18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Byl nositel Nobelovy ceny
Advertisements

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vývoj matematiky Zuzana Kroupová.
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Fyzika mikrosvěta rozměry mikrosvěta, rasrtový elektronový (iontový) mikroskop Jan Andrle 3. B.
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
Daniel Gabriel Fahrenheit
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Isaac Newton 1643 – 1727.
Francouzský fyzik a matematik
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Optika Co je světlo ? Laser – vlastnosti a využití Josef Štěpánek
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Christian Andreas Doppler
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
Blaise Pascal 9.Červen 1623 Clermont – 19. Srpen 1662 Paříž
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Mikroskopie.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
James Prescott Joule Narozen 24. prosince 1818, Salford
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Základní postupy v biologii. Práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou a mikroskopem Vedení protokolů a pozorování, dokumentování nákresů s popisy Vedení.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Fyzika Čočky.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Antoine Henri Becquerel
Jan Evangelista Torricelli
Do kterého čajníku se vejde více vody?
SVĚTELNÉ JEVY.
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_6 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Shire horse Presentation by © Kristýnka
VY_32_INOVACE_6B-13 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Mechanické vlastnosti pevných látek Autor: Mgr. Miloš Boháč.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
ČLOVĚK VYUŽÍVÁ SÍLU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
Isaac Newton Britský fyzik, matematik astronom.
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Matematické Riskuj 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Veronika Zvoníčková 9.B. Životopis Vynálezy
1665 n. l. Londýn sužovaný dýmějovým morem Woolsthorp – rodný dům jednoho z největších fyziků v dějinách lidstva.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_DYNAMIKA.
Významný vynález Vypracoval:Lukáš Běhal.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Struktura lidského genomu Historický úvod Základní poznatky o struktuře lidského genomu (DNA, nukleosomy, chromatinové vlákno) Metodické přístupy Chromosomy.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma síla a její měření AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Fyzika - statika Druhy deformací. Jedná se o působení síly na těleso v klidu. Podle chování těles při deformacích rozlišujeme tělesa PRUŽNÁ (elastická),
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Daniel Gabriel Fahrenheit
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Gravitační a tíhová síla
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-02
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Gravitační a tíhová síla
Wilhelm Conrad Röntgen
Transkript prezentace:

18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3 18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3. březen 1703, Londýn, Velká Británie Robert hooke

Mládí Robert Hooke navštěvoval školu v Freshwateru, poté odešel na známou univerzitu do Oxfordu. Tady upoutal pozornost anglického fyzika R. Boyla (1627 – 1691) tím, že uvedl k dokonalosti Boylovu vývěvu. V 60. letech 17. století začal Boyle v Londýně rozvíjet organizaci Royal Society. Hooke se stal jejím členem v r. 1663.

Hooke na poli biologie Hooke udělal své nejdůležitější objevy na poli biologie a mikrobiologie: zavedl pojem „buňka“, napsal knihu Micrographia a zabýval se i mikroskopy, vynalezl např. nový typ čoček. Zabýval se však i fyzikou, objevil ZÁKON O PRUŽNÉ DEFORMACI (také Hookův zákon.) Hooke však dělal jednu obrovskou chybu. Opíral se o Descarta, který vynalezl kartézské souřadnice, a věřil tudíž v éter, který neexistuje.

Hooke a Newton Hooke měl chladné vztahy s Newtonem vždycky, zvlášť poté, co Isaac popřel éter a tím zpochybnil hodně Hookových teorií a hypotéz. Jednou se sešel s Isaacem u kávy, ale k ničemu to nevedlo, pouze se tam pohádali. Později mu Isaac dal přezdívku Děd Vševěd, aby ho trochu pozlobil.

Hooke v 60. letech 1663: Vstoupil do Royal Society 1665: Stal se prezidentem geometrie na Gresham College 1665: Napsal Micrographii 1666: Přežil Velký požár Londýna, později vypracovával stavební plány na znovuobnovu města Knihu De potentia restutiva (Přednášky o návratné schopnosti neboli o pružině, vysvětlující sílu pružících těles)

Další Hookovy objevy Robert Hooke byl jako vynálezce všestranný. Vynalezl, jen namátkou: Irisovou clonu Hookův kloub Hustoměr pro měření koncentrace soli ve vodě Batometr Optický telegraf Zrcadlový dalekohled Helioskop …a mnoho dalších přístrojů a pomůcek.

Na konci života Hooke až do své smrti v roce 1703 působil ve funkci tajemníka v Royal Society. To také přimělo Newtona, aby nepřijal výhodné pracovní místo v R. S. Teprve po Hookově smrti se o toto místo začal zase ucházet, ale tou dobou tam byl už dávno někdo jiný. Hookovo tělo je pohřbeno v Londýně.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Hooke http://velikani.cz Kniha: Poskitt, Kjartan: Isaac Newton a jeho jablko (části Hooke a Newton, Na konci života),překlad Jan Pipek, naklad. Egmont, Praha 2008

Prima A Jan tranžík