Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
„EU peníze středním školám“
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_06 Název DUMu: Směry ve výživě Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. Autor: Bc.Kubová Alena Datum: 02.03.2013

Směry ve výživě Smíšená strava obsahuje všechny druhy živin minerálních látek vitamínů tekutin strava má být plnohodnotná (kvalitativně i kvantitativně) nevyváženost stravy může způsobit zdravotní problémy

Vyber správné druhy základních živin fosfor bílkoviny sacharidy vápník tuky voda

Syrová strava obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek, které se varem ničí napomáhá lepšímu procesu trávení vhodná do běžného jídelníčku formou zeleninových salátů a syrového ovoce Rostlinná strava – zelenina a ovoce Živočišná strava – mléko a mléčné výrobky

V případě tepelného zpracování: volíme takový čas a způsob přípravy, aby nedošlo k snížení biologické hodnoty a strava byla stravitelná a chutná

Nadbytek bílkovin, tuků, sacharidů ve stravě Bílkoviny – nadměrný podíl v potravě není škodlivý, neukládají se jako tuky Sacharidy / cukry/ - nadbytek je škodlivý, mění se v tuk, vznik obezity- způsobuje různá onemocnění, výskyt zubního kazu Tuky – tělu škodlivý, vznik obezity – způsobuje různá civilizační onemocnění

Vegetariánská strava - uznává pouze rostlinnou stravu Výživový směr založený na přijímání tepelně neupravených potravin – zvl. rostlinného původu Vegetariánská strava - uznává pouze rostlinnou stravu vylučuje veškerou živočišnou stravu, hlavně maso, včetně ryb a kuřat rostlinná strava je energeticky málo vydatná je biologicky nedostatečná pro děti nevhodná, potřebují k růstu, maso, mléko, mléčné výrobky

rostlinné bílkoviny nemohou nahradit bílkoviny živočišné z malé části pouze soja, B¹² sója

Veganství využívá k potravě rostlinnou stravu je to přísnější typ vegetariánství Z jídelníčku vyřazuje mléko mléčné výrobky vejce jde o stravu bez masa vlna, hedbvábí a kůže, med

Vitariánství ovoce, ořechy, semena a jiné plody fazole, rajčata a okurky, dýně vyhýbají se bramborám, špenátu způsobuje nedostek vitamínu - D minerálních látek – Ca, Zn, Fe způsobuje negativní psychologické vady hlad nevhodné pro děti

Makrobiotika Klade důraz na konzumaci: celozrnné stravy čerstvé zeleniny luštěniny obilovin / např. pokrmů z pohanky…/ maso a živočišné bílkoviny zcela neodmítá odmítá dráždivé a ostré koření pohanka

Vegetariáni odmítají tyto potraviny Maso Mléko a sýry Ovoce a zeleninu

Makrobiotický talíř Tvoří : 50 – 70 % - celozrnných potravin 20 - 30 % - zeleniny hlavní zásadou je zajistit dostatek minerálních látek, vitamínů a vlákniny

Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa.Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.