VODA A VODNÍ BILANCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Výživa v zimních sportech - lyžování
Klinická biochemie vodního a iontového hospodářství
Výživa II – alpské lyžování
Konference se zaměřením
OBEZITA.
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Pitný režim.
Trávící soustava trávení, živiny
REGULAČNÍ MECHANISMY UPLATŇUJÍCÍ SE PŘI..... a)INFUZI 1 LITRU IZOTONICKÉ TEKUTINY b)POŽITÍ 2 LITRŮ VODY.
Úloha ledvin v regulaci pH
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Zásady výživy sportovce
HYPERHYDRATACE Zbyněk Mlčoch.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Ledviny – vylučování (exkrece)
Fyziologie vylučování ledvinami
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Žena a sport.
Metabolismus vody Homeostáza II
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
HOBITI.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Centrální nervový systém
Žlázy s vnitřní sekrecí
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Homeostáza a termoregulace
Metabolismus vody Homeostáza I
Minerální látky a stopové prvky.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Patofyziologie vodního a iontového hospodářství
Metabolismus vody Homeostáza I
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní
Iontová rovnováha obratlovců
VYLUČOVACÍ SYSTÉM Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
Žlázy s vnitřní sekrecí
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Sůl moc nebo málo ?.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Riziko hyponatrémie u geriatrických pacientů
Poruchy vnitřního prostředí
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Transkript prezentace:

VODA A VODNÍ BILANCE

Voda Základní složka živého organismu Hlavní funkce vody: Prostředí pro životní děje Rozpouštědlo pro živiny Tepelné hospodářství Udržení koloidů v rozpuštěném stavu Reaktant při hydrolytických a hydratačních reakcích Řízení toku energie (oxidace, redukce) Udržuje stálost vnitřního prostředí - homeostázu Množství vody v těle závisí: Věk Pohlaví Hmotnost Hydratace organismu Individuální rozdíly Oxidace – tvoří se voda, redukce – voda se váže S vzrůstajícím věkem se postupně dehydratují tkáňové proteiny a snižuje obsah vody v ECT, u staarších osob obsah vody kolem 46-54% Dehydratace – po delší expozici vyšší teplotě a vysoké relativní vlhkosti vzduchu při malém příjmu vody Pohlaví – žena méně vody, okolo 10% oproti mužům, vyšší obsah tuku, bílkovinná tkáň má kolem 90% vody, tuk pouze 20% Individuální rozdíli – souvisí s množstvím tuku

Rozdělení tělesné vody 63 (53) Dospělý muž (žena) 75 Dítě 80 - 85 Kojenec Procento tělesné hmotnosti tvořené vodou

Rozdělení tělesné vody Vyložït kde se nachází která tekutina Extravasální tekutina – vazivo, chrupavky, kostní tkáň, transcelulární tekutina (vyplˇnuje tělní dutiny – cerebrospinální, intraokulární, plleurální, peritoneální, synoviální, tekutina V GIT – má největší objem

Složení tělních tekutin Ionty ECT (mmol/l) ICT (mmol/l) Na+ 138 - 148 10 K+ 4 - 5 140 – 160 Cl- 103 2 – 4 HCO3- 28,3 Ca2+ 2,25 – 2,75 0,0001 Hlavní kationt ECT je sodík, aniont – chlorid Hlavní kationtem ICT je draslík a aniontem fosfát. Je to pravděpodobně stav, který vyhovuj enzymům a jejich pochodům, Sodík z buňky, draslík do buňky ECT – relativně dost Na, Cl a HCO3. Omývá buňky, přináší jim rozpuštěné živiny a kyslík a odplavuje odpadní látky. a tím se podílí na udržování homeostázy – stálého vnitřního prostředí. ICT – obsahuje 4x více bílkovin než plazma, velké množství iontů K a P, méně Cl aNa, málo iontů Ca

