Bytová situace v ČR (a politika bydlení)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Bytové družstvo U Arény
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Regenerace sídliště Rochlice
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Státní podpora v oblasti bydlení – jak dál ? Obsah: - Stav bydlení v ČR - Role MMR a SFRB - Připravované změny - Výsledné efekty změn Tisková konference.
Bydlení v obecních bytech
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
1 Sociální politika a bydlení Sociální politika jako společenská praxe ZS 2008/2009.
ZÁKLADY BYDLENÍ.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Role stavebního spoření na trhu financování bydlení v ČR
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Ekonomická gramotnost
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Nájemní bydlení Municipality & Development. Nájemní bydlení Vysokoškolské koleje (PPP a jiné formy) Domovy mládeže – internáty Ubytovny.
NS-LEV 21 pro český sport Jiří Šlégr http://
SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Ruská federace x WTO a OECD
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
VÝVOJ TRHU NEMOVITOSTÍ V BRNĚ
Úspory energie a regenerace
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
EKONOMIKA BYDLENÍ úvod
Bydlení.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Přednáška č. 9 Bytová politika.
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č únor 2005.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Krajská správa ČSÚ ve Zlíně Třída Tomáše Bati Zlín PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY ZLÍNSKÝ.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost
Transkript prezentace:

Bytová situace v ČR (a politika bydlení) Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Bytová situace v ČR (a politika bydlení)

Úvodem ilustrativní čísla Průměrná velikost bytu v ČR = 76,3 m2 , což je 13. místo v EU Průměrný počet obyvatel na jeden trvale obydlený byt = 2,6, což je 11. místo v EU Průměrné stáří bytů v ČR = 42,5 roků, což je v průměru EU, ale z hlediska zanedbanosti bytového fondu /a vybavenosti/ v poslední desítce zemí EU. Zdroj: Housing Statistic in the Europian Union. Hague: Ministry of the Interior and Kingdom Relations. 2010.

Vybrané statistické údaje o bytech Kolik je v ČR celkem bytů? Podle SLDB v r. 2001 celkem 4,4 mil. bytů, v r. 2010 4,66 mil. bytů. Jaká je struktura bytového fondu? Podle ČSÚ publikovaného v r. 2010 (SILC) ve vlastním domě bydlí 63,0% domácností, v bytě obývaném členem družstva 11,1%, v nájemním bytě 22,6%, v ostatních bytech (např. bezplatně užívaných) 3,3% domácností. Jaká je vybavenost byty v ČR? V r. 2001 v průměru 427 bytů/1000 obyvatel, v r. 2010 443 bytů/1000 obyvatel.

Nárůst bytových jednotek 1990-2010 Nárůst přibližně o 500 000 nových bytů, z toho 75% novostavby a 25% rekonstrukce, nástavby, přístavby, od r. 2005 přibývá 40 000 bytů ročně, za dané období zaniklo cca 75 000 bytů (vyjmutí z bytového fondu, přeměna na nebytový prostor, kanceláře), Hlavní důvody zániku bytů: pokračující regulace nájemného a bytů, uvolnění nájemného u nebytových prostor, v současnosti ročně zanikne maximálně několik jednotek tisíc bytů.

Koncepce státu v oblasti bydlení do r. 2020 Ekonomická přiměřenost Způsob a forma zásahu státu musí respektovat elementární ekonomické principy trhu. Udržitelnost veřejných a soukromých financí Pokud nebude respektováno ekonomické hledisko, dojde ke zvyšování nároků na státní rozpočet. Zvýší se tím vázanost výdajů veřejného a soukromého rozpočtu, což povede ke snížení konkurenceschopnosti ČR. Stát je odpovědný za vytváření podmínek, které jednotlivcům umožní naplnění práva na bydlení, pomoc státu musí spočívat v kombinaci nástrojů, které působí preventivně, motivačně a jsou maximálně efektivní. Zdroj: Koncepce bydlení ČR do roku 2020. 2010. [cit. 21. 11. 2011]. Dostupné na WWW: <www.cz/CMSPages/GetFile.aspx?guid=d8438a9e-97ab-489e-ba7c-7ed...>

Cíle a priority bytové politiky Zdroj: tamtéž, s. 100

Bytová politika státu - trendy Demografický pokles – nižší poptávka po bytech, změny v oblasti regulace nájemného, růst životních nákladů, vývoj cen nemovitostí a stavebních pozemků, stavebních prací – to vše vede ke změnám v bytové politice ČR. Cíle bytové politiky státu (stručně): Právní předpisy (občanský zákoník, zákon o jednostranném zvyšování nájemného, o vlastnictví bytů, o podpoře výstavby družstevních bytů aj.). Podpůrné nástroje – státní programy podpory bydlení, státní fond rozvoje bydlení, podpora stavebního spoření a hypotéčních úvěrů. Program regenerace panelových sídlišť, výstavby technické infrastruktury, oprav domovních olověných rozvodů, program PANEL, Zelená úsporám aj.

Satelitní městečka, sídelní kaše – nový fenomén Význam: jde o lokalitu ležící poblíž velkých měst nebo industriálních oblastí (továrna, závod) a sdílející ekonomický a demografický systém. Vede k tvorbě rozsáhlých aglomerací. Satelitní městečko může být: industriální, rekreační, obytné, finanční, vojenské, historické, rasové a etnické. V ČR inspirováno zahraničím. Movití klienti si nechávají stavět na relativně malých pozemcích luxusní domy dle zahraničních katalogů – „podnikatelské baroko“. Avšak bezkoncepční skupiny rodinných domů. Dnes změna: kupující jsou náročnější – chtějí kvalitnější architekturu, přístup k infrastruktuře (školka, lékař, fitness-centrum, nákupní centrum aj.).

Satelitní městečka, sídelní kaše – nový fenomén Obyvatelé satelitů versus starousedlíci – bariéra mezi původními obyvateli a „náplavou“ je silný sociální aspekt. Pocit, že přistěhovalci nechtějí vytvářet společenské vazby a povyšují se.

Sídelní kaše = urban sprawl Popisuje rozrůstání měst a obcí do okolí krajiny. Nové obytné celky, které jsou složené z rodinných a řadových domků, většinou vznikají v sousedství předměstských vesnic. Prostorové rozpínání je reálná skutečnost – doslova „rozlézání, roztažení či natahování“ – přesně vystihuje probíhající rozlézání a s ním spojené řídnutí měst. Prostředí bez tradičních městských veřejných prostor a ztrátu městskosti.

(Vybrané) použité zdroje Bytová výstavba v České republice. Český statistický úřad. 2009. [cit. 8. 11. 2011]. Dostupné na WWW: <http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/t/C4002E0671/$File/828508q4kc.pdf> Bytová politika v České republice. Sdružení nájemníků v ČR. 2010, č. 12 [cit. 8. 11. 2011]. Dostupné na WWW: <www.son.cz/publikace/bytovapolitika/2014-2020> Satelitní městečka. Reality do noty. 2011, č. 1. [cit 8. 11. 2011]. Dostupné na WWW: <http://www.reox.cz/novinky/satelitní-mestecka-22/> HNILIČKA, P. Sídelní kaše – Otázky k suburbánní výstavbě kolonií rodinných domků. ARCHIweb. 2005. [cit. 8. 11. 2011]. Dostupné na WWW: <http://www.archiweb.cz/library.php?action=show&id=114>