Potraviny a spotřebitel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastislav Tůma šéfredaktor Truck&business
Advertisements

Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Evropská a česká legislativa ve výrobě a distribuci potravin
Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy. Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy.
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
11 Konečný spotřebitel a SEPA Libor Dupal Předseda SČS.
Potravinová politika.
Biopotraviny ve školním stravování
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
3 EFEKTIVNOST TRHU. Základy ekonomie Koordinace ekonomiky 1. příkaz – CPE: centrální plán, státní vlastnictví, vertikální struktura 2. trh – TE:
12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Potraviny pro zvláštní výživu
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Ing. Lenka Bombera Piskačová
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Problematika potravinových odpadů v ČR
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Potraviny a spotřebitel Ing. Libor Dupal, předseda SČS

Potraviny a spotřebitel Co si spotřebitel žádá, co očekává? Bezpečnost Ochrana před falšováním Kvalita Za přijatelnou cenu Možnost výběru a rozhodovat se - informace Ochrana před nekalými obchodními praktikami Jiné Libor DUPAL, červen 2011

Bezpečnost Požadavky na bezpečnost potravin a na jejich zdravotní nezávadnost jsou podmínkou uvedení potravin do oběhu: Potravina nesmí být uvedena na trh, není-li bezpečná (N. 178/2002/ES) tj. škodlivá pro zdraví anebo nevhodná k lidské spotřebě. Má spotřebitel důvěru v bezpečnost potravin? Funguje dobře systém rychlého varování – jsou předávané informace spolehlivé? Funguje systém dohledávání (vysledovatelnosti) původu výrobku či suroviny – rizikového zdroje? Libor DUPAL, červen 2011

Ochrana před falšováním Cílem evropského potravinového práva je zabránit falšování potravin (N. 178/2002/ES) Provádění: sektorové evropské předpisy (med, pivo, víno, čokoláda, ...) Na národní úrovni: Burčák Máslo: Může být i „ze skladových zásob“ Čerstvé máslo: Specifické národní podmínky Obě musí splňovat definiční kritéria EU Libor DUPAL, červen 2011

Kvalita Velmi často diskutované téma; pro spotřebitele je otázka kvality výrobku jednou z nejobtížněji zjistitelných informací; Je kvalita legislativně plně řešitelná a regulativní řešení žádoucí? Může se spotřebitel „svobodně“ rozhodovat? Spotřebitel je vystaven tlaku reklamy, lákavých obalů, způsobu nabídky zboží a v neposlední řadě i ceně. Je reklama způsobem předání informace? Libor DUPAL, červen 2011 5 5

Kvalita Má spotřebitel možnosti výběru, dostatek informací pro rozhodování? Evropské právo ukládá široké povinnosti výrobci/prodejci – ohledně informací uváděných na obalu; Obava, že informací je přemíra, spotřebitele spíše matou; „Třídy kvality“ - pouze u některých druhů ovoce a zeleniny. Může spotřebitel posoudit kvalitativní parametry a vyvodit úroveň kvality potraviny podle informací uvedených na vlastním výrobku? Jaké je k tomu třeba jeho kvalifikace? Obtížnost srovnání jednotlivých výrobků; I některé obchodní řetězce nabízejí daný výrobek pouze od jednoho dodavatele / výrobce (např. mouka); Libor DUPAL, červen 2011 6 6

Kvalita U některých potravin lze odhadovat kvalitu podle složení, tedy jednotlivých složek potravin nebo procentuálního zastoupení nosných složek (např. obsah ovoce, masa), podle nutriční hodnoty, způsobu zpracování atd.; PROBLÉM S NEBALENÝMI VÝROBKY; U některých potravin je rozhodování založeno výhradně na zkušenosti s konkrétním výrobkem, např. nákup koření, mouky; Spotřebitel je pak velmi závislý na serióznosti výrobce (dodavatele, dovozce), dodávání výrobku ve stejné kvalitě; Jaký je vztah původu výrobku a kvality? Jen výjimečně je povinné původ suroviny uvádět; Je klamáním spotřebitele, kde ten očekává původ v konkrétní zemi, regionu, lokalitě, ale skutečnost je jiná? Sedlčanský hermelín, Velkopopovický kozel; Libor DUPAL, červen 2011

