Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_06 Název DUMu: Směry ve výživě Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. Autor: Bc.Kubová Alena Datum: 02.03.2013
Směry ve výživě Smíšená strava obsahuje všechny druhy živin minerálních látek vitamínů tekutin strava má být plnohodnotná (kvalitativně i kvantitativně) nevyváženost stravy může způsobit zdravotní problémy
Vyber správné druhy základních živin fosfor bílkoviny sacharidy vápník tuky voda
Syrová strava obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek, které se varem ničí napomáhá lepšímu procesu trávení vhodná do běžného jídelníčku formou zeleninových salátů a syrového ovoce Rostlinná strava – zelenina a ovoce Živočišná strava – mléko a mléčné výrobky
V případě tepelného zpracování: volíme takový čas a způsob přípravy, aby nedošlo k snížení biologické hodnoty a strava byla stravitelná a chutná
Nadbytek bílkovin, tuků, sacharidů ve stravě Bílkoviny – nadměrný podíl v potravě není škodlivý, neukládají se jako tuky Sacharidy / cukry/ - nadbytek je škodlivý, mění se v tuk, vznik obezity- způsobuje různá onemocnění, výskyt zubního kazu Tuky – tělu škodlivý, vznik obezity – způsobuje různá civilizační onemocnění
Vegetariánská strava - uznává pouze rostlinnou stravu Výživový směr založený na přijímání tepelně neupravených potravin – zvl. rostlinného původu Vegetariánská strava - uznává pouze rostlinnou stravu vylučuje veškerou živočišnou stravu, hlavně maso, včetně ryb a kuřat rostlinná strava je energeticky málo vydatná je biologicky nedostatečná pro děti nevhodná, potřebují k růstu, maso, mléko, mléčné výrobky
rostlinné bílkoviny nemohou nahradit bílkoviny živočišné z malé části pouze soja, B¹² sója
Veganství využívá k potravě rostlinnou stravu je to přísnější typ vegetariánství Z jídelníčku vyřazuje mléko mléčné výrobky vejce jde o stravu bez masa vlna, hedbvábí a kůže, med
Vitariánství ovoce, ořechy, semena a jiné plody fazole, rajčata a okurky, dýně vyhýbají se bramborám, špenátu způsobuje nedostek vitamínu - D minerálních látek – Ca, Zn, Fe způsobuje negativní psychologické vady hlad nevhodné pro děti
Makrobiotika Klade důraz na konzumaci: celozrnné stravy čerstvé zeleniny luštěniny obilovin / např. pokrmů z pohanky…/ maso a živočišné bílkoviny zcela neodmítá odmítá dráždivé a ostré koření pohanka
Vegetariáni odmítají tyto potraviny Maso Mléko a sýry Ovoce a zeleninu
Makrobiotický talíř Tvoří : 50 – 70 % - celozrnných potravin 20 - 30 % - zeleniny hlavní zásadou je zajistit dostatek minerálních látek, vitamínů a vlákniny
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa.Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.