 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Karel Hynek Mácha.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_31-18 Česká próza po r Ladislav Fuks.
FRANZ KAFKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Český spisovatel, novinář,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_726_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 08Číslo.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
František Hrubín Jan Musil.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
23. Josef chtěl zjistit, jestli bratři změnili své chování a litují toho, co způsobil.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA

VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Franz Kafka Český jazyk a literatura Autor: Mgr. Pavel Gajdošík
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA 2
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Justice ve službách režimu
Nela Sováková, Johana Černá
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Franz Kafka STRUČNÝ ŽIVOTOPIS * 3.červenec 1883 na Starém Městě pražském. Německá universita v Praze – germanistika, práva. V l
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-L-024. Franz Kafka b yl pražský spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Jan Neruda - dílo.
AUTOR: Kateřina Křížová
Jan Neruda - život.
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Karel Čapek - cestopisy
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
FRANZ KAFKA PROMĚNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Božena Němcová (1820 – 1862).
Pražská nemecká literatúra
pracovní listy pro interpretaci textu
Franz Kafka.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel dobře  uměl německy, česky, francouzsky, později i hebrejsky  studoval gymnázium a stal se doktorem práv  pracoval v pojišťovně, s prací byl ale nespokojený  onemocněl tuberkulózou  důležitou ženou v jeho životě byla Milena Jesenská (setkal se s ní 2x, ale psali si do jeho smrti) přeložila jeho díla do češtiny a seznámila je s českými čtenáři  velice slušný, pracovitý, vegetarián, nekuřák, …  ve své závěti žádal o zničení svého nevydaného díla (jeho přítel Max Brod však dílo vydal)

 za jeho života zcela neznámé  proslul až po své smrti  základní motiv: vyřazenost a izolovanost hrdina je podroben ponižování tragický, bezvýchodný konec PROMĚNA  obchodní cestující Řehoř Samsa se přes noc promění v odporný hmyz  jeho rodiče a sestra ho zavřou v pokoji  jedinou jeho starostí je, jak půjde jako hmyz do práce  lidské řeči rozumí, lidé jemu ne  rodina strádá (přichází o Řehořův plat)  stará se o něj jen sestra (on se schovává, aby ji neděsil)  matka ho zahlédne a omdlí, otec ho díky tomu zraní  nakonec Řehoř umírá, rodině se ulevilo  „Pojďte se podívat, ono to chcíplo; leží to tam dočista chcíplé!“

PROCES  úředník banky Josef K. se dozvídá, že byl obviněn ze zločinu u záhadného soudu, který vždy končí smrtí obviněného  zpočátku se angažuje, obvinění odmítá, považuje ho za nedorozumění  později zjišťuje, že mu tento proces zabírá veškerý čas, nemůže se soustředit na práci v bance  začíná celý proces brát jako reálnou hrozbu  soud jeho námitky zakládá, ale nereaguje na ně  přesně po roce od zahájení procesu je Josef K. popraven v opuštěném lomu za mostem (bodnutí do srdce)  toto dílo nebylo dopsáno, Kafka ho odsoudil ke spálení (Max Brod ho přesto vydal)

ZÁMEK  zeměměřič K. dostává dopis o nové práci ve vesnici pod zámkem  dostává se do vesnice, nikdo o něm neví  je ubytován v hostinci, zde prožije románek s hostinskou Frídou, ale rozchází se  celou dobu se K. snaží spojit s úředníkem Klammem, který ho má do zámku pustit  obyvatelé vesnice ho mezi sebe nepřijali, pracuje jako školník a stále se snaží o kontakt s Klammem  román skončil nedokončený  Max Brod nastínil, že K. obdrží na smrtelné posteli zprávu, z níž se dozvídá, že jeho práce na zámku je připravena, že může nastoupit

 Max Brod  Kafkův přítel, jeho vlastní dílo neoceněné  Gustav Meyrink  dílo GOLEM  Egon Erwin Kisch  novinář, psal reportáže  autor kriminalistických studií PRAŽSKÝ PITAVAL  Franz Werfel