Registrační číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČINNOST VĚTRU (EOLICKÁ ČINNOST).
Advertisements

POUŠŤ Vyprahlá krajina.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ CZ.1.07/1.1.10/
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Veronika Rozehnalová a Kristýna Kořínková
Víte co je nejchudší část Afriky?
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
SEVERNÍ AFRIKA.
Vertikální členitost Vy_32_inovace_Zeměpis
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Tropický deštný les.
Problémy tropických oblastí
Cizokrajné ekosystémy
POUŠTĚ.
SAHARA a SAHEL.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI20 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
DEZERTIFIKACE AMVT,1.R ZS, Lišivka.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Sahel.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ CZ.1.07/1.1.10/
Registrační číslo projektu
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Šířkové pásy tropický pás.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Pouště a polopouště.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Poušť.
Zdeněk Bergman, G Teplice
Registrační číslo projektu
POUŠTĚ.
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Amerika – Přírodní krajiny
Biosféra.
Obraz působení člověka
Počítačová prezentace
Křížovka - Tropický deštný les
SAHEL IVO CHVÁTAL.
NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA. NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Pouště TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní obraz.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Krajina Co to je krajina?
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_32_INOVACE_ Subtropické pásmo Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_13_Činnost větru
POUŠTĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-15.
VY_32_INOVACE_11_Z_HORKÉ POUŠTĚ
VY_32_INOVACE_11_Z4 14. POUŠTĚ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
VY_32_INOVACE_ZE6-19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Rozšiřování pouští.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Environmentální problémy
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_10_POUŠTĚ-Z
Sahel – nejchudší část Afriky
Pouště a polopouště.
Sahel – nejchudší část Afriky
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu: Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/03.0008

SUCHO A DESERTIFIKACE

DESERTIFIKACE DESERTIFIKACE = vysoušení proces degradace území na pouštní, polopouštní či podobně vypadající oblast → v důsledku různých faktorů, včetně proměnlivosti klimatu a lidských činností.

PŘÍČINY Maximální snaha o využití veškeré úrodné půdy Odlesňování Spásání porostu hospodářskými zvířaty Eroze Klimatické změny

NÁSLEDKY Klesá hladina podzemních vod Ornice se zasoluje, rychleji eroduje Ohrožení rostlinstva a živočichů V celosvětovém měřítku je desertifikací ohroženo živobytí 1 miliardy lidí ve více než 100 zemích.

DESERTIFIKACE – globální problém Podle odhadu UNEP(United Nations Environment Programme) postihuje rozšiřování pouští téměř čtvrtinu celkové rozlohy a téměř sedmdesáti procentům suchých oblastí hrozí další snižování jejich kvality Jedná se o semiaridní až aridní okrajové zóny světových pouští, ve kterých se zpravidla nacházejí nejméně rozvinuté země

http://www.global.webz.cz/pudy.html

afrika Šíření pouští má přímou souvislost s chudobou venkovských oblastí trvalým nedostatkem potravin a migrací obyvatel Nejznámějším příkladem desertifikace je oblast Sahel Zahrnuje státy Senegal Gambii Mauritánii Niger Mali Burkinu Čad a zasahuje do Súdánu, Etiopie a Somálska

http://www.uflib.ufl.edu/maps/mapafricamod01.html

asie Dochází zde k odstranění rostlinstva z důvodu pastevectví a vysokých nároků na čerpání podzemní vody a k přeměně zemědělské půdy v poušť Státy měnící se na pouště z důvodů srážek (méně než 25cm ročně), nízké vlhkosti a vyšší průměrné teplotě Uzbekistán Turkmenistán Kazachstán Pozn.: Podle údajů z 80. let je dezertifikací ohroženo 34 % povrchu Asie a tato hodnota se v důsledku lidské činnosti neustále zvyšuje (hlavně střední Asie)

Oblasti pouští Pouště na Zemi zabírají 42 miliónů km2 Tundra zabírá 8 miliónů km2, tj. 5,4% povrchu pevniny a lze ji chápat jako polopoušť Suché oblasti zabírají asi 47 miliónů km2, tj. 35% plochy pevnin. Přes 6 miliónů km2 tvoří plochy extrémně suché, s ročními srážkami menšími než 25 mm a s velmi nízkou, s vysokými teplotami a také s vysokými výkyvy teploty během dne a noci.

Zbytek suchých oblastí dělíme na pásmo aridní a semiaridní. Aridní pásmo tvoří pouštní step. Má rozlohu 33 miliónů km2. Nadměrné spásání trav a vypalování křovin vede k erozi a desertifikaci. Dochází tu i k salinizaci (zasolení půd). Semiaridní oblasti bývají také nadměrně spásány, například kozami. Krmných druhů rostlin pak ubývá a ty jsou vytlačovány druhy nepoživatelnými.

Problém rozšiřování pouští: Afrika Sahara Asie Gobi Namib Syrská poušť Kalahári Velká arabská poušť Arabská poušť Velká solná poušť Nubijská poušť Poušť Lút Arabská poušť Karakum Kyzylkum Thar Taklamakan Austrálie Velká Viktoriina poušť Gibsonova poušť Velká písečná poušť Simpsova poušť Severní Amerika Mohavská poušť Sonorská poušť Velká pánev Bílé písky Chihuahua Jižní Amerika Atakama Peruánská poušť Patagonská poušť

Náprava škod Používání vhodných hospodářských metod Zákaz kácení dříví na otop Osazování dřevinami Finančně velmi náročná rekultivace krajiny

1.obtázek- http://www.mojeafrika.cz/alb.php?s=informace&r=100145 2.obrázek- http://www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/biosfera.htm 3.obrázek- http://www.chovatelka.cz/clanek/fenek-ma-nejvetsi-usi-ze-vsech 4.Obrázek - http://www.fotocesty.cz/pal/denik06.html 5.Obrázek- http://cs.petclub.eu/graphics/articles/133/images/full/6760.jpg 6. obrázek- http://www.supertapety.brejk.pl/index.php?show=tapetaopisp&plik=03376krajobrazy&opis=kaktus_na_pustyni