Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_32_INOVACE_10_GAS_554_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_18 Název DUMu: Alkoholické nápoje Pro obor vzdělávání: 29-51-E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: třetí Autor: Ing. Blanka Česalová Datum: 26.11.2013

Charakteristika alkoholických nápojů Destiláty Konzumní lihoviny Vína Alkoholické nápoje Charakteristika alkoholických nápojů Destiláty Konzumní lihoviny Vína

Charakteristika alkoholických nápojů alkoholické nápoje se vyrábějí kvašením cukrů pomocí kvasinek kvasinky ve vhodném prostředí štěpí složité cukry na cukry jednoduché a ty přeměňují na líh (etanol) a oxid uhličitý za alkoholický nápoj je považován každý nápoj, který obsahuje minimálně 0,5 % etanolu

Destiláty vyrábějí se kvašením a destilací zápary schéma jednoduché destilace 1 zdroj tepla 2 destilační baňka 4 teploměr 5 chladič 8 nádoba s destilátem obr.1

1. ušlechtilé destiláty považovány za nejjakostnější výrobky kvalitu získávají dlouhodobým skladováním vyrábějí se ze zkvašených zápar kvalitního ovoce (meruňky, švestky, třešně, jablka...), obilovin (ječmen, žito, rýže), cukrové třtiny, agáve a destilací révových vín získané destiláty se ředí vodou na požadované množství alkoholu a nechávají se zrát

Brandy vyrábí se destilací révového vína, dlouhodobě zraje v dubových sudech koňak – chráněná značka, vyrábí se ve francouzské oblasti Cognac armaňak – z francouzského Gaskoňska, nejstarší vinný destilát na světě brandy – vinná pálenka ze Španělska nebo Řecka vinjak – ze Srbska, chráněná značka, na etiketě uvedena doba zrání obr.2

Whisky vyrábí se destilací z kvašené zápary ze sladu obilnin (ječme, žito, kukuřice, pšenice) zraje v dubových sudech skotská whisky – dvakrát destilovaná ze sladu sušeného kouřem z rašeliny irská whiskey – třikrát destilovaná, zraje minimálně 3 roky kanadská whisky – jemnější, destilovaná ze žita

Whiskey americká whiskey – nejčastěji z kukuřice Bourbon – pochází ze státu Kentucky, obsahuje nejméně 51 % kukuřice, zraje výhradně v nových dubových sudech, které jsou zevnitř ožehnuty (kouřovo-dřevitá vůně) – Jim Beam Tennessee whiskey – např. Jack Daniels Rye whisky – obsahuje 50 % žita

Skladování a zrání whisky v sudech obr.3

Různé druhy whisky a whiskey obr.4

Pravý rum obr.10 rum kubánský a jamajský se vyrábí destilací zkvašené třtinové zápary kubánský rum zraje 18 měsíců až 15 let v dubových sudech, je světlý výjimkou je Maximo Ron Extra Añejo, který zraje až 30 let, má tmavou barvu a obsahuje pepř obr.5

pro jemnější chuť se přidává ovoce a bylinky jamajský rum – hlavní surovinou je melasa (odpadní produkt při výrobě třtinového cukru), velmi silný rum pro jemnější chuť se přidává ovoce a bylinky nejznámější je Captain Morgan vyráběný od roku 1944 jmenuje se podle jamajského guvernéra obr.11

Míchané nápoje obr.9 Pina Colada obr.8 Bílý rum obr.6 Mojito obr.7 Cuba Libre

Vodka je většinou bezbarvý destilát z obilných zápar, jemné vůně a výrazně alkoholové chuti zraje různě dlouho ve skleněných nádobách podává se ledově studená, čistá nebo v míchaných nápojích obr.12 obr.13 obr.14

Arak silný destilát vyrobený kvašením datlového vína, aromatizovaný anýzem po smíchání s vodou zbělá obr.16 obr.15

Tequila destilovaný alkoholický nápoj vyráběný v Mexiku z modré agáve agáve dozrává po 10 letech rozřezaná agáve se vaří, dvakrát až třikrát se destiluje, destilát zraje v dubových sudech obr.17 obr.18 obr.19

Slivovice, višňovice, meruňkovice obr.20 obr.21 obr.22 vyrábí se destilací kvašeného ovoce nechává se uležet v sudech, hliněných nebo skleněných nádobách obr.23

2. poloušlechtilé destiláty (řezané) jsou připravovány mícháním pravého destilátu a čistého lihu (v poměru 1 : 3 líh) v cukrářství se používají při přípravě speciálních výrobků a při flambování moučníků

Konzumní lihoviny připravují se smícháním čistého lihu, vody s trestěmi, cukerného sirupu, výtažků z bylin, koření nebo ovoce

Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN 80-85970-2. obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Simple_chem_distillation.PNG obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Armagnac-img_0465.jpg/220px-Armagnac-img_0465.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Sklad_whisky.jpg/220px-Sklad_whisky.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Various_whiskies.jpg/220px-Various_whiskies.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Havana_rum_barrel_proof.jpg/250px-Havana_rum_barrel_proof.jpg obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Mojito.jpg/240px-Mojito.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/CubaLibre0002.jpg/95px-CubaLibre0002.jpg

Zdroj materiálů: obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/CubaLibre0002.jpg/95px-CubaLibre0002.jpg obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Bacardi.jpg/220px-Bacardi.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Pi%C3%B1a_Colada.jpg/240px-Pi%C3%B1a_Colada.jpg obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Saccharum_officinarum_red_canes.JPG/90px-Saccharum_officinarum_red_canes.JPG obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Captain_Morgan_at_WOA_2012.JPG/90px-Captain_Morgan_at_WOA_2012.JPG obr.12http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Artica_Wodka.JPG/80px-Artica_Wodka.JPG obr.13http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/Russian_Standard_Bottle.JPG/55px-Russian_Standard_Bottle.JPG obr.14http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Vodka_Martini.jpg/90px-Vodka_Martini.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Arak_arack_mabrouka.jpg

Zdroj materiálů: obr.16http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Glassofarak_en.jpg/92px-Glassofarak_en.jpg obr.17http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Agave_tequilana_2.jpg/120px-Agave_tequilana_2.jpg obr.18http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Tequila_barrels_2.jpg/120px-Tequila_barrels_2.jpg obr.19http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Tequilas.JPG/120px-Tequilas.JPG obr.20http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/Various_Bottles_of_Slivovitz.jpg/250px-Various_Bottles_of_Slivovitz.jpg obr.21http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/C5_plum_pox_resistant_plum.jpg/120px-C5_plum_pox_resistant_plum.jpg obr.22http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Prunus_cerasus_wisnia.JPG/83px-Prunus_cerasus_wisnia.JPG obr.23http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/20070107_Apricot.jpg/120px-20070107_Apricot.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.