Evropský výzkum, lokální politika, korupce Pavel Šaradín Praha, 6. 10. 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
Advertisements

OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Aktéři regionálního rozvoje směrem k efektivitě
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Veřejná moc a veřejná správa
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Boj proti korupci a lichvě
Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ ,
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Velké Meziříčí 2005 Partnerství pro Vysočinu. Zdenka Švaříčková Škola obnovy a rozvoje venkova Luka nad Jihlavou.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
„Metodická činnost“ Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Oddělení legislativní a právní.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jarmila Mravcová Cesta časem k Úřadu 21. století Národní konference kvality ve veřejné správě Brno 19. – 21. únor 2013.
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
PŘÍMÁ VOLBA STAROSTŮ SBLÍŽENI POLITIKOU - VÝCHOVA K AKTIVNÍMU OBČANSTVÍ A LOKÁLNÍ DEMOKRACII CZ.1.07/3.1.00/
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Praha, 25. července 2011 Pavol Frič CESES, UK v Praze, FSV.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Daňová teorie a politika
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Téma: Sociologické metody Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Veřejná správa venkovských obcí Zdenka Vajdová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Seminář Venkov 2009, Přírodovědecká fakulta UK.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
NÁSKOK DÍKY INFORMACÍM Creditinfo Czech Republic Poskytujeme informace dříve, než zjistíte, že je potřebujete 8.září 2011.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
9. Národní konference kvality ve veřejné správě Jak uřídit strategii? Ing. Karel Macků.
SOLÓN elektronická publikace pro pracovníky veřejné správy a návštěvníky knihoven Vydavatel: Triada, spol. s r. o. Ing. Barbora.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Vzdělávací politika.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM XI. vlna Exkluzivně pro PRÁVO Legislativní změny.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Budování užitečného webu - nezbytná výbava městských webů. Ing. Radovan Necid starosta.
KRISTÝNA Vladařová 9.B 2015/ Město a samospráva – orgány města Veselí nad Moravou konzultant: Mgr.Randová Markéta.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Projekt Mapa školy Jihlava,
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Subjekty a objekty veřejných politik
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Trendy k informační společnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Teorie fiskálního federalismu
Komunální politika: teorie a praxe. Úvodní informace
Transkript prezentace:

Evropský výzkum, lokální politika, korupce Pavel Šaradín Praha,

Evropský průzkum Proměny městských zastupitelstev v evropské perspektivě (2008 nad 10 tis; až 10 tis) Dotazník nebyl zaměřen na korupci (návratnost 17,4 %, respektive 22 %)

Poznámky respondentů „Chybí témata – veřejné zakázky, úplatky, pohled na práci úředníků“ „Scházelo téma korupce a ovlivňování veřejných zakázek a vztah zastupitelů k těmto tématům.“ „V našem městě se hlavně politikaří a bují korupce, vyskytuje se cenzura a vše se točí kolem horních deseti tisíc.“

Poznámky respondentů „Velké koalice vedou ke korupci a opozice neexistuje (viz naše město)“ „Je nezbytné rychle změnit stav v ČR, jinak ČR ovládnou mafie a neprofesionální administrativa“ Platí: „Korupční transakce probíhají utajeně a nedají se tedy zkoumat běžnými metodami založenými na přímém pozorování zkoumaného objektu“ (Frič, Kabele 1998)

Kolektivní paměť Kvalitní výzkum korupce by se měl poprat s otázkou, jak se - obrazně řečeno - z Palerma může stát Stockholm nebo naopak. Přirovnání odkazuje k práci Bo Rothsteina (2000), podle autora je k podobnému obratu zapotřebí změnit kolektivní paměť skupiny či společnosti. Tato paměť je ideologický terén, na kterém se různí aktéři snaží prosadit své porozumění světu jako porozumění kolektivní. Změna se musí týkat tří otázek: 1) Kdo jsme my?, 2) Kdo jsou oni?, 3) Co můžeme očekávat, že udělají ti druzí, když se rozhodneme jim důvěřovat?

Pomůže decentralizace? Odborná literatura se neshodne v tom, zda decentralizace rozhodování může korupci omezit nebo naopak posílit. RESPONDENT: „Je třeba změnit zákon o obcích, vysoká míra samosprávy vytváří výrazné podhoubí pro korupci, manipulace a nestandardní postupy. Už aby nás Evropa usměrnila s cílem zvýšení demokratických procesů. Prozatím jde pouze o skupinové zájmy.“

Integrita představitelů Integrita představitelů města/místní části je vysoká a není možné rozhodování zastupitelů ovlivnit nabízení výhod. Nešlo o posuzování institucí (zastupitelstvo, rada atp.), ale zachycení zkušenosti s konkrétním obsazením obecních orgánů. Souhrnné odpovědi vyzněly velmi podobně jak v městech, tak v městských částech. S tím, že integrita představitelů je vysoká souhlasilo (naprosto či umírněně) 41 % z respondentů a nesouhlasilo 21 %, zbývajících 38 % zvolilo variantu „ani souhlas, ani nesouhlas“.

„ Integrita představitelů města/městské části je vysoká a není možné rozhodování zastupitelů ovlivnit nabízením výhod“. SouhlasAni souhlas, ani nesouhlas Nesouhlas MěstaMČMěstaMČMěstaMČ ODS Levice Ostatní

„Integrita představitelů města/městské části je vysoká a není možné rozhodování zastupitelů ovlivnit nabízením výhod“.

Integrita představitelů – obce MSK kraje (2011)

Kdyby chtěla nějaká firma prosadit ve vaší lokalitě projekt a očekávala by nesouhlas zastupitelstva, které aktéry by musela získat na svou stranu, aby ovlivnila rozhodnutí zastupitelstva? ANONE Šéfy poslaneckých klubů v zastupitel Starostu8710 Radní936 Vedoucí odborů úřadů 4650 Novináře3560 Kraj4451

Mínění o rozšířenosti braní úplatků a korupce mezi veřejnými činiteli (5/2011)

Závěr Ve srovnání s Evropou – nižší integrita komunálních politiků Menší obce – vyšší integrita Veřejná správa – zkorumpovaná Jak z toho ven? Model společné kontroly - MAS?