Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Zdravé stravování KC3.
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
Výživa novorozence a kojence
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo v digitálním archivu školy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
Název projektu: Moderní škola
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou Klára Nepovímová, Leona Stará a Dorota Malínská

ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY A NEMOCI ZPŮSOBENÉ NEVHODNOU STRAVOU Klárka Nepovímová, Leonka Stará, Dorotka Malínská VIII.B 2008/09

NEMOCI Z NEZDRAVÉ STRAVY ◦ Dna - poškození funkce kloubů - onemocnění: cukrovka, nadváha,… - způsob: maso, alkohol, pitný režim - čtyři stádia ◦ Obezita = zvýšená hmotnost, hromadění tuků - nemoci: žlučové kameny, nemoci kloubů,… - nezdravá strava, přejídání, nedostatek pohybu - u mužů je tuk ukládán jinde než u žen

◦ Anorexie ◦ Mozková mrtvice - lidé si připadají tlustí - odmítání potravy a tekutiny - na člověku tuto nemoc lze poznat - trpí jí lidé od 14 do 19 roků ◦ Mozková mrtvice - ucpání přívodové mozkové tepny - podíl nesou různé nemoci

◦ Salmonelóza ◦ Listerióza - infekční onemocnění, způsobeno bakteriemi - přenos ze zvířete na člověka - postižení žaludku a střev ◦ Listerióza - způsobeno bakteriemi - nákaza ze syrových potravin,…

ZDRAVÁ VÝŽIVA 0-15 LET ◦ 0-6 měsíců ◦ 6-12 měsíců - pouze mateřské mléko, později kojenecké výživy - převařená voda - sušené mléko ◦ 6-12 měsíců - příkrmy: dušená mrkev, zelenina ve sklenici - mrkev + brambory + maso = oběd - pyré, rýžová kaše, pečivo - tekutiny: neperlivá voda, neslazený čaj

◦ 1-6 rok - tři hlavní jídla + dvě svačiny - občas mléko, kakao a džusy - pestrá strava - měkké, šťavnaté a vlažné pokrmy - nakrájené potraviny - nedávat potraviny, popcorn - zkusit vodu

◦ 6-15 let - musí se snídat - dodržování termínů jídel - koupit dítěti na co má chuť - sladké limonády není nutné zakazovat - toto období = obezita

ZDRAVÁ VÝŽIVA 15+ ◦ Snídaně: ◦ Zásady: - cereálie, mléčný výrobek, ovoce, zelenina,… - vyvážená, pestrá - důležité je pít - neměli by se objevovat párky a salámy ◦ Zásady: - pestrá strava, nedodržování diet,… - není v pořádku pokud váha stoupá - nejíst mnoho tuků

◦ O ní - omezení spotřeby cukru - nejméně tři porce ovoce a zeleniny denně - časté a pravidelné pití ◦ O ní - jíst všechny potraviny - neprospívání jednostranné výživy - konzumace druhů potravin ve vyváženém poměru - můžeme si dopřát i zákusky - ryby minimálně 2x týdně

TÁÁÁK A TO JE CELÉ… 