Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Počítačové sítě Přenosová média
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Přenosová média (1) Fyzická média, kterými jsou přenášena data, hlasový signál nebo jiný typ signálu ke svému cíli Mezi nejběžnější přenosová média patří:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Metalické kabely.
Digitální učební materiál
Základní struktura, metainformace
YPOSIT – Ing. Monika Šimková.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Módy bezdrátového připojení
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Mobilní telefonní síť GSM
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
Sběrnice Obr. 1.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Kabely.
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Optický kabel (fiber optic cable)
Základní parametry kabelů
Základní jednotka notebooku
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Seminář 1 Přenosová média
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
Transkript prezentace:

Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové technologie, zůstávají tradiční kabely z hlediska spolehlivosti a rychlosti zatím nenahraditelné. Obr. 1

Koaxiální kabel Používá se pouze u nejpomalejšího typu. Nejdříve se používal tlustý kabel RG-8, který měl sice větší dosah, ale špatně se s ním manipulovalo. Později přibyl k možnosti tlustého kabelu i kabel tenčí s označením RG-58, který měl menší dosah. Kabely mají impedanci 50 ohmů. Dnes tyto kabely používají pro propojení Wi-Fi antény s routerem.

Koaxiální kabel Kabel tvoří: Měděný vodič (1) Izolační vrstva (2) Měděný plášť (3) Vnější plášť z umělé hmoty (4) Obr. 2 Obr. 3

Kroucená dvojlinka Twisted Pairs - TP Tento typ kabelu je v dnešní době nejpoužívanější. Důvodem je cena a dostatečné přenosové rychlosti. U těchto kabelů je na výběr ze dvou základních druhů a to stíněný, nebo nestíněný. Délka mezi počítačem a přepínačem by neměla překročit 105 metrů. Obr. 4

Rozdělení TP kabelů TP kabely se dělí na: Stíněný kabel - STP - Shielded Twisted Pairs. Kabel obsahuje čtyři páry kroucené dvojlinky a stínění okolo nich. Nestíněný kabel - UTP - Unshielded Twisted Pairs, nestíněná kroucená dvojlinka. Tento typ má jednotlivé vodiče obalené pouze izolační vrstvou a všechny čtyři páry jsou ještě zabaleny vnější izolací kabelu. Žádnou stínící vrstvu neobsahují. Pro obyčejné podmínky stačí nestíněný kabel

Rozdělení TP kabelů Nestíněný kabel - UTP Stíněný kabel Obr. 5 Obr. 6

Rozdělení TP kabelů podle kategorie Kategorie 5e pro rychlosti do 100Mbps Kategorie 6 pro rychlosti do 1Gbps Kategorie 6a pro rychlosti do 10Gbps Kategorie 7 Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9

Konektory pro zakončení TP kabeláže Pro zakončení TP kabeláže se používají konektory RJ45. Tento konektor se nacvakává speciálními kleštěmi. Obr. 10 Obr. 11

Zapojení konektoru RJ 45 1 - Bílá / Zelená 2 - Zelená 3 - Bílá / Oranžová 4 - Modrá 5 - Bílá / Modrá 6 - Oranžová 7 - Bílá / Hnědá 8 - Hnědá Obr. 12

Optický kabel Optický kabel je nejmodernějším prostředkem propojení stanic. Tyto kabely se používají při budování kabelových tras na velké vzdálenosti, disponují velkými přenosovými rychlostmi. Pro přenos dat používá modulovaný světelný paprsek. Optický kabel je tvořen tenkým skleněným vláknem obklopeným ochranným pláštěm.  Obr. 13

Optický kabel Optický kabel se skládá z několika vrstev: Jádro s odraznou vrstvou - tyto dvě části se liší svými optickými vlastnostmi. Světelné impulsy jsou emitovány do jádra a odrazná vrstva, která působí jako zrcadlo, odráží světlo zpět do jádra. Izolace jádra  Vnitřní obal Vnější obal Obr. 14

Otázky k opakování Jaké znáte druhy síťových kabelů? Z jakých částí se skládá koaxiální kabel? Kolik vodičů má TP kabel? Jak se rozdělují TP kabely? Z jakých částí se skládá optický kabel?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Počítačové sítě“ [online]. 23. listopadu 2012 12:50. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/28_Pocitacove_site.pdf Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Dc_cabling_50.jpg/800px-Dc_cabling_50.jpg?uselang=cs Obr. 2 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Coaxial_cable_cutaway_new.svg Obr. 3 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/RG58-Ferrite-Coated-and-Uncoated.jpg/800px-RG58-Ferrite-Coated-and-Uncoated.jpg?uselang=cs

Použité zdroje Obr. 4 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/UTP_cable.jpg Obr. 5 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Utp_diy02_sequenceInCable.jpg Obr. 6 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/FTP_cable3.jpg Obr. 7 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Cat5.JPG Obr. 8 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/CAT6_twisted_pair.JPG/800px-CAT6_twisted_pair.JPG Obr. 9 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/UTP_CAT7.jpg Obr. 10 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/WAFIZ14.JPG?uselang=cs

Použité zdroje Obr. 11 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Utp_diy08_crimprj45.jpg?uselang=cs Obr. 13 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Fiberkabel.jpg/795px-Fiberkabel.jpg Obr. 14 [cit. 2012-11-23] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Optickikabl.png Ostatní obrázky: vlastní