Akruální koncept daňových příjmů Zdeněk Hrdlička Odbor daňová a celní politika Smilovice Prosinec 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Predikce daňových výnosů Smilovice, prosinec 2008
Advertisements

Struktura daní v ČR.
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
LEASING z pohledu daně z příjmu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Celnictví Celní režimy.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Daň z přidané hodnoty Eliška Lacinová Základní pojmy  Předmět  Osvobození od DPH  Plátce DPH  Poplatník  Základ daně  Správce daně.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daňová teorie a politika
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Základy daní úvod do českého daňového systému
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Účtování DPH účet 343.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Základní prvky daňové techniky
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Základ pro výpočet DPH a výpočet
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Tereza Pálková Vedoucí bakalářské práce: Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Účtování DPH účet 343.
Plátcovství DPH Daňové povinnosti
Transkript prezentace:

Akruální koncept daňových příjmů Zdeněk Hrdlička Odbor daňová a celní politika Smilovice Prosinec 2006

Obsah  Úvod  Možné způsoby výpočtu akruálních daní  Zdroje dat  Úprava daňových příjmů  DPH  Clo  Spotřební daně  DPPO  DPFO  Silniční daň  Dálniční poplatek  Majetkové daně  Ostatní daně a poplatky  Případová studie – rozdíl mezi daňovými příjmy a daňovými výnosy u DPH

I. ÚVOD Základní účetní principy: cash princip - příjmy a výdaje jsou zaznamenány v okamžiku, kdy dochází k pohybu peněžních prostředků. akruální princip - toky jsou zaznamenány v období, ve kterém se odehrála zdanitelná aktivita, která zavdala příčinu těchto toků – tzn. kdy došlo k vytvoření, transformaci nebo výměně ekonomické hodnoty.

I. ÚVOD Cash princip Tradičně používaný vládou, hlavním důvodem – potřeba zajistit dostatek hotovosti k pokrytí výdajů běžného roku + jednoduché použití, - nepřiřazuje korektně výdaje a související příjmy v daném období.

I. ÚVOD Akruální princip + poskytuje lepší informaci o čistých příjmech, + meziroční změny v zaznamenaných daňových výnosech lépe odráží změny v meziroční změně daňové základny a v daňových sazbách, + poskytuje kompletnější a užitečnější informace a lépe podporuje vládu při jejím rozhodování, - poněkud náročné, - vyžaduje mnohem širší a hlubší zdroje dat, - časové zpoždění mezi koncem zdaňovacího období a okamžikem, kdy jsou dostupná potřebná data pro výpočet akruálních daní (až 14 měsíců).

Výkaznictví na akruální bázi je metodicky upraveno v příručce European System of Account – ESA 95, která je přílohou Nařízení Rady No. 2223/96. Na základě tohoto nařízení je možno použít dvě základní metody výpočtu akruálních daňových výnosů – metoda časově upraveného cash nebo metoda založená na údajích z daňových přiznání. II. Možné způsoby výpočtu akruálních daní

Základní metody: a) Metoda založená na daňových přiznáních. V tomto případě musí být provedena úprava přiznaných daňových výnosů o hodnotu daňí, které nebudou nikdy vybrány. Tato hodnota musí být eliminována z vládních výnosů, a to buď použitím specifických koeficientů založených na minulém vývoji a očekávaném vývoji, kterými se přiznané daňové výnosy snižují, nebo vykázáním kapitálového transferu ve zjištěné výši (ESA code D.995) odpovídajícímu sektoru. b) Časově upravený cash – cash příjem je přesunut do okamžiku, kdy došlo ke vzniku daňového závazku.

II. Možné způsoby výpočtu akruálních daní - V České republice byla zvolena metoda časově posunutého cash, - v dlouhém období by měly být akruální daňové výnosy a cash daňové příjmy stejné (+ velké množství náhodných administrativních změn), - došli jsme k závěru, že je jednodušší aplikovat v podmínkách ČR metodu časově upraveného cash (Eurostat x MMF), - v případě metody založené na údajích z daňových přiznáních je obtížný odhad koeficientu krátícího přiznaný objem daní, očekávání je ovlivnitelné plánovanými změnami procesního práva, které ale nemusí být realizované, pro přesné údaje - dlouhé období.

III. Zdroje dat a) Cash údaje o daňových příjmech - informace o výběru daní na základě pohybu na účtech u ČNB, - pro MF jsou tato data dostupná na denní bázi. b) ADIS automatizovaný daňový informační systém - nutné rozlišení různých typů přírůstků a úbytků na účtech, - např. je třeba rozlišit zálohové platby od plateb vyrovnání daňové povinnosti, - ADIS je proto používán jako podpůrný prostředek.

IV. Úprava daňových příjmů DPH Celkový příjem z DPH se skládá ze tří částí: 1) vlastní daňová povinnost vybíraná daňovou administrativou, 2) nadměrné odpočty vyplácené daňovou administrativou, 3) část celního dluhu vybíraná celními orgány (od roku 2005 zanedbatelné).

