izomerizace MK rozlišuje formu cis a trans. V přirozeném stavu mají formu cis s umístěním řetězce uhlíků na stejné straně od dvojné vazby - tvoří V, u trans formy - tvoří přímku. Trans formy většinou vznikají v procesu přípravy potravy a na organismus působí nepříznivě (kardiovaskulární onemocnění, nádory…) MK jsou energetickým substrátem především pro příčně pruhované svaly, srdeční sval a játra TUKY DĚTI POTŘEBUJÍ

DOPORUČENÍ PRO PŘÍJEM ESENCIÁLNÍCH MASTNÝCH KYSELIN (EMK) Lidský organismus nemůže EMK syntetizovat a je závislý na jejich příjmu z potravy. EMK jsou součástí buněčných membrán, ovlivňují funkce hladkého svalstva, endotelu, monocytů, trombocytů, imunitní a zánětlivé reakce. Polyenové kyseliny (PUFA) : linolová (C18:2-n6) a linolenová (18:3 n-3) Z kyseliny linolové vzniká např. kyselina arachidonová Z kyseliny linolenové - kyselina eikosapentaenová - kyselina dokosahexaenová (zdroje : rostlinné oleje, pomazánkové margariny, mořské ryby) Nejen u dospělých, ale i u dětí by neměly nasycené mastné kyseliny (SAFA) tvořit více než třetinu celkového příjmu tuku, respektive 10% energetického příjmu . PUFA by měly tvořit alespoň 7% energetického příjmu, při příjmu SAFA>10% by měly PUFA být vyšší , měly by tvořit alespoň 10% ZAJIŠŤUJME DĚTEM VE VÝŽIVĚ DOSTATEK POLYNENASYCENÝCH MASTNÝCH KYSELIN (PUFA)

SACHARIDY Konzumace sacharidů by měla tvořit více jak 50% celkového energetického příjmu. Potraviny bohaté na polysacharidy (škrob, vláknina) často obsahují esenciální živiny a rostlinné látky, které podporují bezproblémový průběh metabolických reakcí. Potraviny s větším obsahem mono a disacharidů, s výjimkou mléka (laktóza) zpravidla neobsahují esenciální živiny a při vyšší energetické hodnotě snižují nutriční hustotu (podíl esenciálních živin a energie) potravy. Příjem disacharidů včetně laktózy je podle věku mezi 9-19% energetického příjmu, příjem monosacharidů mezi 5-8% ……Příjem mono a disacharidů je v rozmezí 14 - 27% celkového energetického příjmu a z toho podíl slazení je 6-13% . Vyšší příjem volných cukrů zvyšuje pravděpodobnost rozvoje obezity VE STRAVĚ DĚTÍ JE VHODNÉ OMEZTOVAT PŘÍJEM VOLNÝCH CUKRŮ NA HODNOTU NIŽŠÍ NEŽ 10% CELKOVÉHO ENERGETICKÉHO PŘÍJMU PODPORUJME KONZUMACI POTRAVIN S VLÁKNINOU

POTŘEBA OSTATNÍCH ŽIVIN JAKÁ JE SITUACE U NAŠICH DĚTÍ SLEDOVANÉ SOUBORY r. 2007 4-6leté děti – No 1087 (ch-641-59%, d- 446-41%) DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU věk 5,2 ± 1,01 roku 7-10leté děti – No 1705 (ch-940-55%,d-765-45%) DĚTI MLADŠÍHO ŠKOLNÍHO VĚKU věk 8,8 ± 1,3 roku r.2011 7-10leté děti – No 813 (ch-407, d- 406) 11-15leté děti – No 745 (ch- 351, d- 394) DĚTI STARŠÍHO ŠKOLNÍHO VĚKU Celkem sledováno 4350 dětí Metodika hodnocení - tří a pěti celodenní jídelníčky dětí z Prahy, Brna, Plzně - více než 30 živin podle Referenčních hodnot DACH - nutriční stav (BMI) podle českých referenčních údajů

