Biologické aspekty vody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura a vlastnosti kapalin
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Kapilární jevy.
VÝZNAM VODY PRO ROSTLINY
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Autor: Andrea Bartoníková
Pevné látky a kapaliny.
KAPALINY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Tepelná výměna prouděním
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
V.O.D.A.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
19. Struktura a vlastnosti kapalin
Kapaliny.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
ŽIVOTODÁRNÁ KAPALINA CHEMIE TÉMA: Koloběh vody v přírodě,
Struktura a vlastnosti kapalin
VODA.
Látky mohou mít tři skupenství:
Částicová stavba látek
Vodivost látek.
Směsi Opakovací otázky
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Skládání sil opačného směru
OPAKOVÁNÍ tělesa a látky vlastnosti látek vzájemné působení těles síla
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Kapaliny.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
VODA Vodní režim rostlin.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_07 Název materiáluKapilarita.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Částicové složení látek
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vlastnosti kapalných látek
Transkript prezentace:

Biologické aspekty vody Voda je životodárná tekutina, bez které bychom nemohli přežít, v této prezentaci vás seznámíme s jejími biologickými aspekty.

Obsah Něco o vodě Kolik procent zaujímá voda v těle člověka? Vzlínavý pohyb – kapilarita Vztah mezi pojmy : kapilarita, povrchové napětí, osmóza Co je to transpirace? Závěr a pár otázek

Něco o vodě Voda má tři skupenství – pevné, kapalné a plynné. Voda – H2O se skládá ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku.

Kolik procent zaujímá voda v těle člověka? Tělo člověka se skládá z 60% z vody, je opravdu důležité dodržovat pitný režim, což jsou zhruba 2 – 3 litry tekutin denně k doplnění ztrát způsobených pocením, dýcháním, atd... Pepa váží 42 kg, jeho tělo tedy obsahuje přibližně 25,5 kg vody.

Vzlínavý pohyb – kapilarita Synonymem slova kapilarita je vzlínavost, tedy schopnost látek vést kapalinu vzhůru (proti směru gravitačních sil) působením kapilárních sil (např. vzlínání vlhkosti špatně izolovaných stěn, zavlažování,voda vzlíná i nad hladinu podzemní vody,...). Pokus: Do jedné trubice s kapilárním ramenem nalijeme rtuť. Do druhé trubice s kapilárním ramenem nalijeme obarvenou vodu. Pozorujeme, že v úzkém ramenu trubice je volná hladina vody výše než v ramenu širokém. U rtuti je tomu naopak. U vody(obr. a) se jedná o elevaci, u rtuti(obr. b) o depresi (nesmáčivost povrchu).

Vztah mezi pojmy : kapilarita, povrchové napětí, osmóza Kapilarita – vzlínání kapalin Povrchové napětí – působení sil na atomy a molekuly na povrchu kapaliny (např. mýdlo snižuje povrchové napětí vody, voda se s mýdlem snáze dostane k nečistotě). Působí depresi a elevaci u kapilarity Osmóza – přechod molekul rozpouštědla přes membránu ze zředěného do koncentrovaného roztoku. Opačného jevu reverzní osmózy se využívá např. při úpravě vody Všechny tyto jevy jsou spojeny s vodou.

Co je to transpirace? Stálé odpařování vody u listů a lidské kůže, u člověka asi 0,5 litru denně. U listů je odpařování v podobě páry a množství je ovlivněno velikostí listu, rozdílem mezi vodním potenciálem listů a okolního vzduchu.

Závěr a pár otázek Otázky: kolik je vody v lidském těle? (%) Otázky: co je to transpirace? Otázky: co je to osmóza? Otázky: líbila se vám naše prezentace? Závěr: Děkujeme, že jste vydrželi až dokonce a neutekli oknem. Na práci pracovali: Jiří Hessler, Jan Musil, Jakub Kersch, Vojtěch Dolejší