Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Advertisements

Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Zásady výživy sportovce
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Potravinové doplňky v současném sportu
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
TRANSFUZE V NOVOROZENECKÉM VĚKU
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Drogy Výchova ke zdraví.
Metodický list Úkolem této prezentace je přiblížit obsah pojmů tělesná kultura, tělesná výchova, sport a jeho součásti, které se ne vždy správně používají.
Doping.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Metodický list Se sportem je pojem fair play nerozlučně spjat. Patří k základním kamenům výchovy sportovců všech výkonnostních úrovní a každého věku.
Doping ve sportu David Keňa 9.A 2011/12.
Vysvětlení pojmu hormony
Další přírodní látky.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Průběh dopingové zkoušky Nejčastější využívané dopingové látky
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Žlázy s vnitřní sekrecí
Doping Michael Vojtášek.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
DOPING Něco málo na úvod
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
VY_32_INOVACE_TMM23060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
DOPING.
Sportovní prohlídka jako „preparticipation screening“ – tedy síto na to, koho k závodu akutně nepustit Jiří Radvanský mail:
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Rizikové faktory a zdraví Okruh témat pro informační leták.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Doping ve sportu Mirka Kozáková.
Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Rizika ohrožující zdraví
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Autodestruktivní závislosti - doping
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Oběhová soustava Krev.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sportovní zranění Školení trenérů licence A
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
„Zdravý životní styl + obezita“
Zakázané látky Fyziologie sportu Doplňky stravy Dopingové metody 1000
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně (sportovci, jejich rodiče, trenéři, funkcionáři sportovních oddílů, lékaři), je tato oblast vážným problémem. Doping se však týká i těch, kteří se sportem nemají nic společného. Obraz 3 Uvedené citáty nastolují jasné dilema vrcholového sportu. Obraz 4 Je uveden přehled nejčastějších látek i postupů, které ve sportu nejsou povolené. Obraz 5 Možná je až překvapivé, jak široce zasahuje doping dnešní společnost. Obraz 6 Porušením zásad fair play trpí sportovní etika, narušení fyziologické rovnováhy organismu má důsledky ještě vážnější. Obraz 7 Seznam nedovolených prostředků se stále vyvíjí, je odlišný pro jednotlivé sportovní disciplíny. Obraz 8, 9 Názory na problematiku dopingu ve sportu byly a nadále budou velmi rozdílné. Současné řešení je velmi nákladné i komplikované. Otázkou je, zda si můžeme dovolit problém neřešit.

Doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.: Sport na vrcholové úrovni je dominantní náplní práce a nikoliv pouhou zábavou sportovce; ten je na výsledku ekonomicky přinejmenším značně zainteresován, ne-li zcela závislý. Je lepší být chudým a zcela čestným sportovcem – výkonnostně desátým v zemi, nebo prvním mediálně známým a tedy potencionálně bohatým, scestovalým po olympiádách, ale s těžkým zdravotním rizikem z dopingu a se špatným svědomím z podvodu?

Doping Nedovolené používání chemických preparátů nebo postupů ke zvýšení výkonnosti Anabolické steroidy – urychlují zotavení po intenzivním tréninku, nárůst svalové síly Erytropoetin (EPO) - podněcuje tvorbu červených krvinek Některé hormony (testosteron, růstový hormon, …) Krevní transfúze – nejčastěji vlastní Narkotická analgetika (heroin, morfin, …) - posunují práh bolesti – přetížení, zranění Stimulancia (efedrin, kokain, amfetamin, …) - mají povzbuzující účinek na CNS Diuretika - zvyšují množství vylučované moči, kryjí použití nedovolených látek

Doping Uživatelé: Vrcholový a výkonnostní sport – úspěch, sláva, peníze Amatérský sport – krásné tělo Umělci, vojsko, policie a bezpečnostní složky, studenti – zvýšení pracovní výkonnosti

Doping Negativa: Ve sportu porušení zásady fair-play, nesplněné rovné podmínky Poškození zdraví (srdce, ledviny, játra, sexuální funkce, pohybový aparát, nervová soustava, vrozené vady potomků)

Doping Seznam nedovolených prostředků stanoví Mezinárodní olympijský výbor. Jmenované látky jsou léky, které jsou pacientům indikovány na zlepšení jejich zdravotních hendikepů, pro zdravé sportovce jsou však zakázané.

Doping Problémy: Užití dopingu předbíhá represi, ta je zpožděná Sabotáž Léčení sportovců Finanční náročnost anti-dopingu Otázka růstu sportovní výkonnosti Velmi výnosný obchod, též černý obchod

Doping Řešení: Pokračovat v současném trendu? Zakázat jen nejnebezpečnější? Vše dovolit? Otázka: Je školní sport od dopingu oproštěn?

Úspěšné atletky školy s Bárou Špotákovou v Břeclavi 2011 Foto – archiv školy

Zdroje citací Hnízdil, J., et al. (2000). Doping: aneb zákulisí vrcholového sportu. Havlíčkův Brod: Grada Publishing. Nekola, J., et al. (2000). Doping a sport. Praha: Olympia. Pyšný, L. (1999). Doping, zdraví, výkon. Praha: Karolinum Slepička, P., et al. (2000). Problematika dopingu. Praha: Karolinum. RNDr. Aleš Jakubec Ph.D. Doping ve sportu. Studijní materiál FTK UP Olomouc