Část 3 Digitalizace zvuku a videa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvuk v počítači.
Advertisements

Multimédia Video a zvuk.
HW – Kabely a konektory Název školy
Vývoj technických prostředků pro záznam zvuku
(Pře|Za)pisovatelné DVD Vypracoval Tomáš Zaňka mystik.cz taz.mystik.cz/Skola/NM Datum listopad 2003.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Multimediální soubory
Úvod do multimediálních technologií
Záznamová média.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
PC komponenty.
Multimédia ve vzdělávání VIDEO Litomyšl.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Zvuk Mechanické vlnění vzduchu.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Vývoj technických prostředků pro záznam zvuku
MP5 přehrávač MP5 přehrávač s 3 palcovým QVGA displejem. Vychutnejte si videoklipy, filmy nebo hudbu kdekoliv se budete nacházet.
Opakování učiva pro 7. ročník
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Digitální videokamery
Multimédia Otázka č. 23.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Paměťová média.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – nastavení počítače Bohumil Bareš.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
NERO 11 praktický kurz Ing. Jaroslav Parma.
Multimédia Autor: Ivana Hampelová Třída: 4. B. Vytvořeno:
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Paměťová média.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Regina Žáková, 4.B Multimédia. oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Opakování učiva pro 8. ročník
Optická média.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Multimédia Žlutířová Eva.
Audio a video.  Osnova  Úvod - Cíle  Teoretická část – Multimédia? Audio Video  Praktická část – Úpravené video z LK  Závěr – Podařilo nám splnit.
Informatika Soubory a složky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Jak na Video do Powerpointu Marek Stehlík, ÚK PřF MU
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kódování obrazu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Část 3 Digitalizace zvuku a videa Adolf Knoll Národní knihovna České republiky adolf.knoll@nkp.cz

Cíle Po ukončení této lekce budeme s to: Pochopit podstatu digitálního zvuku a videa Aplikovat základní řešení pro běžné užití a archivaci dat Digitalizovat správně zvuk a video a vyrábět běžné produkty (VCD, SVCD, DVD Video atp.)

Digitalizace analogového zvuku a videa Analogová data zvuku a videa jsou obvykle uložena na těchto nosičích: Magnetické pásky, ať na cívkách, audiokazetách, VHS, Video 8 a dalších nosičích Šelakových a vinylových černých deskách Tato média m ohou být přehrána pouze na příslušných přehrávacích zařízeních (gramofon, přehrávače video nebo audiokazet, videokamery, atp.)

Jak je digitalizovat? Přehrávací zařízení musí být spojeno s konverzním zařízením: Zvuková karta v počítači pro záznam zvuku (konektor Line-In) TV karta nebo video čip, jež umožňují konverzi analogového videa do digitální podoby (vestavěné v počítači nebo připojené přes USB, zabudované ve videorekordéru nebo kameře, …) Pro zachycení dat je nezbytný software nebo utilita, které to umožňují

Digitalizace vinylové desky Line-In konektor zvukové karty Analogový signál z vývodu pro sluchátka Digitalizace vinylové desky

Digitalizace Video 8 analogové nahrávky Video 8 analogová kamera USB konvertor Digitalizace Video 8 analogové nahrávky

Audiovizuální formáty: MPEG Skupina Motion Pictures Expert Group (MPEG) vyvinula několik standardů, z nichž se nejvíce používají: MPEG-1 (1988) – typická aplikace: VideoCD (VCD) MPEG-2 (1994) – typická aplikace: DVD video nebo Digitální TV MPEG-4 – typická aplikace: DivX nebo Xvid filmy

Zvuk v MPEG Zvuk v MPEG videu může být uložen ve třech různých vrstvách. Vrstva č. 3 je známá odděleně jako MP3 zvukový formát Další digitální zvukové formáty jsou: WAVE, WMA, OGG, MP3pro, AAC, … Zvuk v audio CD není komprimován, zatím co v počítačovém světě je nekomprimovaný zvuk – zvláště pro jeho archivaci – ukládán ve formátu WAVE format (*.wav) Většina stolních přehrávačů dokáže přehrát také MP3 audio, zatím co některé také WMA nebo dokonce AAC soubory

Rychlost přenosu/toku dat v audio souborech rychlost přenosu v kbit/s audio CD: 1411 kbit/s MP3 CD kvalita: min. 128 kbit/s Nižší rychlost je možná, pokud nejsou naše požadavky tak vysoké a/nebo můžeme použít WMA, AAC nebo další formáty jelikož místo pro uchování digitálního zvuku už není kritickým kritériem, měli bychom se vyhnout nižším rychlostem

