Mechanická práce a energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Polohová ( potenciální ) energie
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Digitální učební materiál
Co je pohyb?.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Mechanika tuhého tělesa
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
5. Práce, energie, výkon.
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
Dynamika.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Jiný pohled - práce a energie
GRAVITAČNÍ POLE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Energie LC.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
3. Mechanická energie a práce
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Mechanická práce, výkon a energie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_182_Mechanická energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
Mechanická práce Ludmila Ciglerová.
3. Přednáška – BBFY1+BIFY1 energie, práce a výkon
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_38.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Polohová energie ZŠ Velké Březno.
Rovnováha a rázy.
Shrnutí učiva I Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_MECHANICKA.
VÝKON A PŘÍKON.
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Práce, výkon. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
Účinnost stroje VY_32_INOVACE_FYZ_1_33
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Co je pohyb?.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Energie.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Mechanická práce a energie

Mechanická práce Mechanickou práci koná každé těleso, které působí silou na jiné těleso, přičemž ho přemisťuje po určité trajektorii. F síla v Newtonech S dráha v metrech W práce v Joulech

Jednotky práce J = N . m

Mechanická práce Síla svírá se směrem pohybu úhel α Mechanická práce vykonaná při přemístění těleas závisí na velikosti síly, která ne těleso působí, na dráze, o kterou se těleso přemístí, a na úhlu, který svírá síla se směrem trajektorie

Mechanická práce Příklad

Mechanická práce Je-li α = 0° potom cos α = 1 α = 90° potom cos α = 0 Síla práci nekoná, když působí kolmo ke směru přemísťování tělesa

Výkon Značí se P Jednotka Watt značka W V základních jednotkách soustavy SI Výkon se určuje jako podíl vykonané práce W a doby t, za kterou byla vykonána.

Práce počítaná z výkonu Jednotka wattsekunda W.s 1 W.s = 1J 1 W.h = 3600 J 1kW.h = 3 600 J = 3,6 MJ

Účinnost stroje Vyjadřuje, jaká poměrná část energie dodávaná stroji se využije k vykonání užitečné práce Značí se (éta) bez jednotek W práce vykonaná strojem E celková energie dodaná stroji

Účinnost stroje Jelikož V praxi se účinnost stroje vyjadřuje pomocí výkonu P a příkonu P0

Mechanická energie Těleso, které se pohybuje, má pohybovou čili kinetickou energii. Těleso, na které působí tíhová síla a je zdviženo do určité výšky nad okolí, má polohovou čili potenciální energii. Stlačená pružina má polohovou čili potenciální energii pružnosti. Souhrnný název pro tyto energie je mechanická energie.

Mechanická energie Je fyzikální veličina, která souvisí s konáním mechanické práce Mechanickou energii mají tělesa zvednutá nad povrch Země, tělesa pružně deformovaná a tělesa, která se pohybují Mírou mechanické energie je mechanická práce, kterou je potřeba vykonat, aby těleso energii získalo

Potenciální energie tíhová Tíhovou potenciální energii Ep tělesa o hmotnosti m zvednutého do výšky h vypočítáme opět z práce, kterou musíme vykonat při zvednutí daného tělesa do výšky h. Tedy Potenciální energie je veličina relativní. Určujeme ji vždy vzhledem k jinému tělesu, obvykle vzhledem k povrchu Země, vzhledem k podlaze místnosti apod

Kinetická energie Kinetická energie Ek tělesa o hmotnosti m a rychlosti v je vlastně práce, kterou musíme vykonat, aby dané těleso zrychlilo na danou rychlost. Tedy Kinetickou energii mají všechna pohybující se tělesa. Kinetická energie tělesa je veličina relativní. Určujeme ji vždy vzhledem k určité vztažné soustavě, nejčastěji vzhledem k povrchu Země.

Zákon zachování mechanické energie V uzavřené soustavě těles, tj. soustavě, jež nepřijímá zvnějšku energii, ani ji nevydává, platí zákon zachování mechanické energie: Celková mechanická energie v uzavřené soustavě je stálá. Kinetická energie se může změnit v potenciální a naopak, ale jejich součet se v uzavřené soustavě nemění. Příklad animace http://www.schulphysik.de/java/physlet/applets/ball1.html