Kvalita Jaký je vztah „ lokalizace“, přizpůsobení výrobku dané značky zemi určení. Jak je o tom spotřebitel informován? Kausa srovnání výrobků východ x západ - různá kvalita (cena, lokalizace dle chuti a zvyklostí) – je nějaká ochrana? Vztah kvality a ceny: Bohužel - nelze vždy vyvodit, že vyšší cena = vyšší kvalita. Bio-výrobky – záruka kvality a bezpečnosti? Ani za předpokladu vysoké míry informovanosti nemusí vždy vytvořená představa o kvalitě naplnit očekávání spotřebitele; Již dnes vysoká míra povinných informací na potravinách nezaručuje vždy vysokou informovanost; Návrh nařízení EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelů dále rozšiřuje povinné údaje na obalu (např. v oblasti nutričního značení) (odvedení pozornosti spotřebitele). Libor DUPAL, červen 2011 8 8

Česká technologická platforma pro potraviny Pracovní skupina Potraviny a spotřebitel Spotřebitelské organizace Sdružení spotřebitel.cz Sdružení pro bezpečnost potravin a ochranu spotřebitele SČS (zajišťuje předsednictví a tajemníka PS) Jiná NGO Biotrin Obchod – SOCR ČR Výroba – Potravinářská komora: ústředí, Svaz výrobců nealkoholických nápojů, Český svaz zpracovatelů masa Instituce - Ústav zemědělské ekonomiky a informací, MZe Libor DUPAL, červen 2011

Česká technologická platforma pro potraviny Založení PS - konec r. 2009 Mise: Komunikace vůči spotřebitelům s vyjadřováním podpory užívání kvalitních potravin. Cíle: Podpora orientace spotřebitele ohledně kvality potravin a tak mu napomáhat při rozhodování; Vysvětlování podstaty některých technologií zpracování potravin, na které jsou obecně zkreslené představy a kde spotřebitel může být takto omezován ve svém rozhodování. Libor DUPAL, červen 2011

Rekapitulace aktivit 2009 - 2011 Vydání tiskovin - Ošetření ionizujícím zářením - GMO - RFID (radiofrekvenční identifikace) - Označování masných výrobků - Nanotechnologie a potraviny (v přípr.) - GDA (doporučené denní dávky) (v přípr.) Otevření sekce Potraviny se zaměřením na doméně www.spotrebitel.cz Organizace seminářů a besed (např. potravinářský úterek na Novotného Lávce) Tisková konference (v Akademii věd ČR) Libor DUPAL, červen 2011

Nabídka Selské mléko, Selský jogurt Libor DUPAL, červen 2011

Nekalé obchodní praktiky Nabízení … označování, propagace a obchodní úprava potravin nebo krmiv, jejich tvar, vzhled nebo balení, použité obalové materiály, způsob jejich úpravy a místo vystavení, jakož i informace poskytované o nich jakýmkoli médiem nesmí uvádět spotřebitele v omyl. (N. 178/2002/ES) Libor DUPAL, červen 2011 13 13

Nekalé obchodní praktiky Příklady klamavých obchodních praktik Podle zákona na ochranu spotřebitele (634/1992/Sb.): Obchodní praktiky jsou považovány za klamavé, pokud podnikatel uvádí jako přednost nabídky práva, která vyplývají spotřebiteli přímo ze zákona (př. 1) Obdobná dikce je v návrhu nového nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům „Čl. 7, odst. I Informace nesmějí být zavádějící, zejména „c) Vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají ve skutečnosti stejné charakteristiky“ Libor DUPAL, červen 2011 14 14

Nekalé obchodní praktiky Podle platné legislativy nesmí ani mléko, ani jogurt (bílý) obsahovat žádné konzervační látky. Proto nesmí být informace „bez konzervačních látek“ uvedena na obale či jiným způsobem v reklamě apod. Libor DUPAL, červen 2011 15 15

Ostatní Problematika : „Zdravých“/ „nezdravých“ potravin Evropské kampaně proti obezitě jako následku špatné skladby výživy; Zavádění sporné terminologie „zdravá“/ „nezdravá“ potravina; Požadavek na legislativní opatření na reklamu a propagaci potravin s vysokým obsahem tuků, cukru a soli PRO DĚTI; Libor DUPAL, červen 2011

Dotazy Libor DUPAL, červen 2011 17 17

Libor Dupal - spotrebitel@regio.cz Tel.: 602 561856 Děkuji za pozornost! Libor Dupal - spotrebitel@regio.cz Tel.: 602 561856 Sdružení českých spotřebitelů, o.s. www.konzument.cz Libor DUPAL, červen 2011 18 18