Keramické obklady a dlažby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7krát efektivnější čištění
Advertisements

Kameninové výrobky.
použití Skříňové dveře. výroba vnitřních dveří
2. Technologie výroby, vlastnosti a zkušebnictví keramických obkladových prvků = tenkostěnné výrobky používané pro dlažby (dlaždice), obklady stěn a fasád.
Název operačního programu:
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
PODLAHY II..
Kontrola TDI – laminátové podlahy
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
VIP – vakuové izolační panely Prezentace společnosti VIRTUAL, s.r.o. Připravil: Zdeněk Hastrman.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
PORCELÁN A KERAMIKA.
Žáruvzdorné materiály a výrobky
Kamenina Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění.
Technická kontrola a evidence.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
Pálení porcelánových výrobků.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Vsetín – město bez bariér
Zkušebnictví a technologie Ing. Radomír Sokolář, Ph. D
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Glazování.
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
Velkoplošné aglomerované materiály.
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
Zdravotní keramika.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Lití do otevřených forem.
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
STEELCRETE® FLOORCRETE®
Zdravotnická keramika
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_TECHNOLOGIE.
Confidential Modernizace 1 › Řada ROBUST › Nízký vývin tepla › Vysoké rychlosti › Materiály › Použití speciálních ocelí (SHX, EP) a keramických materiálů.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dlažeb.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu 1.5 Šablony VY-32-INOVACE-497 Cesty v sadovnických úpravách – dlážděné z přírodních materiálů Název.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad vnitřních obkladů,.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-11 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky oprav obkladů a dlažeb.
Řešení Vašich problémů s lepením, tmelením a spárováním.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Opravy obkladů a dlažeb
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
podlahy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_16 Ing. Josef Kůra
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah:
Keramika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_24-12
Aneb skromnost nadevše:-)
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.
Ateliérová tvorba I VB301 Petr MACURA.
RODINNÝ DŮM NÍZKOENERGETICKÝ ÚSPORNÝ MÍSTO STAVBY: KLIMKOVICE
Odlitky.
Transkript prezentace:

Keramické obklady a dlažby

K docílení požadované barvy střepu se používají pigmenty (oxidy kovů). Keramické obklady a dlažby Na výrobu obkladových materiálů se používají přírodní suroviny - pórovinové a kameninové jíly (kvalitnější než cihlářské). Dalšími surovinami jsou ostřiva (křemičitý písek, pálené jíly, rozemleté zmetky z výroby..) a taviva (živec, znělec). K docílení požadované barvy střepu se používají pigmenty (oxidy kovů).

tažením – těsto se protlačuje ústím pásmového lisu a z výlisku Keramické obklady a dlažby Výroba 1. Tvarování tažením – těsto se protlačuje ústím pásmového lisu a z výlisku se odřezávají jednotlivé kusy lisováním za sucha – směs o vlhkosti 5 – 12 % se lisuje do forem litím do formy – do sádrové formy se lijí složité tvary doplňků apod.

Keramické obklady a dlažby 2. Sušení Odstraňuje přebytečnou vlhkost – předchází se dotvarování výrobku (smrštění, kroucení …) během vypalování. 3. Vypalování Vypalovací teplota se liší podle druhu výrobku. Pohybuje se mezi 1000 – 1220 oC. Doba vypalování je v rozmezí 40 minut (pórovina) a 70 minut (slinutá dlažba nebo obklad).

na vysušený polotovar (vypaluje se dlaždice i glazura současně) Keramické obklady a dlažby 4. Glazování Povrch dlaždic nebo obkládaček lze upravit sklovitou vrstvou – glazurou, která výrazně sníží nasákavost dlaždice nalepené na stěně nebo podlaze. Glazování se provádí: na vysušený polotovar (vypaluje se dlaždice i glazura současně) na vypálený střep (vypaluje se nejdřív dlaždice, potom glazura nanesená na dlaždici) na vypálenou dlaždici se nanese glazura, vypálí se, nanese se dekor a znovu vypálí

Keramické obklady a dlažby 5. Třídění provádějí stroje, které fungují na základě softwaru a kamer snímajících povrch obkladů, barvu, tvar, rozměry, planaritu (rovnost plochy) a další parametry, podle kterých zboží rozřazuje do jakostních tříd.

Obkládačky se doplňují různými tvary a typy bordur a listel. Keramické obklady a dlažby K dlaždicím se nabízí řada doplňkových prvků, jako jsou stupně, schodové tvarovky, požlábky, sokly, okapnice a různé dekorační doplňky. Obkládačky se doplňují různými tvary a typy bordur a listel.

Mozaika Inzerto Reliéfní roh Reliéfní listela Keramické obklady a dlažby Mozaika Inzerto Reliéfní roh Reliéfní listela

Keramické obklady a dlažby Rozeta Bordura

Keramické obklady a dlažby Schodová lišta Schodovka

Kvalitativní parametry dlaždic Keramické obklady a dlažby Kvalitativní parametry dlaždic Otěruvzdornost vyjadřuje u glazovaných obkladů a dlažeb odolnost proti mechanickému poškození povrchu glazury otěrem. Skupiny otěruvzdornosti se značí mezinárodní zkratkou  PEI.

Vhodnost použití podle PEI: Keramické obklady a dlažby Vhodnost použití podle PEI: PEI – I        Pouze do soukromých koupelen a WC na stěnu PEI – II       Pouze soukromé obytné plochy s nízkou zátěží,                    kde se chodí v přezůvkách nebo naboso –  např. koupelny, WC, ložnice. PEI – III       Bytová dlažba – pouze soukromý sektor se střední zátěží                     – např. kuchyně, balkony, terasy, obývací pokoje, chodby                     – NE vstupní prostory a veřejné prostory jako hotely, nemocnice PEI – IV       Do vnitřních i venkovních prostorů s intenzivním užíváním a místností s přímým kontaktem s venkovními prostorami.Např.: všechny prostory dle skupiny III, bary, restaurace, obchody,a hotely s menším provozem, garáže, školy, nemocnice, kanceláře a výstavní haly s výjimkou dlaždic pod pokladnami a pulty prodejen a ploch s těžkou dopravou, extrémně zatížené. PEI – V       Extrémně odolná glazura a vysoký stupeň zeskelnění zajišťují i po mnoha letech stejný vzhled při maximálním namáhání. Použití např. viz skupina IV i v maximálně namáhaných místech, dále metro, železniční stanice, letištní haly, muzea, sportovní centra, průmyslové budovy,pasáže a další veřejné prostory..

Keramické obklady a dlažby Nasákavost – čím větší absorpce vody, tím méně se například dlaždice či obklady hodí do venkovního prostředí a také do vlhkých prostorů.           E > 10 %       - jen pro vnitřní obklady stěn  0,5 < E ≤   3 %       - univerzální použití pro obkladové prvky, obklady podlah a stěn interiérů           E ≤ 0,5 %      - vysoce odolné dlaždice, mrazuvzdorné podlahy namáhané otěrem, v exteriérech a interiérech,fasády, balkony, terasy

Protiskluznost - Označení úhel skluzu doporučené použití Keramické obklady a dlažby Protiskluznost - Označení úhel skluzu doporučené použití R 9      6 – 10° vnitřní a odpočinkové plochy, kantýny … R10   10 – 19° sklady, malé kuchyně, sanitární prostory … R11   19 – 27° kuchyně škol, mycí linky, prádelny, brusírny, venkovní schody … R12   27 – 35° velkokuchyně, pracovní jámy, mlékárny … R13   přes 35° rafinerie tuků, koželužny, jatka … Pro podlahy (DIN 51 097), kde se chodí bosou nohou, jsou stanoveny skupiny: Označení úhel skluzu doporučené použití A > 12° chodby pro chůzi naboso, převlékárny … B > 18° veřejné sprchy, ochozy bazénů, brouzdaliště, schody … C > 24° schody pod vodou, šikmé okraje bazénů, startovací bloky

Keramické obklady a dlažby Kalibrace – V katalogu je udán deklarovaný formát (např. 333 x 333 mm). Skutečně dodané dlaždice mohou však být v rozměrech od 327 do  339 mm. V jednom balení mohou tolerance rozměru činit podle normy + - 0,5% - tedy u formátu 333 x 333 mm může být rozdíl až + - 1,67 mm, to znamená, že celkový rozdíl mezi dolní a horní hranicí normy může u tohoto formátu činit až 3,34 mm. Doporučuje se pokládat dlažbu na spáry min 4 mm, u dlažeb s nepravidelnými okraji na spáry podstatně větší. Tím se eliminuje nežádoucí optický efekt – že spáry nevychází proti sobě.

Jak obkládat - návod pro ženy Keramické obklady a dlažby ODKAZY: RAKO video Jak obkládat - návod pro ženy Jak obkládat - návod pro muže Vrtání otvoru do slinuté dlaždice Speciální řezačka na dlažbu Řezání vodním paprskem - 3000 Atm