Budoucnost Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš předseda Energetického Třebíčska Konference Valeč, 12.6. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
(Ne)diskriminace ICT v České republice
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Určitě si kladete otázku, proč na kongresových dnech výchovných poradců, zaměřených na nové trendy ve výchovném poradenství, vystupuje zástupce Skupiny.
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR Seminář PSP,
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Scénáře budoucího vývoje regionu: socioekonomický výzkum dopadů vývoje JE Dukovany Založeno na výsledcích projektu „Scénáře budoucího vývoje mikroregionu.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Hledáme zodpovědné politiky „s gulemi“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transkript prezentace:

Budoucnost Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš předseda Energetického Třebíčska Konference Valeč,

Konference Energetické Třebíčsko v Třebíči  Senátor V. Jonáš připomíná, že v roce 2015 končí projektová životnost EDU 1: o práci přijdou stovky zaměstnanců a lidí v různých službách  starosta Třebíče P. Heřman, : úloha EDU v regionu – je nejvýznamnější stabilizační prvek v regionu  Ministr průmyslu Kocourek: u EDU se počítá s opakovaným prodloužením životnosti stávajících bloků, výstavba 5. bloku po roce 2020 buď jako náhrada bloků, u kterých nebude prosloužena životnost, nebo jako nový 5. blok  ČEZ - Libor Fejta: požadavek na vládu o jasné definování rozvoje Dukovan, které by měla stvrdit vládním prohlášením  Brandejs, SÚJB: spoléhat na provoz po roce 2025 je spíše v oblasti přání než spolehlivé reality  A. John: je pět minut po dvanácté

Prohlášení konference Energetické Třebíčsko 2011  Prohlašujeme, že je nezbytné, aby EDU jako významný poskytovatel pracovních a podnikatelských příležitostí, který ovlivňuje prosperitu celého regionu, měla jasně definovanou perspektivu dalšího provozu a rozvoje, který bude deklarován energetickou koncepcí státu a souvisejícím rozhodnutím vlády.  Vyslovujeme obavu, že pokud nebude zahájena výstavba nového jaderného bloku EDU včas, hrozí reálné riziko silných sociálně- ekonomických dopadů v kraji, zvláště na Třebíčsku, které by byly charakterizovány dvouciferným nárůstem nezaměstnanosti a odlivem práceschopného obyvatelstva.  Vyjadřujeme podporu výstavbě nového jaderného bloku EDU, pro zachování Třebíčska, jako významného energetického regionu, který poskytne perspektivní a kvalifikovanou práci a motivaci k technickému vzdělání pro nastupující generaci.

Jaká je situace dnes?  SEK ČR doposud není schválena.  V návrhu se uvádí: podpořit a urychlit proces projednávání, přípravy a realizace nových dvou jaderných bloků ve stávajících lokalitách jaderných elektráren o celkovém výkonu do MW v horizontu let vč. Nezbytných kroků mezinárodního projednávání.  Výstavbu dalšího nového bloku ve stávajících lokalitách jaderných elektráren cílit kolem předpokládaného odstavení EDU, tj. po roce 2035, případně podle predikce bilance ČR na období kolem roku  Programové prohlášení vlády (únor 2014): Pokud to bude hospodářsky výhodné pro ČR, vláda podpoří výstavbu nových jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech, které v dlouhodobém horizontu nahradí významnou část dožívající uhelné energetiky. Za důležité rovněž vláda považuje zajištění provozu EDU i po roce 2025  ČEZ nadále rozvíjí oba české jaderné projekty: ETE 3-4, EDU 5.

Jednání na ministerstvu průmyslu a obchodu. Řešení socio-ekonomické studie s doc. Martinem Ouředníčkem.

Tlak na zástupce státu se stupňuje účast Energet. Třebíčska při projednávání SEK (výstavba nového zdroje v jaderných lokalitách) dopis prezidentovi před návštěvou Temelína osobní výzva premiérovi při návštěvě Třebíče setkání s ministrem průmyslu Mládkem účast na konferencích a dalších jednáních z oblasti jaderné energetiky Krajem Vysočina založena expertní skupina pro řešení otázek spojených s výstavbou 5. bloku

Zrušen tendr na Temelín - šance pro Dukovany vláda oznámila, že nedá státní garanci na financování Temelína ( ) politici začínají mluvit o možném upřednostnění výstavby nového jaderného zdroje v Dukovanech před výstavbou ETE 3, 4 připomínky sdružení Ekoregion 5, Energoregion 2020 a ET k rozhodnutí Evropské komise k investičnímu kontraktu pro novou jadernou elek. Hinkley Point ve Velké Británii sociovědní výzkum z programu Omega (TAČR) – Socio-ekonomické dopady (ne)provozu EDU na širší region

Seminář v Senátu 23. května 2014 EKONOMICKÉ A SOCIÁLNÍ DŮSLEDKY ZPŮSOBENÉ UZAVŘENÍM VELKÉHO ZDROJE ENERGIE Ze semináře vyplynuly dva závěry: 1. seminář potvrdil připravenost regionu na další rozvoj EDU 2. vláda musí učinit rozhodnutí o 5. bloku v Dukovanech

Argumenty pro 5. blok Technické argumenty  Nové bloky v lokalitě jsou realizovatelné  Pozemky pro nový blok jsou ve vlastnictví ČEZ  Připojení k síti existuje  S výstavbou EDU 5 nelze otálet  Nenahraditelný význam EDU v energetické síti  Uzel Dukovany-Dalešice umí stabilizovat síť a obnovit ji po blackoutu  Projekt EDU 5 zajišťuje udržení obou jaderných lokalit v ČR

Argumenty pro 5. blok Politické argumenty Veřejnost podporuje výstavbu EDU 5 Riziko politického tlaku z EU Ekonomické argumenty Provoz EDU 1-4 je zajištěn do roku 2015 – 2017 Ekonomiku EDU lze zvýšit prodejem tepla

Argumenty pro 5. blok Sociální argumenty Ztráta desítek tisíců pracovních míst v nejbližším širokém okolí a v celé ČR Narušení atraktivity regionu Změna struktury zaměstnání Snížení kupní síly Projekt EDU 5 přináší zajištění personální udržitelnosti Naléhavá potřeba udržet zaměstnanost

Závěr Vláda uložila MPO a MF připravit do konce roku 2014 komplexní plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. ČEZ analyzuje i další možnosti spolupráce se státem v oblasti jaderné energetiky, připouští možnost vyčlenění projektu do samostatné společnosti. V lokalitě EDU začíná příprava pro řízení EIA. Pokud vyplývají z diskuzí vůbec nějaké názory, nejsou bohužel dostatečně následovány rozhodnutím. Na závazné rozhodnutí o Dukovanech stále čekáme.

NEBO Máme dvě možnosti: ukončení elektrárny NEBO postavit nový blok, tj. mít práci a radost jako naši hokejisté.