Klima, klimatická změna a skleníkový efekt

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Změny klimatu a vliv člověka
Globální klimatické změny
Příčiny a projekce změny klimatu
Ochrana Ovzduší cvičení 1 Luboš Forejt Ústav techniky prostředí, Fakulta stojní, ČVUT Zimní semestr 2004.
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Změny klimatu vliv člověka 2.část RNDr.M. Starostová.
Globální oteplovaní.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Anotace DUM slouží jako doprovodný vizuální materiál při výuce o globálních problémech.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Tereza Černá Globální oteplování.
POČASÍ.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Co víme o klimatickém systému Země?
Složky krajiny a životní prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dopady změny klimatu RNDr. Ivana Nemešová, CSc.
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Co je to model a jak se dá použít
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Granici Olga Pařík Radim. Klimatické změny - změny v klimatické charakteristice jako je teplota, srážky, atmosférický tlak, nebo vítr.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Znečištění vzduchu dopravou
Vysokoteplotní sorpce CO2 na laboratorně připraveném CaO
Klimatická změna v reálném světě
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Martina Červenková.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Fakta o klimatických změnách
Geografie Krajinná sféra
Environmentální problémy
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Klima, klimatická změna a skleníkový efekt RNDr. Ivana Nemešová, CSc. Ústav fyziky atmosféry AV ČR

Zdá se, že se vědcům konečně podařilo najít důkaz globálního oteplování

Základní pojmy Počasí – je dáno okamžitým stavem atmosféry nad určitým místem a vývojem synoptických systémů ze dne na den     Klima - „průměrné počasí“, obvyklé v  určité době na určeném místě    Proměnlivost klimatu (variabilita) – kolísání klimatických prvků kolem středních hodnot.     Změna klimatu (FCCC): - změna, vyvolaná přímo či nepřímo lidskou aktivitou, která mění složení atmosféry a která představuje přídavek k přirozené proměnlivosti klimatu v daném období

Skleníkový efekt – radiační rovnováha GHG: vodní pára (21), CO2 (7), ozon (2,4), NOx(1,4), CH4 (0,8) .... cca 33oC Zvyšování koncentrací = zesílení skleníkového efektu Následující obrázky se týkají jen CO2, ale růst platí i pro ostatní GHG Roční chod koncentrací CO2 změřený na Mauna Loa (1 ppmv = 1 díl v milionu objemově tj. 10-4 %)

Změny koncentrace CO2 a teploty stanovené z ledovcového vrtu na stanici Vostok v Antarktidě

Atmosférické koncentrace CO2 v minulosti a projekce podle scénářů emisí

Odchylky teploty vzduchu od hodnoty v 1990; do roku 1986 jde o 50-leté průměry, pak o 10-leté. Modely určené odchylky pro různé scénáře emisí od r. 2000

Modely klimatu - GCM jsou jediným prostředkem, který umožňuje vytváření projekcí budoucí změny klimatu na pozadí přirozené proměnlivosti. Vychází z modelů, které jsou používány pro předpověď počasí, což jsou fyzikální zákony, reprezentované matematickými rovnicemi ve 3 dimenzích pro uzlové body pokrývající zeměkouli. To je atmosférická složka. Další komponenty úplného klimatického systému jsou: Oceány, povrch kontinentů, kryosféra a biosféra. Všechny se navzájem ovlivňují. Vývoj GCM je podmíněn vývojem ve sféře počítačových medií.

Rozlišení: Atmosféra: horizontálně 250 km, vertikálně 1km (nad BL) Oceány: horizontálně 125 -250 km vertikálně 200-400 m Krok integrace : 30 min Parametrizace (např. oblačnost)

GCM dokáže odlišit přirozené a antropogenní vlivy – kombinovaný efekt odpovídá pozorováním

Projekce klimatu pro 21.století Odchylka roční průměrné teploty od průměru 1961 -1990 pro období 2071-2100, 2 emisní scénáře , modely AOGCM. Předpokládané zvýšení průměrné roční globální teploty 1,4 až 5,8 oC

Konstrukce scénářů klimatické změny z GCM jsou nutné pro odhady dopadů Problém: rozlišení a orografie Příklad: ČR a uzlové body modelu ECHAM

Obvykle se používá větší počet GCM a jejich výběr určuje souhlas výstupů s pozorováním Příklad: Průměrná roční amplituda teploty vzduchu: pozorování a GCM (ECHAM4)

Konstrukce scénáře: GCM (1xCO2) vs. GCM (2xCO2) Klima je charakterizováno: průměrnými hodnotami, variabilitou průměru, mezidenní a meziroční proměnlivostí.   Metody konstrukce: 1. Jednoduchá interpolace přímého výstupu mezi uzlovými body 2. Dynamický DSC – vnořený LAM 3. Statistický DSC – vztahy mezi prediktory a prediktandy v současném klimatu (1xCO2) jsou aplikovány na (2xCO2), stochastický generátor WG.

Scénář pro ČR – 7 GCM, AVG=průměr Roční teplota... zvýšení 1,2oC, 1,5 v lednu, 1,0 v červnu Srážky...zvýšení ročních srážek žádné, zvýšení o 5 – 10% v XII – III, pokles v létě Denní amplituda teploty ...zvýšení v létě.

Nejistoty jsou značné: ·     Stanovení budoucích emisí GHG a aerosolů ·     Regionální změna klimatu ·     Extrémní jevy Překvapení nejsou vyloučena !!! Dopady změny klimatu do všech sfér lidské činnosti: hydrologické poměry, zemědělství, lesy, zdravotní stav obyvatelstva....

ANTROPOCÉN – žijeme v něm Klimatická změna je součástí změny globální, která je výrazem vzrůstající antropogenní aktivity v planetárním měřítku - „globalizace“. Definice globalizmu: Soubor vazeb, které se vyjadřují toky kapitálu a zboží, informací a idejí, lidí a environmentálně a biologicky relevantních látek

Globalizace přinesla prudké změny ve spotřebě (za 50 let): ·   Počet lidí- 6 miliard je 2x vyšší než v r.1960, projekce pro 2050 je 9 miliard ·   Světový HDP vzrostl od 1950 15x ·   Ekonomická nerovnost narůstá Bohaté státy (15%)- produkují 50% HDP ·   Příjem 20% nejbohatších / 20% nejchudších byl 30:1 (1960), nyní 78:1 ·   Spotřeba ropy se ztrojnásobila od 1960 ·   Na transport připadá 25% světové spotřeby energie z toho 80% na automobilovou dopravu ·   Urbanizace zesiluje – 1950 – 30%, 2000 – 47%

Indikátory popisující vzrůstající roli lidstva od průmyslové revoluce

Indikátory změn v globálním systému

Trvale udržitelný rozvoj ? globální zabezpečení lokálních potřeb, které podporují život v dlouhodobém horizontu   Efektivní řízení zemského systému ? Je možné být optimistou....….?

Děkuji za pozornost