Natrium - sodík Hlavní kationt ECT (140 mmol/l) – 46% osmot. akt. látek v ECT Hlavní funkce: Udržuje osmotický tlak a vodní rovnováhu a homeostázu krve Aktivace enzymů, řízení nervových impůlzů, svalová činnost, transport CO2 v krvi c Na+ - přísně kontrolována: osmotický tlak ECT (↑ vstřebávání Na z potravy => ↑ zpětné resorpce vody a ↑ exkrece sodíku X větší příjem hypoosmotické tekutiny => ↑ zpětné resorpce Na a omezení resorpce vody ledvinami) Zdroje Na: jedlá sůl (NaCl) v podobě kuchyňské soli Potraviny – uzeniny, solené ryby, sýry, glutaman sodný, Doporučený příjem dle WHO 6g soli = 2360 mg Na = 104 mmol Na/den Deficit Na: Velká ztráta elektrolytů => dehydrataci (↓ osmotického tlaku, křeče) Nadbytek Na: aktuální (přesolování potravin – hypertenze, vyšší zátěž ledvin, Ca žaludku) Pomocí Na-K-ATPázy se udržuje ECT c NA a ICT C K která neustále čerpá Na z buNěk a K dovnitř . Při tom dochází ke spotřebě energie Jedná se o základní elektrolyt (společně s anionty chloridovýmí a hydrogenuhličitanovými), vyskytující se pouze v iontové podobě v organismu a probíhají v něm základní životné pochody 5g NaCl = 2g Na+ + 3g Cl- udržování objemu a osmotického tlaku sodík aktivuje některé enzymy, řídí nervové impulzy, svalová činnost,transport CO2 v krvi Chloridy jsou důležité k tvorbě HCl v žaludku Zdroje soil v potravě 80% sůl při výrobě potravin 15 - 20%: 6% - dosolování 9% - použití soli při vaření Spotřeba soli v ČR: 12-14 mg/osobu/den Doporučení dle WHO: 6g soli/osobu/den (postupně snižovat až na 3g/osobu/den) 6g soli = 2360 mg Na = 104 mmol Na/den Doporučení dle N.A.S. USA: 4,6g soli/osobu/den = 1800 mg Na Doporučená maximální denní dávka Na dle WHO: 65 mg/kg/den = 4160 mg Na = 10,5 mg soli Doporučená maximální denní dávka dle N.A.S. USA: 37,5 mg/kg/den = 2400 mg Na = 6 g soli Minimální doporučená dávka: 1,3 g soli = 500 mg Na Sodík, stejně jako draslík, je v těle přítomen ve zcela disociované formě jako iont. Společně zejména s anionty chloridovými a hydrogenuhličitanovými tvoří základní elektrolyt, ve kterém probíhají všechny životní projevy buněk. Vysoká extracelulární koncentrace sodíku a intracelulární koncentrace draslíku je udržována díky činnosti sodíkodraslíkové pumpy, která neustále čerpá sodík z buněk do extracelulárního prostoru a zároveň draslík dovnitř. Sodíkodraslíková pumpa (Na+/K+ ATPasa) je přítomna v membránách všech buněk, včetně buněk nervových. Proces čerpání sodíku ven a draslíku dovnitř buňky spotřebovává energii ve formě ATP. Výsledkem je sodíkodraslíkový gradient na buněčné membráně a vytvoření elektrického potenciálu. Membránový potenciál, jako výsledek aktivní činnosti Na-K pumpy činí u neuronů -70mV. V případě podnětu vznikají změny propustnosti buněčné membrány, dojde k vyplavení K iontů ven z buňky a Na iontů dovnitř buňky. Výsledkem je vzruch, který se díky anatomické stavbě neuronu může velice rychle šířit i na velké vzdálenosti. Sodíkodraslíková pumpa je enzym skládající se z podjednotek a a ß, přičemž hlavní aktivita náleží subjednotce a. Regulace aktivity sodíkodraslíkové pumpy probíhá buď přímo prostřednictvím povrchových receptorů nebo zvýšením intenzity přepisu strukturních genů pro podjednotky.