IV. Úprava daňových příjmů DPH – vlastní daňová povinnost - daň je splatná 25tý den po skončení zdaňovacího období (měsíc nebo čtvrtletí), - tzn. daň vzešlá z ekonomické činnosti za prosinec a 4tý kvartál minulého roku je vybrána do 25. ledna roku následujícího, v praxi přibližně do konce měsíce (technické doby pro provedení bankovních transakcí, zdržené platby atd.), - proto zde uvažujeme zpoždění jednoho měsíce, - příjmy vybrané v lednu běžného roku jsou proto odečteny od celoročních příjmů, příjmy vybrané v lednu následujícího roku jsou naopak přičteny.

IV. Úprava daňových příjmů DPH – nadměrný odpočet daně - ÚFO vracejí nadměrné odpočty uvedené vyměřené na základě daňových přiznání do 25tého dne druhého měsíce po skončení zdaňovacího období, - v důsledku možných zpoždění a snadnějšího výpočtu se nadměrné odpočty vrácené v lednu a únoru běžného roku přesouvají do roku předchozího, - je zde tedy dvojměsíční zpoždění.

IV. Úprava daňových příjmů DPH – platby vybírané celními orgány - DPH jako součást celního dluhu je splatná do 10ti dnů po dovozu zboží, - pro časový posun se zde používá zpožděn 10ti pracovních dnů, - od roku 2005 jsou v této kategorii pouze tzv. neobchodní dovozy a dovozy uniklé celnímu dozoru a dohledu.

IV. Úprava daňových příjmů Cla - Clo je součástí vyměřeného celního dluhu, proto se postupuje obdobně jako u DPH v případě neobchodních dovozů, - clo vybrané v ČR je nyní součástí tradičních vlastních zdrojů EU, - EU náleží 75 % z vyměřeného cla, ale z důvodu nevybrání určitého objemu cla je tento podíl větší než 75 % z vybrané částky.

IV. Úprava daňových příjmů Spotřební daně kromě tabáku - daň je splatnou v okamžiku vyskladnění z daňového skladu, - daň podléhá samovyměření do 25tého dne po skončení zdaňovacího období a musí být uhrazena do 40ti dní po skončení zdaňovacího období, při výpočtu akruálního výnosu je použito zpoždění 2 měsíce, - v případě dovozu vybraných výrobků ze třetích zemí je SD splatná do 10 dnů po vyměření celního dluhu.

IV. Úprava daňových příjmů SD z tabákových výrobků - dominantní část příjmů je tvořena daní z cigaret a tabákových výrobků placených prostřednictvím tabákových nálepek, - nálepky jsou splatné do 60 dnů po jejich nákupu, - podíl tabáku dovezeného přímo ze třetích zemí uvádí CÚ Kolín.

IV. Úprava daňových příjmů DPPO - DPPO se skládá ze samo-vyměřené daně a srážkové daně, - Samovyměřená daň je placena ve splátkách během roku a k vyrovnání dochází následující rok, - vyrovnání placené v běžném roce za předchozí rok je posunuto do předchozího roku, - sražená daň je splatná do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém měla být stržena.

IV. Úprava daňových příjmů DPFO - daň ze závislé činnosti je strhávána zaměstnavatelem, daňové příjmy běžného roku jsou upraveny o lednové inkaso daně a o vyrovnání daně, - v případě srážkové daně se používá měsíční posunutí, - daň z přiznání je obdobou samovyměřené DPPO.

IV. Úprava daňových příjmů Silniční daň - je odváděna ve čtyřech platbách, - inkaso běžného roku je upraveno o inkaso za leden a únor. Dálniční poplatek - protože známky jsou obvykle kupovány v průběhu běžného roku a v prosinci předchozího roku, jsou příjmy upravovány o prosincové inkaso.

IV. Úprava daňových příjmů Majetkové daně - daň z převodu nemovitostí je samovyměřena do 3 měsíců po okamžiku kdy dojde k transakci, proto je použito kvartální posunutí, - daň dědická a darovací je vyměřena správcem daně na základě podaného přiznání, - tyto daně jsou splatné do 30ti dnů po vyměření, ale na základě praktických zkušeností je použito posunuí o jeden rok, - daň z nemovitostí je placena ve čtyřech splátkách během roku, za který je placena.

IV. Úprava daňových příjmů Ostatní daně a poplatky Ve všech ostatních případech je inkaso daní a poplatků považováno za akruální, protože platby korespondují s okamžikem, kdy došlo k ekonomické aktivitě.

V. CASE STUDY - rozdíl mezi daňovými příjmy a daňovými výnosy u DPH - vstup do EU v květnu 2004 a nová legislativa DPH ovlivnila výši cash příjmů DPH, - do dubna 2004 byly dovozy placeny v rámci vyrovnání celního dluhu, ale od května 2004 podléhají intra-komunitární transakce samovyměření, - v důsledku této změny bylo přibližně 80 % DPH z importů za květen zaplaceno až koncem června, - a dále, v červnu byly uplatněny nadměrné odpočty vyplývající z předvstupních dovozů.

V. CASE STUDY - DIFFERENCE IN VAT CASH AND ACCRUAL REVENUE

As the method of time-adjusted cash revenues is used for accrual statistics this lag disappears.