Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_598_Mel Druh učebního materiálu prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská VY_32_INOVACE_10_GAS_598_Mel
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví PředmětTechnika obsluhy a služeb RočníkPrvní a druhý Název tematické oblasti (sady)Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiáluPříprava cappuccina AnotacePrezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit a ukázat přípravu cappuccina. Žáci si vyzkouší přípravu cappuccina a jiných kávových nápojů v rámci své odborné praxe ve školní kavárně. Zhotoveno, (datum/období)15. října 2013 Ověřeno18. října 2013
PŘÍPRAVA CAPPUCCINA
PŘÍPRAVA MLÉČNÉ PĚNY 1.Do konvičky nalijeme správné množství mléka. 2.Před našleháním mléka pustíme trysku naprázdno (zbavíme se veškerých nečistot a zkondenzované vody). 3.Mléko v konvičce napěníme pomocí trysky kávovaru (trysku vložíme 1 cm pod hladinu mléka). 4.Páru pustíme naplno a šleháme pěnu konvičku pomalu posunujeme dolu. Teplota mléka je cca °C. 5.V závěru očistíme houbičkou trysku a opět pustíme páru.
PŘÍPRAVA CAPPUCCINA 1.Připravíme si klasické espresso do nahřátého cappuccinového šálku. 2.Příprava espressa. 3.Mezi tím, než espresso nateče do šálku, začneme s přípravou mléčné mikro pěny. 4.Pěnu nalijeme do šálku s espressem.
Příprava espressa na cappuccino foto autora
PRACOVNÍ POSTUP foto autora
PRACOVNÍ POSTUP foto autora
PRACOVNÍ POSTUP foto autora
PRACOVNÍ POSTUP foto autora
PRACOVNÍ POSTUP foto autora
Použité zdroje: Ona dnes •URL: ; [cit ] /recepty.aspx?c=A120917_110511_recepty_job Svět kávy URL: ; [ ] Použitá obrázková dokumentace je pořízena se souhlasem p. Michala Křižky, kurz Barista ( ). Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.