Kalium - draslík Hlavní kationt ICT (140 - 160 mmol/l) Hlavní funkce: Udržování ABR a stálého osmotického tlaku Svalová aktivita, zejména srdeční sval Součást řady enzymatických systémů Zdroje v potravě: Rostlinné potraviny – ořechy, celozrnné cereálie, ovoce a zelenina Živočišné zdroje – maso, ryby Doporučený denní příjem : 2,5 – 4 g Deficit K: Nedostatečný příjem tekutiny, průjmy, nadměrné pocení, dieta s vysokým obsahem bílkovin (zrychlená činnost srdce, svalová slabost, únava) Hypertenze Nadbytek K: Dlouhodobý vysoký příjem K např. z minerálních vod, při selhání ledvin při dehydrataci Slabost, ospalost, zpomalení srdeční činnosti, svalová paralýza, ochablost dýchacích svalů

Jak zpracování potravy ovlivňuje poměr obsahu Na a K Vložit obrázek z Understanding nutrition 399

Chlor Chlor v přírodě se vyskytuje v podobě Cl2 - jedovatý plyn, při reakci s Na či H vzniká Cl- - chloridový iont (esenciální) Hlavní aniont ECT (103 mmol/l) Hlavní funkce: udržování ABR Tvorba HCl v žaludku Zdroj Cl-: obvykle jako NaCl (kuchyňská sůl) nebo KCl potraviny bohaté na NaCl Denní doporučený příjem: 750 mg Deficit Cl-: Zvracení (=> alkalóza)

Příjem a výdej tělesných tekutin GIT – voda jako nápoj (1000 – 1500 ml) - voda v potravě (1000 ml) Metabolismus – voda vznikající při oxidačních pochodech (300 ml, oxidace 100g B-41g, T–107g, S-55g, alkohol – 117g) Výdej GIT – stolicí (100 – 150 ml) Plíce – vodní páry (400 - 600 ml) Kůže – neznatelné pocení (600 – 800 ml), pocení 0 – 2 l/hod. Ledviny – moč (1500 ml) Voda zapojená do produkce trávicích šťáv 8 - 10 l Sliny (1500ml), žaludeční šťáva (2500ml), žluč (500ml), pankreatické šťávy (700ml) a střevní šťávy (3000ml) 90% je absorbováno zpět v tenkém střevě (jejunum 2/3, ileum ¼) a 10% v tlustém střevě Udržení homeostázy závisí na příjmu a výdeji solutů a vody Voda nápoj – 1000-15000ml, 30 piv – 15 l vody V potravě – 1000 ml, záleží na složení, zelenina nejvíc Metabolické pochody 300 ml Výdej vody GIT – zvracení, průjem Navíc je secernováno GIT a zpětně resorbováno asi 8 l tekutin (představují asi dvojnásobek objemu plasmy, více než polovinu objemu ECT tekutin), tato tekutina je isotoniská s krevní plasmou, ale liší se složením.assi 1/3 Na denně je secernována do této tekutiny, za den se vymění asi 20 -25% CTV mezi GIT a ECT. Při nadměrných ztrátách těchto tekutin dochází k nebezpečným ztrátám, hlavně elektrolytů a dochází k poklesu osmotického tlaku ECT, poklesu objemu plasmy Pocením se ztrácí sůl

Resorpce vody a minerálních látek Převážně v jejunu a ileu, méně v tlustém střevě Voda – osmotický gradient => vyrovnání osmolality Resorpce Na+ Na+ kotransport s Cl- , H+ a HCO3- Na+ kotransport s organickými látkami Kanály v membráně resorpční tok H2O Osmoticky aktivní částice jsou následovány vodou Pokud podáváme při průjemch vodu s gluukózou a Na .- ve střevě dojde ke vstřebávání glu ve vazbě na Na a tím se omezí ztráty Na

