ICT ve zdravotnictví 2010 Důvody a možná řešení ePreskripce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
Advertisements

Projekt ePreskripce a poskytování údajů o vydaných LP
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Elektronizace ZŘ a e-aukce, dva elektronické systémy v organizaci Ing. Jan HAVLÍK Městský úřad Žďár nad Sázavou Ostrava listopad 2009.
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
1 Financování lékárenské péče , ČZF - Darová PharmDr. Lubomír Chudoba.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Solární systémy pro aktivní topení
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Elektronická preskripce
ICT ve zdravotnictví Možnosti budování eHealth Praha,
Česká parkovací asociace Praha Technologické prvky řešení dopravy v klidu v podmínkách 21.století.
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Siemens Business Services: Vedoucí poskytovatel eGovernment řešení v Evropě Pasová agenda.
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
Martin Beneš © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv ePreskripce – mýty a skutečnosti zřízení a provoz zabezpečeného centrálního úložiště Martin Beneš 19.
LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová.
Expertní systém pro preskripci Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D.
Elektronický identifikátor ve zdravotnictví ČR Ing. Radek Papp.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Chytré sítě Smart grids.
Elektronické služby VZP ČR
Rozšíření IQ sestav v RZ Jak zobrazovat data na 100% ? Ing. Robert Naar Skalský Dvůr
Aktuální krize zdravotnictví
Komerční využití systému ISDS
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, , Malostranský palác.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Roman Valeš Tomáš Kozák Roman Valeš Tomáš Kozák PEF Mendelu – Informační systémy a technologie – ZS 2012.
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Doc. Dr. Jiří Kofránek, CSc. Bezpečné elektronické recepty Laboratoř biokybernetiky ÚPF Univerzita Karlova v Praze -1. lékařská fakulta.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Možnosti využití mobilní komunikace při krizových situacích
SOUČASNÝ STAV A STRATEGIE PROJEKTU OPENCARD OPENCARD v Praze, dne:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Využití robotické chirurgie v ČR Dnešní stav – indikace převážně v rukou revizních lékařů Celkem ročně cca 1000 až 1100 operací 82% - prostatektomie 6%
C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y Seminář č.20 - Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných LP Roman Slowioczek,
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
Health 4.0 – kdo povede novou revoluci ve zdravotnictví?
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Skutečné náklady a potenciální přínosy systému eRecept
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Přehled spotřeby DPV v roce 2015
Transkript prezentace:

ICT ve zdravotnictví 2010 Důvody a možná řešení ePreskripce

Elektronická preskripce Co je ePreskripce Elektronická preskripce je způsob komunikace mezi lékaři, lékárnami a pojišťovnami nevyžadující po vložení preskripčních údajů do počítače lékaře pro přenosy, výdeje, vyúčtování a archivaci opakované vkládání údajů

Důvody zavádění ePreskripce Kontraindikace léků Interakce léků Lékový list pacienta Snížení spotřeby léků Falešné recepty Úspora práce lékáren

Možné technologie internet čipová karta čárový kód kombinace

Obecné schema

Internetová ePreskripce IZ přiděluje centrálně CÚ; Komunikace lékařů a lékáren s CÚ internetem; Přenos IZ od lékařů do lékáren: SMS zpráva, papír Čipová karta Čárový kód (paragon, recept)

Internetová ePreskripce Lékaři a lékárny: Lékaři počítač do 70% internet (rychlý) do 25% ePodpis do 5% Centrální úložiště eReceptů: přiděluje Identifikační Znak (IZ) existuje Pacient: přenos IZ do lékárny viz výše Rozšíření: lokálně ano celoplošně nereálné !!!

Čipová ePreskripce IZ vytváří počítač lékaře; Komunikace lékařů s CÚ není potřeba, komunikace lékáren s CÚ internetem; Přenos IZ od lékařů do lékáren: Čipová karta

Čipová ePreskripce Lékaři a lékárny: Lékaři počítač do 70% internet (rychlý) není potřeba ePodpis není potřeba Centrální úložiště ePreskripce: pouze kontroluje IZ karty neexistuje Pacient: přenos IZ do lékárny kartou Rozšíření: celoplošně dlouhodobě ANO !!!

Čárová ePreskripce IZ vytváří počítač lékaře; Komunikace lékařů s CÚ není potřeba, komunikace lékáren s CÚ internetem; Přenos IZ od lékařů do lékáren: Čárový kód (recept)

Čárová ePreskripce Lékaři a lékárny: Lékaři počítač do 70% internet (rychlý) není potřeba ePodpis není potřeba Centrální úložiště ePreskripce: pouze kontroluje IZ receptu existuje Pacient: přenos IZ do lékárny Rp. s BC Rozšíření: celoplošně ANO !!!

Obecný počítačový Rp. s BC Obr. 1 Obecný počítačový Rp. s BC Nejvhodnější umístění čárového kódu

čipy a čárový kód

Účinnost ePreskripce Kontraindikace / INFOPHARM Interakce léků / Lékový list Lékový list pacienta / 4 zdroje Snížení spotřeby léků / věc ZP Falešné recepty / viz dále Úspora práce lékáren / viz dále

Mobilní mPreskripce Lékaři a lékárny: Lékaři počítač není potřeba internet (rychlý) není potřeba ePodpis není potřeba Referenční centrum receptů (RCR): pouze kontroluje IZ receptu existuje Pacient: přenos IZ do lékárny Rp. s BC Rozšíření: celoplošně ANO !!!

Nejvhodnější umístění čárového kódu Obr. 2 Ruční Rp. s BC TRAMIS Nejvhodnější umístění čárového kódu

Počítačový Rp. s BC TRAMIS Obr. 3 Počítačový Rp. s BC TRAMIS Nejvhodnější umístění čárového kódu

mPreskripce - provoz s RCR

Přínosy TRAMISu a mPreskripce Ochrana lékařů, lékáren a pojišťoven před falešnými recepty; Bezchybnost a úspora času při zpracování receptů v lékárnách v rozsahu 0,90 – 2,50 Kč na jeden recept s TRAMISem; Úspora nákladů pojišťoven

Falešné recepty Průměr 0,6% = cca 250 mil. Kč Ztráty se pohybují v rozsahu 0,4–1,0% z výdajů pojišťoven za léky na recepty, tj. cca 150–400 mil. Kč ročně Průměr 0,6% = cca 250 mil. Kč

Kontakty, informace, podrobnosti cermak@tramis.cz mobil +420 606 880 230 © Ing. Luděk Čermák