Pět tajemství Ježíšova vyučování Jiří Pospíšil, EBED, 6. října 2013, KC Vyškov (zpracováno dle vyučování Dave Patty, KAM)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍME, KDE DUCH HOSPODINA SÍDLÍ,
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Rozhovor s Bohem.
Požehnání skrze autority Židům 13:17 Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat. Kéž.
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Practice with the Conditional Change the following sentences to the conditional, according to the model. Vzor: Nemám peníze a nemohu si koupit auto. Kdybych.
Practice with moci Insert the appropriate present tense form of moci into the following sentences. Vzor: Neznáte tady nikoho? ___ vám pomoct já? Neznáte.
Poslechneme píseň: Díky. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ. TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM CO PŘICHÁZÍ VČAS.
Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě – to vše mocí Ducha Páně. 2. Korintským.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Bezpečný sbor. Jak důležitý je pro člověka pocit bezpečí?
Proč je důležité studovat Principy
„K vašemu zahanbení to říkám. Cožpak mezi vámi není nikdo rozumný, kdo by dovedl rozsoudit spor mezi bratřími?“ 1. Kor. 6,5.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_14
Měj pevný vztah s Bohem  Pokud ho nemáme, vzdalujeme se od Boha a neslyšíme Ho když nás volá zpátky.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
BEZPEČNÉ PROSTŘEDÍ PRO SDÍLENÍ EVANGELIA Jak upéct EXIT Klub?
Abrah á m – praotec víry Jak žít víru dnes? Několik postřehů z životní cesty Abraháma Bůh se mu dal poznat a změnil mu jméno On se rozhodl změnit život.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
1. Přemohl Ježíš smrti noc, | z hrobu vstal na úsvitu. | Jeho je sláva čest i moc | a on nám kráčí na pomoc, | na pomoc svému lidu.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
KONFLIKT Božena Genrtová.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Síla přesvědčení.
Pán prstenů je skvělá fantasy, která uchvátí nejen děti ale díky své propracovanosti se zalíbí i velkému počtu dospělých. Podle této skvělé knihy bylo.
Literatura na počátku 20.století
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
1. Hrad přepevný je Pán Bůh náš, | zbroj výborná i síla. | On chrání nás, | když satanáš své proti nám vysílá. | Ten starý nepřítel zničit by nás chtěl,
EBED, , JIRKA POSPÍŠIL VEDENÍ CHVAL(Y). EBED, , JIRKA POSPÍŠIL VEDENÍ CHVAL(Y) 1)historie chval Ez. 28/12-19.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ, TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM, CO PŘICHÁZÍ VČAS. TO JE MÁ PROSBA VE ZKOUŠKÁCH,
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
1.Všichni v tento čas, | ó lidé, | svůj hlad živě vydejte, | rukou plesejte, | Bohu zpívejte, | zvučně jej chvalte! Neboť jest on Pán | všech nejvyšší.
1. Jak čerstvých vod jelen žádá | v čas unavení svého, | tak má duše | vždycky ráda chce mít Ducha svatého; | neb bez jeho pomoci | nemáme žádné moci,
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
1. Nechť nám srdce plní radost, | upřímného vděku ctít! | Otec v nebi zve nás dětmi, | tak můžeme šťastni být. | Vždy veselo vždy veselo, každodenně slunka.
1. Věříme, vládne Hospodin, | věříme Kristus, Boží Syn, | z věčného Boha zrozený, | je mocný, blahoslavený.
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
1. Přijď Králi věčný náš, | jenž vše v své moci máš, | a žehnej nám! | Uč podle pravdy cest | ti oběť chvály nést, | a jak ti milé jest, | v nás kraluj.
FORMÁLNÍ A NEFORMÁLNÍ VZTAHY Aneta Jelínková C4A
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Moc a síla internetu Mediální výchova 8. ročník LIDICE.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Komunikace mezi lidmi…Jirka Pospíšil, AC Slavkov,
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Úzká brána a cesta k životu
Nečekej na úsměv, abys byl milý ...
Řím 13:
Practice with the Conditional
Poznání Boží vůle.
Rozhovor s Bohem.
Komunikace.
O pokrytectví Matouš 22,15.
Otázka za 100 bodů Jak se jmenuje hlavní postava knihy Harry Potter? Harry Potter.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Pět tajemství Ježíšova vyučování Jiří Pospíšil, EBED, 6. října 2013, KC Vyškov (zpracováno dle vyučování Dave Patty, KAM)

Pět tajemství Ježíšova vyučování  Ježíš byl mistrovský učitel, největší, jakého svět poznal.

Pět tajemství Ježíšova vyučování Pán Ježíš učil tak,  aby si to lidé zapamatovali  aby na to lidé reagovali

Tajemství č. 1 – Napětí  „Nemůžete přinutit koně pít, ale můžete dát sůl do jeho potravy.“  „Zapojení do učení je nejlepší, když je studentova zmatenost na pokraji frustrace. Když lidé mají pozitivní pocit nespokojenosti, budou usilovněji přemýšlet a hlouběji přemítat.“ Wlodkowski – „Zvyšování motivace dospělých k učení“

Tajemství č. 1 – Napětí 1. Napětí upoutá pozornost 2. Napětí vede k přemýšlení 3. Napětí vede k zapamatování

Tajemství č. 1 – Napětí Co způsobuje napětí? - nevyřešené problémy - konflikt mezi pravdou a životem - konflikt mezi tím, čemu věřím, a tím, jak jednám - protichůdná stanoviska - nedokončené příběhy - nežádoucí důsledky - nebezpečí - možná odměna - rozpaky - selhání - vztahy - láska

Tajemství č. 2 – Praktičnost 1. Reagoval na aktuální problémy 2. Mluvil přímo ke konkrétním lidem 3. Vztahoval svou pravdu bezprostředně na jejich životy Trvá pouze 8 let než se množství informací uložené ve všech knihovnách a počítačích světa zdvojnásobí. Kromě toho každý den jsme bombardováni nákladnými a promyšlenými pokusy získat naši pozornost. Abychom se v takovém světě zorientovali, vytváříme si podvědomý filtr, který automaticky zničí všechny nezajímavé nebo nepotřebné informace.

Tajemství č. 3 – Příběhy a názorné příklady Ježíš používal :  1. obrazy  2. příběhy (jak pravdivé, tak neskutečné)  3. názorné příklady

Tajemství č. 3 – Příběhy a názorné příklady Kde najít názorne příklady:  tvůj život  rodina  přátelé  historie  příroda  zprávy  knihy, filmy, televize  sporty

Tajemství č. 3 – Příběhy a názorné příklady Jak se stát mistrovským vypravěčem:  osvěžte zkušenost  nechte postavy obživnout  zachyťte city  buďte výstižní – příběh by měl být živý a barvitý, ale bez jednotlivostí, které do linie příběhu nezapadají  zapojte posluchače do svých příběhů

Tajemství č. 4 – Otázky  „Umění“ učit spočívá v šikovném využití otázek, protože dobré otázky vedou k jasným a bohatým myšlenkám, rozproudění představivosti, stimulaci přemýšlení a aktivitě.“ Charles DeGarmo – „Zájem a vyučování“

Tajemství č. 4 – Otázky Ježíš používal otázky,  1. aby lidi přiměl přemýšlet  2. aby je přiměl mluvit  3. aby jim pomohl, aby sami našli pravdu  4. aby jim ukázal jejich omyl

Tajemství č. 4 – Otázky „Otázka může problém objasnit mnohem lépe než obvinění nebo narážka. Pokud student sám zjistí svou vlastní duchovní nedostatečnost, je to pro něj obvykle mnohem účinnější, než když ji pro něj zjistíme my. Otázka k nápravě může učícího se člověka povzbudit ke zcela zásadní změně.“ Fortosis – „Mohou otázky zefektivnit výuku?“

Tajemství č. 4 – Otázky Ježíš se setkával se třemi základními druhy otázek: 1. Otázky, které napadaly nebo odporovaly tomu, co říkal 2. Otázky od lidí, kteří reagovali na jeho učení (často proto, že nerozuměli nebo byli zmateni tím, co říkal) 3. Otázky o životě nebo duchovních záležitostech

Tajemství č. 5 – Moc a autorita  „Když Ježíš dokončil tato slova, zástupy žasly nad jeho učením;neboť je učil jako ten, kdo má moc, a ne jako jejich zákoníci.“ Mt 7,28-29 (NS)  „Ježíš se vrátil v moci Ducha do Galileje a pověst o něm se rozšířila po celém okolí. Učil v jejich synagógách a všichni ho velmi chválili.“ L 4,14-15

Tajemství č. 5 – Moc a autorita Moc a autoritu našemu vyučování mohou dodat čtyři věci: 1. Mluvení Božích slov 2. Držení se Božího vedení 3. Setrvávání v čistotě před Bohem 4. Prohlubování naší touhy po Bohu

Pět tajemství Ježíšova vyučování  1. NAPĚTÍ  2. PRAKTIČNOST  3. PŘÍBĚHY, NÁZORNÉ PŘÍKLADY  4. OTÁZKY  5. MOC A AUTORITA