POTŘEBA VÁPNÍKU VÁPNÍK - jeho ionty jsou nezbytné pro život buněk našeho organismu- ovlivňují funkci buněčných membrán, podílí se na přenosu akčního potenciálu v nervovém systému, zprostředkovávají elektromechanické spojení ve svalech k jejich kontrakci, podílí se na srážení krve, ovlivňují funkci různých enzymů, mají vliv na pohyblivost spermií, ovlivňují dělení buněk... UKLÁDÁ se do kostních krystalů, kde společně s fosfáty ve formě hydroxyapatitu vytváří anorganickou část kostní tkáně. Na povrchu těchto krystalů jsou ionty vápníku trvale směnovány za ionty sodíku nebo vodíku. Kostní a zubní tkáň je rezervoárem cca 99% všech zásob tělesného vápníku. DOSAŽENÍ maximální kostní hmoty v mládí a její minimální odbourávání ve stáří je důležitou složkou prevence osteoporózy. Dostatečné zásobení složkami, které se podílí na vytváření a udržování kostní tkáně, musí doplňovat přiměřená pohybová aktivita.

VÝSLEDKY ZE STUDIÍ V r.2007-2010 SE ZAMĚŘENÍM NA PŘÍJEM VÁPNÍKU (mg/den) DOPORUČENÝ DENNÍ PŘÍJEM 4-6 let 750 mg, 7-10 let 900 – 1100 mg 11-15 let 1200 mg PERCENTIL VĚK PRŮMĚR MEDIAN 90 10 4-6 LET 809 792 1116 516 7-10 LET R.2007 927 904 1276 584 R.2010 935 895 1277 588 11-15 LET 905 888 1262 574

KONZUMACE MLÉKA, MLÉČNÝCH VÝROBKŮ A PŘÍJEM VÁPNÍKU U DĚTÍ r. 2007,r PŘÍJEM (MLÉKA) A MLÉČNÝCH VÝROBKŮ Děti 3-6let Děti 7-10 let r.2011 Děti 10-15let A) DENNĚ (44,6%) 66,3% (41,6%) 29,7% (86,2%) 96% (78,5%) 94% (76,2%) 95 % B) NĚKOLIKRÁT TÝDNĚ A+B C) OJEDINĚLE (9,8%) 4,0% D) ODMÍTÁ C+D (4%) 0% (13,8%) 4% (21,5%) 6% (23,8%) 5% PŘÍJEM VÁPNÍKU (%DDD) 10% dětí přijímá < %DDD (178%) 114,5% (103,9%) 65,4% (81,7) 52,2% Vysvětlivka: %DDD - procento denní doporučené dávky PODPORUJME KONZUMACI MLÉKA A MLÉČNÝCH VÝROBKŮ

NEDOSTATKY VÝŽIVY K CHRONICKÝM ONEMOCNĚNÍM Obezita Osteoporóza Kardiovaskulární onemocnění Nádory Diabetes mellitus II.typu Autoimunitní onemocnění

VÝŽIVA DÍTĚTE MUSÍ BÝT DOSTATEČNĚ KVALITNÍ A PESTRÁ MLÉKO,MLÉČNÉ VÝROBKY 2-3 P P = 250 ML MLÉKA, 200 ML JOGURTU RYBY, MASO, DRŮBEŽ, VEJCE, LUŠTĚNINY 1-2 P P = 125G MASA, 2 BÍLKY, MISKA SOJ.BOBŮ ZELENINA 3-5 P P = VELKÁ PAPRIKA, MRKEV, 2 RAJČATA, ½ TALÍŘE BRAMBOR,MISKA SALÁTU OVOCE 2-4 P P = 1 JABLKO NEBO POMERANČ, BANÁN OBILOVINY, RÝŽE,TĚSTOVINY,PEČIVO 3-6 P P = 1 KRAJÍC CHLEBA, 1 ROHLÍK ČI HOUSKA, 1 MISKA OVESNÝCH VLOČEK ČI MUSLI 1 KOPEČEK VAŘENÉ RÝŽE ČI TĚSTOVIN

ZÁVĚR Zodpovědná výživová a potravinová politika státu by měla nejen napomáhat k zajišťování dostatečného množství zdravotně nezávadných, zdraví prospěšných a ekonomicky dosažitelných potravin, ale měla by i usměrňovat náš společenský systém ke zdravému způsobu výživy Systém stravování dětí ve školních jídelnách je významnou součástí prevence rozvoje závažných onemocnění dětského a dospělého věku Systém výživy dětí by měl být ve školním prostředí vhodně upraven i odpovídající nabídkou potravin a nápojů mimo školní jídelnu Novelizace systému školního stravování musí vycházet z odborných poznatků k výživě dětí a možnostem jejich plošného prosazování