Připravila Bc. Jarmila Havelková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Sexuální výchova.
Citáty O LÁSCE.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
PŘÁTELSTVÍ Mgr. Michal Oblouk. PŘÁTELSTVÍ  mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním  lidé v přátelském vztahu se vůči svým.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Vyrobilo počítačové studio
Pro jediného človíčka na zemi... (from - tomidol)
Začalo to v den, kdy jsem tě “potkala“…
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název:Výrok a jeho negace Autor:Mgr. Petr Vanický.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Soutěž Recept na šťastné manželství. Manželé Mendrokovi 6. února 2015 oslavili 50. výročí svatby.
Psychologie štíhlé postavy
1 MÁM SVÉ TĚLO RÁDA Projekt „Zdravě jíst, zdravě žít II.“
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Literatura pro děti a mládež se sexuální tématikou
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
1. výročí Danielka a Jaroušek 2007.
Tady je něco pro tebe k Našemu 9 měsíci Našeho vztahu…
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Vědomostní kvíz Medvídka Pú Zde vložte obrázek dostupný z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
HESLA PRO KAŽDÝ DEN
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
D OSPÍVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zahrajte svůj part pro lepší internet Bezpečnost online …aneb bavte se a diskutujte s dětmi o problémech online D en bezpečnějšího internetu 2016.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Vztahy mezi mladými lidmi TÉMA SADY: Občanská.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Práva a povinnosti mezi manželi
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Číslo v digitálním archivu školy
Láska VY_32_INOVACE_13_36.
Vztahy a pravidla soužití - rodina
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
ŽENA MEZI K V Í T Í M V.B.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VÝVOJ JEDINCE opakování
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Připravila Bc. Jarmila Havelková Moje první láska Připravila Bc. Jarmila Havelková

Co je to láska ??? Je čistě citová záležitost Nemá nic společného s rozumem Nelze ji vynutit ani potlačit Existuje mnoho podob lásky (rodičovská, láska ke zvířatům, láska ke svým koníčkům a zálibám) Láska je vřelý cit a pevné odhodlání obětovat se pro milovaného člověka a být s ním v dobrém i zlém Když někdo tak miluje a je milován, cítí se bezpečný, spokojený a šťastný.

Puberta a láska Od puberty získává láska ještě jednu novou stránku: pocit zamilovanosti, z něhož se může vyvinout láska. Tato láska vzniká mezi chlapcem a dívkou, mužem a ženou (heterosexuální láska), ale též mezi dvěma ženami či muži (homosexuální láska). Puberta je životní období, v němž dívky a chlapci objevují a rozvíjejí svou sexualitu

Proč je všechno náhle jiné? Puberta je dobou přechodu – život se stává těžším = rozvoj v samostatného člověka Nejpatrnějším pro okolí jsou tělesné změny V určitém období růstu se totiž jednotlivé části těla vyvíjí různě rychle

Je to ta pravá „první“ láska? Pocit poblouznění Objekt touhy = často platonický vztah Herci, zpěváci, sportovci Různé představy Cvičení pro reálné situace

První láska Nemusí být ve vašem životě jediná a poslední Přijde doba, kdy už si dva nemají, co říct První láska nám připadá ta nejkrásnější

Znamená láska pro chlapce totéž co pro dívky? Láska je jedním z naších nejmocnějších citů. Dívky mají často zcela odlišná očekávání než chlapci. Pro chlapce je důležité mít i jiné zájmy a také své kamarády. Dívky jsou naopak schopny podřídit partnerskému vztahu všechno. Chlapec by měl umět vysvětlit své partnerce, že všechno to, co je pro něj důležité a čemu se chce věnovat, jinak neoslabuje jeho vztah k ní. Dívky by se měly naučit nenechat se odvést od svých zájmů a najít si čas pro sebe.

Sex bez lásky nebo láska bez sexu Sexualita a partnerská láska jsou dvě věci, které patří k sobě. Co je to sexualita? U dívek – touha po něžnosti a vzájemné blízkosti silnější než přání sexuálního prožitku. Jenže city a touhy se u každého neobjeví pokaždé ve stejnou dobu. Je tedy důležité zvolit takové tempo, které by nevedlo ke zklamání a nepříjemnému pocitu.

Proč je s láskou tolik trápení? Po čase se může stát, že láska „vyprší“ Přes všechnu snahu se už necítíš dobře s osobou, o které sis myslel/a, že ji miluješ Nezbývá nic jiného, než rozejít se. Nepříjemný pocit – smutek, pocit osamění Není slušné rozejít se smskou nebo emailem

Láska je láska Lásku nelze naplánovat a nelze si ji vynutit Milovat člověka znamená ctít ho, naslouchat mu a respektovat jeho názory. Pokud láska vyprší, svět se nezboří. V lásce platí pravidlo = NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY

Závěr – vysvětlení pojmů Homosexualita – jedince přitahuje osoba stejného pohlaví Heterosexualita – jedince přitahuje osoba opačného pohlaví

Použité zdroje 1. KAMPWERTHOVÁ, Karin, STRENGOVÁ, Corinna. Flirtuj až budou jiskry lítat. Jana Grégrová; Alexander Weiler. 1. vyd. Praha : BB Art, 2004. 127 s. ISBN 80-7341-143-1. 2. STOPPARDOVÁ, Miriam. Zdravá dívka. Veronika Bártová. 1. vyd. Praha : Ikar, 2000. 127 s. ISBN 80-7202-611-9. 3. SCHNEIDEROVÁ, Sylvia. Co by měly dívky vědět o lásce. Romana Barfussová. 1. vyd. Praha : Portál, 2001. 155 s. ISBN 80-7178-498-2. 4. AUMONT, Marc, VERTEUX, Wilfrid. Encyklopedie pro kluky. Hana Holoubková. 1. vyd. Praha : Albatros nakladatelství a.s., 2008. 246 s. ISBN 978-80-00-02095-2. 5. PRICE, Geoff. Dospívání kluků. Hana Loupová; Katrina Crook. 1. vyd. Praha : Portál, 2007. 127 s. ISBN 978-80-7367-212-6.

Připravila Jarmila Havelková Děkuji za pozornost Připravila Jarmila Havelková