Prodej ze dvora legislativní požadavky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veterinární dozor nad prodejem živočišných produktů na trzích, tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů A.Kozák.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Prodej ze dvora za deset týdnů
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Informace Státní veterinární správy
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
MLÉKO a legislativa Stručná informace.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Komunální odpadní vody a kaly
Kontrola podmíněnosti (Cross Compliance) v praxi
Biopotraviny ve školním stravování
Svaz faremních zpracovatelů
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Farmářské trhy základní legislativní požadavky z oblasti potravin
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zkušenosti a výsledky veterinárního dozoru v tržní síti
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
MVDr. Jana Houdková (SVS ČR)
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Hygiena Masa volně žijící zvěře
Práva spotřebitele.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.
Bioprodukce chovu ovcí a koz - prodej ze dvora - EU a ČR právní předpisy a skutečnost Pavel Mach, Svaz chovatelů ovcí a koz Martina Filipová & Jan Mertlík.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Problematika potravinových odpadů v ČR
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Prodej ze dvora legislativní požadavky Krajská veterinární správa pro Královéhradecký kraj MVDr. Jiří Vrubel j.vrubel.kvsh@svscr.cz

Cíle prezentace Definovat prodej ze dvora Stanovit komodity, které lze prodávat Stanovit množství daných komodit a místa prodeje

Prodej ze dvora Přímé dodávání produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli v místě výroby Do místní maloobchodní prodejny, která dodává konečnému spotřebiteli (Za místní maloobchodní se považuje maloobchodní prodejna, která je z obcí, v nichž je taková maloobchodní prodejna, nejblíže hospodářství chovatele.) Prodej prostřednictvím tržnic

Chovatel může v malých množstvích prodávat „ze dvora“ § 27a zákona č Chovatel může v malých množstvích prodávat „ze dvora“ § 27a zákona č. 166/1999 o veterinární péči Drůbež a králíky v živém Drůbeží a králičí maso Mléko Vejce Med Zvěřinu Ryby

Chovatel musí zajistit, aby živočišné produkty nabízené k prodeji Pocházely od zdravých zvířat a byly zdravotně nezávadné a bezpečné Byly vyráběny v čistém prostředí Byly chráněny před vlivy, které by mohly nepříznivě působit na jejich zdravotní nezávadnost, zejména před kontaminací Zákon č. 166/1999 o veterinární péči

Maso - drůbež a králíci § 10 a §11 vyhl. 289/2007 Maso smí prodávat chovatel, jehož roční produkce je nižší než 2.000 kusů krůt, hus nebo kachen, nebo 10.000 kusů ostatní drůbeže Čerstvé, neporcované maso U králíků nesmí být oddělena hlava od těla Maso nesmí být uváděno dále do oběhu

Maso - drůbež a králíci § 10 a §11 vyhl. 289/2007 Maximálně 10 kusů týdně celkem Přímo konečnému spotřebiteli Na tržnicích nebo tržištích Prostřednictvím místní maloobchodní prodejny Informace „Maso není veterinárně vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“

Mléko § 27a zákona č. 166/1999 o veterinární péči Chovatel může prodávat se souhlasem krajské veterinární správy syrové mléko a syrovou smetanu v místě výroby přímo spotřebiteli chovatel, který prodává toto mléko nebo smetanu, je povinen zajistit laboratorní vyšetření mléka při 1. podávání žádosti krajské veterinární správě o souhlas k prodeji mléka nebo smetany, 2. každé změně chovu zvířat a každé změně způsobu získávání, ošetřování a zpracovávání mléka, nejméně však jednou za 6 měsíců

Syrové mléko jiných druhů Mléko Příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 Syrové kravské mléko Celkový počet mikroorganismů < 100.000 v 1 ml při 30 °C Počet somatických buněk < 400.000 v 1 ml Syrové mléko jiných druhů < 1.500.000 v 1 ml

