Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava člověka
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0213.
DARUJ KREV, ZACHRÁNÍŠ ŽIVOT
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
Oběhová soustava.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Tělní tekutiny Autor: Eva Klabenešová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Morfologie a fyziologie člověka
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Oběhová soustava.
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Oběhová soustava Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 2 Autor: Pavla Plšková

Tělní tekutiny U člověka představují 53% tělesné hmotnosti 32% nitrobuněčná tekutina 21% mimobuněčná tekutina Krev, míza a tkáňový mok Zajišťují stálost vnitřního prostředí, tzv. homeostázu Nejvýznamnější krev z ní tkáňový mok z něj míza

Krev - funkce rozvádí v těle dýchací plyny – O₂ z plic přivádí k tkáním, CO₂ odvádí z tkání do plic přivádí k tkáním živiny, odvádí zplodiny metabolismu rozvádí po těle hormony a vitamíny, nutné pro chemické děje a jejich řízení má význam při obraně organismu proti infekcím účastní se udržování stálé tělesné teploty v těle

Krev - složení Je tvořena: krevní plazmou krevními tělísky Červené krvinky (1) Krevní destičky Bílé krvinky

Krev - složení Červené krvinky (erytrocyty) význam: účastní se přenosu kyslíku krevní barvivo: hemoglobin u savců neobsahují jádro u mužů 5 až 5,5 mil., u žen asi 4,5 mil. v 1 mm³ krve vznikají v červené kostní dřeni, zanikají ve slezině (2)

Krev - složení Bílé krvinky (leukocyty) obsahují jádro, účastní se obranných reakcí organismu 5 – 8 tisíc v 1 mm³ krve dělí se na: 1. granulocyty – v cytoplazmě mají zrníčka barvitelná různými barvivy (bazofilní, neutrofilní, eosinofilní) 2. agranulocyty – neobsahují barvitelná zrníčka, rozlišují se: monocyty (jen 2-8%) lymfocyty (20-40%)

Krev - složení Krevní destičky (trombocyty) nezbytné pro srážení krve, zástavu krvácení úlomky (odštěpky) buněk kostní dřeně 200-300 tisíc v 1 mm³ Krevní plazma nažloutlá tekutina tvořená: vodou organickými látkami (bílkoviny, glukóza) anorganickými látkami (fosforečnan vápenatý, uhličitan a hydrogenuhličitan vápenatý,

Označení krevní skupiny Založeny na přítomnosti antigenů označovaného jako aglutinogeny A a B a protilátce aglutinin: anti-A nebo anti-B Označení krevní skupiny Obsahuje aglutinogen Obsahuje aglutinin Skupina A A Anti-B Skupina B B Anti-A Skupina AB A a B - Skupina O Anti-A a anti-B

Krevní skupiny Rh-faktor je dalším antigenem obsaženým v membránách červených krvinek objeven v krvi opice Macacus rhesus Rh-pozitivní – Rh-faktor je přítomen = Rh⁺ Rh-negativní – není přítomen = Rh⁻ běžně se proti Rh-faktoru netvoří v krvi protilátky, NEBEZPEČÍ! transfuze krve Rh⁺ pro člověka Rh⁻ - může tento začít tvořit protilátky, v těhotenství – matka Rh⁻, plod Rh⁺

Srážení krve Srážení krve (=hemokoagulace) (3) Srážení krve (=hemokoagulace) = soubor enzymatických reakcí, jejichž výsledkem je přeměna tekuté krve v nerozpustný gel principem srážení krve je přeměna rozpustného fibrinogenu na nerozpustný fibrin, do vzniklé sítě tvořené fibrinem se zachytí krevní destičky vzniklá krevní sraženina ucpe defekt ve stěně cévy a zamezí tak krvácení.

Krevní oběh Malý (plicní) Velký (tělní) Vrátnicový z pravé komory kmenem plicním do plic, z plic 4 plicními žílami do levé předsíně Velký (tělní) z levé komory (aortou = srdečnicí) do celého těla a zpět horní a dolní dutou žílou do pravé předsíně Vrátnicový začíná vlásečnicemi v dutině břišní (okruží střeva) a sbíhá se ve vrátnicovou žílu, která se rozvětvuje na vlásečnice v játrech je součástí velkého krevního oběhu

Krevní oběh hlava horní systémový oběh paže horní dutá žíla plicní tepna plicní oběh aorta plicní žíla jaterní tepna dolní dutá žíla vrátnicový oběh játra ledvinový oběh ledvina dolní systémový oběh (4)

Imunita = schopnost organizmu bránit se patogenům a cizorodým látkám specifická – způsobena lymfocyty B a lymfocyty T nespecifická – podílí se: lidská kůže, sliny – lyzozym, HCl v žaludeční šťávě, fagocytující bílé krvinky, zvýšená tělesná teplota člověka, interferony – produkované buňkami napadenými viry

Zdroje Obrázky Literatura Vlastní tvorba Sundar. Redbloodcells: Wikidedia. Web Wikipedia. [Online] Wikimedia Foundation Inc., 27. Duben 2005. [Citace: 13. Říjen 2013.] http://cs.wikipedia.org. Southgeist. Bleeding finger: Wikipedia. Web Wikipedia. [Online] Wikimedia Foundation Inc., 18. Květen 2006. [Citace: 13. Říjen 2013.] http://cs.wikipedia.org. Literatura Jelínek, Jan a Zicháček, Vladimír. Biologie pro gymnázia (teoretická a praktická část). Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-177-2. Novotný, Ivan a Hruška, Michal. Biologie člověka pro gymnázia. Praha : FORTUNA, 1995. ISBN 80-7168-234-9.