Regulace příjmu vody Mechanismy ovlivňující vodní homeostázu 1. Osmoreceptory a volumoreceptory – reagují na změnu osmotického tlaku a na změnu objemu tělních tekutin => žízeň Příjem vody řízen hypotalamem (centrum žízně) – spustí uvolnění ADH z hypotalamu Při ↓objemu krve, tlaku, koncentrace ECT => uvolnění ADH => stimulace ledvin k reabsorpci vody 2. Renin-angiotensinový systém Renin => ↑ objemu krve (reabsorpce Na + voda) Angiotensin – aktivace pomocí reninu, => vasokonstrikci 3. Aldosteron – aktivace angiotensinem => zadržování Na a tím vody (udržuje normální hladinu Na a K v krvi a udržuje tak ECT) Kulturní návyky – automatické požívání nápojů po jídle Úmyslná regulace – zvýšený příjem tekutin při dodržování zásad zdravé výživy Další návyky – pití piva

Nedostatek vody v organismu Nedostatečný příjem Vysoké ztráty (průjmy, zvracení, úporné pocení) – ztráta NaCl Porucha centra pro žízeň – nedostatek ADH (antidiuretický hormon) Hormonální poruchy (zadní lalok hypofýzy, kůra nadledvin) Špatné dietní návyky Za fyziologických podmínek lidský organismus udržuje ABR Zvracení, průjem, nadměrné pocení, popáleniny, poranění => ztráty tekutin a elektrolytů Na a Cl – nejsnáze se ztrácí

Dehyratace Hypotonická - ↓ ECT a ↑ ICT Hypertonická - ↓ ECT i ICT Nadměrný úbytek tekutin Hypotonická - ↓ ECT a ↑ ICT Příčiny: ztráta soli (dlouhodobá neslaná dieta, příliš mnoho diuretk) hrazení ztrát tekutin pouze vodou bez minerálů Projevy: pokles TK, nebezpečí rozvoje šoku… Hypertonická - ↓ ECT i ICT Příčina: malý přísun vody při jejím nedostatku (při sportovní zátěži) ztráty hypotonické tekutiny při horečce, průjmu, cukrovce Projevy: žízeň, pokles tělesné hmotnosti, apatie, neklid, zvýšená tělesná teplota, poruchy vědomí, křeče, hypotenze.. Izotonická - ↓ ECT , nemění se ICT Příčiny: ztráta tekutin z GIT – zvracení, průjem, krvácení, velké pocení, popáleniny Projevy: únava, apatie, poruchy vědomí, křeče… Dehydratace tekutin – úbytek hlavně u ECT

Kg tělesných tekutin (80 kg osoba) Efekt dehydratace Dehydratace Kg tělesných tekutin (80 kg osoba) Účinek 1% 0,8 Zvýšená tělesná teplota 3% 2,4 Zhoršená výkonnost 5% 4,0 Křeče, třes, nevolnost, rychlý tep, 20-30% zhoršení výkonu 6 – 10% 4,8 - 8 Problémy trávení, vyčerpání, závratě, bolesti hlavy, sucho v ústech, únava Více než 10% Více než 8 Úpal, halucinace, žádný pot ani moč, nateklý jazyk, vysoká tělesná teplota, vratká chůze

Běžné ztráty vody Kůže 350 Dýchání 250 650 Moč 1400 1200 500 Pot 100 Při normální teplotě (ml/den) V horkém počasí (ml/den) Během delší těžké práce (ml/den) Kůže 350 Dýchání 250 650 Moč 1400 1200 500 Pot 100 5000 Stolice Celkem 2300 3300 6600

Potřeba tekutin v ml na 1 kg tělesné hmotnosti Kojenci 110 Děti do 10 let 40 Dospělí při 22oC 22 Dospělí při 37oC 38

Procento vody v různých potravinách (%) Potraviny % Hlávkový salát 96 Sýr 60% tuku v sušině 45 Nízkotučné mléko a jogurty 87 - 90 Luštěniny 40 - 60 Ovoce 70 - 90 Ryby 61-65 Brambory 80 Ořechy 6 Kuře 63 Oleje 0 - 1 Hovězí maso 47 Rostlinná másla a emulgované tuky 15 a více Chléb, rohlík 35 - 40 Ovoce sušené 20 Cukr 0,5 Zelenina 70 - 96 Máslo Cornflakes