Řízení likvidity Plán likvidity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
EKONOMICKÝ A FINANČNÍ KOMENTÁŘ KOLOBĚHU I. Hodnota a)interní - celková hodnota nákladů b) externí - cena získaná za prodané výrobky a zboží
Účetní systémy 1 3. přednáška.
ing. Květoslava Plechatá
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Ř ÍZENÍ P RACOVNÍHO KAPITÁLU ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK Ing. Gabriela Dlasková
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Podniková ekonomika Financování podniku.
FINANCE 2014/2015.
Cash Flow Jiří Uhman.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Podniková ekonomika.
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
P ODNIKATELSKÝ ZÁMĚR. D ŮVODY SESTAVENÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU A) Smyslem sestavení podnikatelského záměru je prokázat sobě či obchodnímu okolí smysluplnost.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Finanční plán, finanční strategie
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Jednoduché účetnictví
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Z hlediska AKTIV Z hlediska PASIV Ivana Francová, SOU Liběchov.
V.PŘ. FINANCOVÁNÍ PODNIKU A CASH FLOW 1.Financování podniku 2.Cash flow 3.Finanční analýza.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 1 Co je tahounem české ekonomiky? Je to průmysl? Je to turistický průmysl? Je to vnitřní poptávka v infrastruktuře? Je.
Management v krizi Krizové řízení, analýza rizik.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Řízení vztahu podniku k věřitelům
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
2. Přednáška Účetní výkazy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Eva Tomášková Výkaznictví 2 EZP.
Podniková ekonomika.
Účetnictví Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.
Podniková ekonomika.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Podniková ekonomika.
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Řízení likvidity Plán likvidity

Řízení likvidity: odpovědnost managera Zatímco dosahování základních cílů podniku, v podobě zvyšování tržní hodnoty společnosti, je nedělitelnou odpovědností všech členů vrcholového managementu, pak zabezpečení dílčího cíle ve formě průběžného zajišťování platební schopnosti (řízení likvidity) je jádrem finančního řízení aodpovědnosti finančního manažera. Problematika řízení likvidity je z hlediska terminologického v literatuře popisována různými pojmy: -  řízení hotovosti, -  řízení cash flow, -  cash management, -  řízení likvidity, Úkolem finančního managera respektive finančního útvaru je udrožovat mezi požadavky na výdaje peněžních prostředků a jejich příjmy rovnováhu. Cílem je minimalizovat náklady na udržení likvidity. Zachování této rovnováhy je nezbytné pro udržení stability podniku.

Základní rovnice řízení likvidity CO = CI + CB9 kde CO jsou výdaje (Cash Outgoings), CI – příjmy (Cash Income), CB – zůstatky hotovosti (Cash Balances).

Charakteristiky důležité pro dodržení přiměřeného rizika Řízení likvidity je prezentováno celým souborem činností, opatření arozhodování. Společným cílem těchto procesů je dosažení celkové efektivity a dodržení přiměřeného rizika prostřednictvím následujících charakteristik: -  úhrada závazků v termínech splatnosti. -  eliminace souběhu krátkodobých půjček a finančního majetku. -  úročení veškerých zůstatků finančního majetku. -  minimalizace nákladů na krátkodobé financování a maximalizace výnosů z finančního majetku. Základem řízení likvidity je tedy především získání přehledu o aktuální a očekávané finanční. pozici v jednotlivých oblastech řízení firmy. Klíčovým nástrojem řízení likvidity je pak plán likvidity, který informuje o disponibilní hotovosti v budoucnosti.

Plán likvidity Rozpočty se vytvářejí na základě účetních principů: v oblasti provozních příjmů se rozpočty zabývají kategorií vyfakturovaných prodejů, a obdobně se v oblasti výdajů zabývají výší spotřebovaných zdrojů bez ohledu na termíny jejich úhrad. Pro potřeby řízení likvidity je nutné upravit jednotlivé typy rozpočtů tak, aby mohly zároveň sloužit potřebám řízení likvidity. Pro tyto potřeby je mimo očekávaných provozních příjmů a výdajů nezbytné znát i očekávané příjmy a výdaje z investiční, finanční a mimořádné činnosti. Tvorba a aktualizace: na bázi klouzavého plánování(roluje se před sebou konstantní plánovací horizont např. jednoho roku)a nebo v rámci kalendářního období(počet plánovacích period se v průběhu plánovacího období postupně snižuje).

Plán likvidity Výchozím prvkem rozpočtu je stanovení úrovně tržeb z provozní činnosti v jednotlivých obdobích. Plán likvidity je možno doplnit o stav provozních pohledávek a závazků. Abychom zjistily celkovou finanční pozici je nutné do plánu zahrnout i další příjmové a nákladové položky související s investiční, finanční a mimořádnou činností. Takto vytvořený plán likvidity slouží v dlouhodobém a střednědobém období jako základ pro tvorbu prognózy hotovostní pozice. V době kratší než 1 měsíc není prakticky realizovatelné držet se účetních výkazů. Je vhodné sestavovat plán likvidity formou tabulky, která prostým způsobem zobrazuje položky příjmů a výdajů plánovacího období.

Plán likvidity pro firmu Callisto servis s.r.o. 1.2.13 2.2.13 1.3.13 2.3.13 Mzdy -15000 Odvody S+Z Pojištění -3000 Daně a poplatky Režijní náklady -5000 -2000 Zálohy na materiál -20000 -25000 Zálohy na zboží -12000 Ostatní fixní platby Přijaté zálohy na materiál +45000 +50000 Přijaté zálohy na zboží +18000 +5000 Ostatní fixní příjmy +2000 +1000 Saldo fixních příjmů a výdajů +16000 -6000 -38000 +46000