MPEG-1 ve VideoCD VCD lze přehrát na stolních přehrávačích VCD – povolená nastavení: rychlost videa: 1140 kbit/s zvuk: 224 kbit/s v MPEG-1 vrstva 2 rozlišení statického obrazu: 352x288 pixelů v PAL, 352x240 v NTSC 25 snímků/s v PAL, 23,976 snímků/s v NTSC VideoCD je produkt, který má pevnou strukturu Jedno CD může obsáhnout asi 70 minut videa kvality srovnatelné s VHS

MPEG-2 v DVD video DVD video lze přehrát ve stolních přehrávačích Video DVD – typická povolená nastavení: rychlost videa: variabilní od 2,4 až do 9,6 mbit/s zvuk: 192 kbit/s a více v MPEG vrstva 2 nebo PCM (nekomprimováno) nebo AAC rozlišení statického obrazu: 720x576 pixelů v PAL 25 snímků/s v PAL DVD video je produkt, který má pevnou strukturu a sestává z video objektů (VOB). Jedno DVD může obsahovat od cca. 60 minut (vysoká kvalita) až po několik hodin videa (nižší kvalita)

MPEG-2 v SuperVideoCD SVCD lze přehrát na stolních přehrávačích SVCD – povolená nastavení: rychlost videa: max. 2600 kbit/s zvuk: 32 - 384 kbit/s v MPEG vrstva 2 rozlišení statického obrazu: 480x576 pixelů v PAL, 480x480 v NTSC 25 snímků/s v PAL, 29,97 snímků/s v NTSC SVCD je produkt, který má pevnou strukturu Jedno SVCD může obsahovat asi do 35 minut videa

Porovnání rozlišení obrazu v typických produktech na optických discích VCD – MPEG1 Porovnání rozlišení obrazu v typických produktech na optických discích SVCD – MPEG2 DVD – MPEG2

MPEG-4 Nižší proměnlivý tok dat při srovnatelné kvalitě jako v MPEG-2 (přibližně 780 kbit/s zaručuje dobré výsledky) Může být kombinován se zvukem v různých formátech, nejčastěji však s MP3 Používá se většinou jako DivX nebo Xvid přístup k zakódování do MPEG-4, ale jsou možné i jiné přístupy, například NeroDigital Video a audio parametry mohou být různé, ale určité profily se používají pro dosažení kompatibility se stolními zařízeními, např. Theatre Profile zaručuje, že video bude možno skutečně přehrát na stolních DVD přehrávačích s rozšířením DivX (většinou mohou přehrát MPEG-4)

MPEG v počítačích *.mpg/mpeg – z přípony souboru nelze poznat, zda jde o MPEG 1 nebo 2 MPEG-4 je obvykle uložen jako *.avi; jestliže je vyroben jako NeroDigital, pak jako *.mp4 AVI formát (Audio-Video Interleave) může obsahovat velkou různorodost video a audio formátů (musí být vždy správně nastaveny) nebo může být nekomprimován (velmi rozsáhlé soubory) Z ostatních formátů je ještě hojně používaný WMA od Microsoftu

Co používat: software Audiograbber (freeware na http://www.audiograbber.com-us.net): umožňuje nahrávání Line-In analogového zvuku Video konvertory se dodávají obvykle se základním software, ponejvíce konvertují do MPEG-2 DVD příprava: nízká cena softwaru NERO Premium (http://www.nero.com) je dobré řešení Pro MPEG-4 je příprava Xvid (http://www.xvid.org) založena na freeware, zatím pro co DivX (http://www.divx.com) kódování musí být software zakoupen Pro práci s Xvid (a nejen s ním) lze použít volný software Auto Gordian Knot (http://www.autogk.me.uk)

Co používat: formáty a parametry Pro audio používejte *.wav všude, kde je to možné, a MP3 s vysokými přenosovými rychlostmi pro konkrétní aplikace Pro video používejte konverze do MPEG-2 s nejméně 4 mbit/s proměnlivé rychlosti (většinou stačí pro běžnou kvalitu VHS nebo Video8) a 224 kbit/s MPEG vrstvu 2 pro zvuk Ostatní formáty a/nebo produkty vyrábějte až poté (např. WMA nebo AVI Xvid videoklipy pro Internet nebo videodisky VCD, SVCD, resp. DVD) z tohoto zdrojového souboru, který byste měli uchovat Mějte na zřeteli, že pro přehrání speciálních parametrů musíte mít speciální kodeky (instalované součásti software, které dekódují/kódují příslušné soubory); z tohoto důvodu se vyhněte příliš speciálním netypickým nastavením výstupních souborů

Další informace MPEG website: http://www.chiariglione.org/mpeg další informace pro ty, kteří začínají: http://www.videohelp.com/