MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun 1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v sochařství Auguste RODIN
Advertisements

Italské sochařství v období renesance
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Kříž se stává cílem a vyvrcholením našich turistických tras.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
RENESANCE A HUMANISMUS
Jak úžasná 1. Jak úžasná musí ta láska být,
Svatý syn, přišel na svět, provázel lid, třicet tři let ač ještě mlád, ač plný sil, kříž smrti mé zakusil, zakusil. Ref.: němý jak Beránek šel vstříc smrti.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Michelangelo Název školy
Ježíšova velekněžská modlitba I
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Kéž je radost a láska zmrtvýchvstalého Ježíše stále s vámi, ve vás a mezi vámi, abychom se všichni stali pravými svědky lásky jeho Otce ke světu. „Neboť.
Ella Fitzgeraldová byla americká jazzová zpěvačka. Za svůj život napsala a nazpívala stovky oblíbených písní. Ella Fitzgerald, též nazývána "First Lady.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Na vlnách důvěry a lásky Terezina obláčka 10. leden 1889 Terezie má jméno - od Dítěte Ježíše a svaté Tváře.
Mistr z Urbina „Mladík s velkým srdcem a mimořádným talentem“
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Malířství, sochařství GOTIKA
1. Ó slyšte lidé přemilí, z mrtvých vstal v hodinu ranní, aleluja. Ježíš, Syn Boží jediný, z mrtvých vstal v hodinu ranní, aleluja.
III/2 7.A XV Dějepis Michelangelo, sochařství, malířství, renesance VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Michelangelo.
Radost mi vrátila Golgata
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Rozhodnout se musíš SÁM!!!. Dej pozor, co si přeješ Ukázka.
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.

Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
1. Hory, doly, stráně, nebesa i zem | znějte ke cti Páně zvučným ohlasem, | znějte ke cti Páně | zvučným ohlasem, znějte ke cti Páně | zvučným ohlasem!
1. Již pevný základ jsem teď našel, | v němž věčně kotví duše má, | kde jinde v Kristových než ranách, | kde od věčnosti spočívá. | Tam pevně stojí v středu.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
Krásný Bůh, cca 1230, hlavní průčelí katedrály v Amiensu
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Giotto di Bondone MgA. Lukáš Psík wikipedia
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni.
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Konstantin a Metoděj ve výtvarném umění a literatuře
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
GOTIKA název gotika je podle Gótů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Krásný Bůh, cca 1230, hlavní průčelí katedrály v Amiensu
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Božena Němcová (1820 – 1862).
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Křivonosková Kateřina
On.
Transkript prezentace:

MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun

1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice sv. Petra v Římě, úžasné sousoší P I E T A. Bolest, soucit, mateřskou lásku a něhu, smrt, odevzdanost, to vše vyjadřuje precizně a do všech detailů zpracovaná kompozice z 1,74 m vysokého bloku cararrského mramoru. Z mladé tváře Panny Marie vyzařuje hluboký smutek nad skonem syna, z těla Ježíše Krista jakoby vyprchal život. Michelangelo do svého díla vložil své pocity. Sám se ztotožnil s Kristem a Panně Marii dal tvář své matky, tak, jak si ji z dětství pamatoval, když o ni v šesti letech přišel. Přesto se našli tací, kteří zpochybňovali Michelangelovo autorství. On se pak jedné noci vrátil do chrámu s lucernou a dlátem a vysekal na šerpu přes šaty Panny Marie nápis : „Michaelangelus Buonarottus Fiorent Faciebat“ Micelangelo Buonarotti z Florencie vyhotovil. Je to jeho jediné dílo podepsané.

Jiná než obvykle se jeví prezentace z černobílých fotografií Roberta Hupky. Tento rozený Vídeňák, žijící v USA pracoval pro film a televizi. Snímky Michelangelova díla vytvořil v New Yorku v roce 1964, kdy bylo sousoší součástí světové výstavy.