Mléko – prodej ze dvora § 13 vyhl. 289/2007 Hospodářství úředně prosté tuberkulózy a brucelózy Musí být získáno hygienickým způsobem Upozornění „Syrové mléko, před použitím převařit“ Doba prodeje: <2 hodiny po nadojení – bez chlazení 2 – 24 hodin po nadojení – zchlazeno na 8 °C >24 hodin – nesmí se prodávat! Prodané množství musí odpovídat denní spotřebě mléka v domácnosti daného spotřebitele

Mléko – hygiena produkce a dojení příloha III oddíl IX kapitola I číslo I a II nařízení EP a R (ES) 853/2004 Mléko musí pocházet od zvířat Která jsou celkově v dobrém zdravotním stavu, netrpí horečnatým nebo průjmovým onemocněním Která nevykazují poranění vemene Která nebyla ošetřena zakázanými látkami (směrnice 96/23/ES) U nichž po podání léčivého přípravku byla dodržena ochranná lhůta

Mléko – hygiena produkce a dojení příloha III oddíl IX kapitola I číslo I a II nařízení EP a R (ES) 853/2004 Požadavky na prostory a vybavení Omezení rizika kontaminace mléka Oddělené od stájí, chráněné proti škůdcům Chladící zařízení Zařízení snadno čistitelné, dezinfikovatelné Po použití musí být tato zařízení vyčištěna Nádoby a cisterny musí být vyčištěny před každým použitím

Mléko – hygiena produkce a dojení příloha III oddíl IX kapitola I číslo I a II nařízení EP a R (ES) 853/2004 Hygiena během dojení Před zahájením dojení musí být vemeno a struky čisté U každého dojeného zvířete musí být posouzeny první střiky Nesmí být použito mléko od nemocných zvířat Léčená zvířata musí být identifikovatelná Mlezivo nesmí být smícháno s mlékem

Mléko – hygiena produkce a dojení Hygiena po dojení Ihned po nadojení musí být mléko uchováváno na čistém místě Pokud není zpracováno do 2 hodin po nadojení, musí být zchlazeno na nejvýše 8 °C Mlezivo musí být skladováno odděleně Hygiena personálu Osoby manipulující s mlékem musí mít vhodný čistý oděv Musí udržovat vysoký stupeň osobní čistoty V blízkosti místa dojení musí být zařízení k mytí rukou a paží

Vejce – prodej ze dvora Mohou být prodána nejpozději 21 dnů po snášce Datum minimální trvanlivosti je 28 dnů po snášce Maximálně lze prodat 60 vajec jednomu spotřebiteli

Vejce – maloobchodní prodejna Platí obdobné požadavky jako při prodeji ze dvora Vejce musí být prosvícená Informace pro spotřebitele o minimální trvanlivosti, jméno chovatele a adresa chovu Maximálně 60 kusů týdně

Včelí produkty Musí pocházet od včelstva, v němž se nevyskytuje mor včelího plodu nebo hniloba včelího plodu Musí být prodáván a skladován v obalech splňujících požadavky na obaly pro potraviny živočišného původu Nesmí být vystavován přímému slunečnímu záření Za malé množství se považují maximálně 2 tuny ročně

Zvěřina Lovec (uživatel honitby, účastník lovu) smí prodávat malá množství zvěřiny Přímo konečnému spotřebiteli Do místní maloobchodní prodejny Zvěř byla vyšetřena proškolenou osobou – určena po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele Takto nabízená zvěřina musí být vyšetřena proškolenou osobou Maximálně 30 % kusů skutečně odlovené zvěře ročně Nesmí být uváděna dále do oběhu

Prodej ze dvora Legislativa Produkty Zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči zdravotně nezávadné produkty vyráběné v čistém prostředí ke spotřebě u zákazníka – zákaz dalšího uvádění do oběhu Vyhláška č. 289/2007 o hygienických požadavcích na ŽP, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy evropského společenství Produkty Maso drůbeže a králíků – čerstvé, maximálně 10 kusů týdně Mléko syrové – souhlas KVS, pouze v hospodářství, teplota do 8 °C Vejce – ze dvora 60 kusů jednorázově, do prodejny 60 kusů týdně Med – maximálně 2 tuny ročně od zdravého včelstva

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM