Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Advertisements

POČÍTAČ.
TVY 1.ročník Mgr.Libor FIALA1 Základní pojmy.
Základy informatiky úvod
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Základy IT Tomáš Sládek
Od počátků až po současnost
Historie počítačů Nedávná minulost.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
I N F O R M A C E A I N F O R M A T I K A.
Kvantové počítače Autor: Martin Adámek.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Informační a komunikační technologie
Přehled a vývoj elektronických počítačových generací
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informatika, základní pojmy
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opakování hardware a software.
Základy výpočetní techniky Základní škola Medlov příspěvková organizace Medlov Uničov Uničov Ing. Pavel Mautner.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Jak pracuje počítač Název školy
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
Množství informace a číselné soustavy.
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Jednotky Číselné soustavy
Historie výpočetní techniky
Základní pojmy výpočetní techniky
Úvod do světa počítačů © 2006, Michal Vojkůvka.
INFORMATIKA Historie pc.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Architektura počítače Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie výpočetní techniky
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číselné soustavy - Opakování
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
Jednotky dat Informatika, 8. třída.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden

Evoluce výpočetní techniky Vývoj výpočetní techniky http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_po%C4%8D%C3%ADta%C 4%8D%C5%AF http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Babbage

Základní pojmy počítač – „stroj na zpracování informací“ hardware – technické vybavení počítače software – programové vybavení počítače algoritmus – postup pro řešení určité úlohy, který v každém kroku říká, jak dále postupovat program – algoritmus zapsaný v programovacím jazyce (posloupnost instrukcí) programovací jazyk – „umělý jazyk“ pro zápis programů (např. Pascal, C, C++, Java, Visual Basic, Fortran, …) instrukce – předpis k provedení nějaké (většinou jednoduché) činnosti realizovaný přímo technickým vybavením počítače (např. přičtení jedničky, uložení hodnoty do paměti apod.)

Flowchart – an example TECHNOLOGICKÉ SCHÉMA ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ Funguje ten krám? ANO NE Šťoural jste se v něm? Nešťourejte se v něm ANO NE Jste nemehlo Schytáte to? NE Viděl vás někdo? NE ANO Nechte to plavat Ututlejte to ANO Povedlo se? Máte to na koho svést? NE NE Jste blb ANO ANO Není co řešit

Základní stavební součástky Generace počítačů Jedno z možných rozdělení podle základních stavebních součástek Generace Rok Základní stavební součástky Rychlost (oper./s) 0. 1940 relé jednotky 1. 1950 elektronky stovky 2. 1958 tranzistory tisíce 3. 1964 integrované obvody desetitisíce 3½. 1972 integr. obvody LSI statisíce 4. 1981 integr. obvody VLSI desítky miliónů

Generace počítačů Elektronkový počítač ENIAC z roku 1945 Electronic Numerator, Integrator, Analyzer and Computer 17 648 elektronek hmotnost 30 tun příkon 140 kW chlazen dvěma leteckými motory vstup dat z děrných štítků program se zadával nastavením přepínačů na speciálním propojovacím poli do února 1946 přísně utajovaný

Miniaturizace

Jednotky kapacity paměti BIT nejmenší jednotka informace v paměti počítače označení b název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové číslo) buď 0 nebo 1 BAJT (BYTE) – slabika skupina osmi bitů označení B (1 B = 8 b) WORD – slovo skupina několika bajtů (2 B, 4 B, 8 B apod.)

Jednotky kapacity paměti Předpony pro násobky jednotek kapacity paměti mají poněkud jiný význam než v soustavě SI: 1 KB = 210 B = 1 024 B, 1 MB = 220 B = 1 048 576 B = 1 024 KB, 1 GB = 230 B = 1 073 741 824 B, 1 TB = 240 B = 1 099 511 627 780 B. 64 KB = 65 536 B, 512 KB = 0,5 MB, … Ne vždy však výrobci počítačových komponent (především pevných disků) tyto konvence dodržují.

Kontrolní otázky Chronologicky seřaďte a stručně charakterizujte jednotlivé stavební prvky počítačů: elektronky, elektromagnetická relé, integrované obvody, tranzistory. Jaký je rozdíl mezi bitem a bajtem? Převeďte na jednotky uvedené v závorkách: 1 MB (KB), 2 KB (B), 64 b (B), 100 B (b), 512 B (KB), 0,5 GB (MB). Co je to algoritmus? Uveďte příklad nějakého algoritmu.

Kryptografie http://kryptografie.ic.cz/kryptografie.php Otevřete stránku: http://kryptografie.ic.cz/kryptografie.php Prohlédněte a pročtěte princip šifer – společně Vyberte si způsob šifrování Zašifrujte zprávu Výměna zpráv a dešifrování