Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Advertisements

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Základy sportovního tréninku mládeže
Požadavky k získání známky
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Školení trenérů III. třídy Brno 2007 Česká unie Dento Karate-do Teorie sportovního tréninku Milan Haška.
Zásady výživy sportovce
Taktická příprava Michal Lehnert.
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Žena a sport.
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
Fyziologické aspekty sportovních her Cíl: 1)Možnosti využití sledování ANS při řízení tréniku 2) Aplikace poznatků nabytých ve FYZZ do jednotlivých sportovních.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
ATLETIKA.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Psychologie koučování
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Biologické děje v dospívání
Psychologie pro sportovní praxi
Název a kód: FYZIOLOGIE ZÁTĚŽE PRO RVS (bp2236, bk2236) Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: Bernaciková: Út: prezenční: 1 hod př./1 hod.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
SPECIFIKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU DĚTÍ
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
MUDr.Kateřina Kapounková
Název a kód: FYZIOLOGIE SPORTOVNÍCH DISCIPLÍN PRO RVS (bp1236, bk1236) Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: Bernaciková: St: – , Pá:
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Martina Bernaciková A33/dv.305
Číslo v digitálním archivu školy
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Martina Bernaciková Lukáš Olejníček Milan Mojžíš
Kondiční příprava ve sportu
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
„Zdravý životní styl + obezita“
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Dospívání - puberta Období, ve kterém se tělo dítěte mění na dospělého člověka schopného se rozmnožovat.
Transkript prezentace:

Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme sportování dětí.  Obraz 4 Přiblížíme stručně dopad na sportovní výkonnost, rozsah sportovní činnosti.  Obraz 5 Historicky sportovní činnost patřila mužům v době antické i novodobé. Vývoj sportu žen má tedy přirozený vzor.  Obraz 6 Uvedené sporty jsou jen nejznámějšími příklady z poslední doby.  Obraz 7,8 Vztah státních orgánů ke sportu je velmi liberální.  Obraz 9 Otázek je možno položit hodně, odpovědi budou vždy jen jedním z názorů.  Obraz 11 O užitečnosti sportovní a pohybové činnosti dětí pochybovat nelze. Je nutno hledat cesty, které děti ke sportování vedou a které ho efektivně rozvíjejí.

 Biologické odlišnosti  Tréninkové metody  Emancipační trendy  Právní a lékařská stanoviska  Estetické hledisko  Další vývoj

 Anatomické odlišnosti – tělesná výška, váha, stavba kostry  Fyziologické rozdíly – procentuální podíl svalstva, tuku, vlastnosti krve  Rozdílná hormonální výbava  Rozdíly v průběhu růstu a dospívání  Menstruační cyklus dívek  Vliv mateřství na sportovní výkonnost

 Ve snaze dosáhnout maximální výkonnosti ženy absolvují sportovní přípravu na mezní úrovni, tj. přebírají metody přípravy od mužů.  Objemová náročnost, intenzita cvičení i další charakteristiky, včetně soutěžení společně s muži, vlastnosti mužského sportu nejen napodobují, ale některými výkony se mu přibližují.

Dnes už takřka všechny sporty provozují i ženy  Atletika – maraton, m překážek, trojskok, skok o tyči, hod kladivem, …  Úpolové sporty – judo, zápas, box, vzpírání, karate, …  Hry – kopaná, hokej, …  Cyklistika  Triatlon  Skoky na lyžích

 Neexistuje právní norma, která by ženám nějaký sport zakazovala  Lékařské stanovisko se nežádá  Sportovci obecně nejsou pod pravidelnou lékařskou kontrolou, jak tomu bylo u nás před rokem 1989  Sportovci vykonávají tuto činnost na vlastní riziko, včetně mládeže

Možné dopady (nevhodně realizované?) sportovní přípravy žen  Nadměrná muskulatura žen  Zmužnění ženského hlasu  Deformace pohlavních znaků  Způsoby vyjadřování

Vnucují se otázky:  Je současný trend vývoje sportu žen ve shodě s kulturou a etikou lidského společenství?  Jsou ženy v této oblasti ochotné přijmout určitou mez, za kterou dál nepůjdou?  Co ideál krásného lidského těla?  Neovlivní takto pojímaný sport negativně funkci mateřství?  Do jaké míry ovlivňují další vývoj média, obchod?

Foto – archiv autora

 Každodenní sportovní či jiná pohybová činnost je zdraví prospěšná  Objem i intenzitu cvičení je nutno přizpůsobit věku i pohybovým schopnostem dítěte  V dětském věku je nutné rozvíjet všechny pohybové schopnosti  Učitel a trenér k tomu vybírá vhodné formy cvičení

 MÁČEK, Miloš a Jiřina MÁČKOVÁ. Fyziologie tělesných cvičení. Brno: Masarykova univerzita v Brně. 2002