Kultura neslyšícícH Mgr. Jana Padělková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivizační programy pro seniory
Advertisements

Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Neslyšící ve Východních Čechách
Prezentuje: Mgr. Barbora Čalkovská ULD, Brno
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Neslyšící jako potenciální uživatelé knihovny
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Systém péče o sluchově postižené, jejich výchova a vzdělávání
Technické pomůcky pro sluchově postižené
Interkulturní a intrakulturní komunikace sluchově postižených studentů středních škol Mgr. Filipcová Věra.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Rakousko.
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Ulitoolympiáda 2013 Konference: Znakové jazyky. Pracovala skupinka: JménoJménoJméno Jméno ? ? ? ? Jana Ratajská Dita Němečková Kateřina Náprstková Nazar.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Osoby se specifickými potřebami - (znevýhodnění) uživatelé - inspirace
Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu.
Komunikace mezi generacemi
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
ČLOVĚK odlišnosti od ostatních savců.
Komunikace sluchově postižených
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Alternativní a augmentativní komunikace
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. - Posílit integraci neslyšících do světa slyšících - Zlepšit dostupnost a kvalitu sociálních služeb pro neslyšící a.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Česká komora tlumočníků znakového jazyka o.s.
Komunitní tlumočník vs. kulturní mediátor
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Technika mluveného projevu Přednáška: pondělí 16:40–18:15 (6 týdnů) Seminář: pátek (2 skupiny) Zápočet: aktivní práce v semináři.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Dítě se sluchovým postižením
Tlumočení ČZJ Daniela Tesaříková.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Vsetín Město ve kterém žiji
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Marketingová komunikace prostřednictvím umění Korporátní image.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
Tlumočník očima neslyšícího dítěte Lucie Břinková, Josefina Kalousová, Markéta Spilková.
Surdopedie Speciální pedagogika osob s narušením sluchu.
Společný jazyk v rytmu (2012–2013) Naďa Ježková, Kristýna Koláčná projekt podpořený programem EU Mládež v akci.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Problematika tlumočení znakového jazyka Radka Horáková, podzim 2006.
Smyslové ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_13_Smyslové ústrojí sluchu.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Stereotyp slyšícího člověka v českém znakovém jazyce
Koncept bazální stimulace
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Seznámení s titulkováním pro neslyšící
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Mimoverbální komunikace
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Mluvní komponenty v českém znakovém jazyce
Pedie Co mají společné?.
Neslyšící „Ne každý slyší ptačí zpěv, ne, každý vidí let ptáků,
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící
Pozvánka Brno, Filozofická fakulta, A. Nováka 1
Sociálně aktivizační služby
Zapište si za uši: UCHO v českém znakovém jazyce
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Kultura neslyšícícH Mgr. Jana Padělková

Kulturní definice hluchoty Na hluchotu není pohlíženo jako na defekt, handicap, jako na něco „nenormálního“, ale jako na přirozené kulturní rozdíly Neslyšící s velkým „N“ Spojuje je používání znakového jazyka, společné chápání světa, mají vlastní historii, hodnoty, tradice apod.

Medicínské pojetí hluchoty Pohlíží na jedince z hlediska jeho sluchové vady a zařazuje jej do kategorií podle kvantity a kvality sluchového vjemu Cílem je vyléčit poškozené sluchové ústrojí a začlenit jedince do většinové společnosti Preferuje se mluvený jazyk, reedukace sluchu, trénink odezírání apod.

Příslušnost ke kultuře neslyšících Určitá ztráta sluchu Používání znakového jazyka Angažovanost v komunitě Neslyšících a podílení se na věcech veřejných spojených s komunitou Neslyšících Může patřit do komunity Neslyšících i slyšící osoba?

Znakový jazyk a znakovaná čeština Znakový jazyk je přirozený a plnohodnotný jazyk, který je tvořený specificky vizuálně-pohybovými prostředky, tj. tvary rukou, jejich postavením a pohyby, mimikou, pozicemi hlavy a horní části trupu Znakový jazyk splňuje všechny rysy přirozeného jazyka, např. dvojí členění, systémovost, produktivnost, svébytnost, historičnost, atd. Je znakový jazyk mezinárodní?

Znakovaná čeština je uměle vytvořený systém, který využívá znaky z českého znakového jazyka a gramatiku z českého jazyka, současně jsou jednotlivá slova hlasitě nebo bezhlasně artikulována Vytvořili ji slyšící pro usnadnění komunikace s neslyšícími Patří sem i další uměle vytvořené znaky, které vytvořili také slyšící Co to je znaková řeč?

Pravidla chování v komunitě neslyšících Upoutání pozornosti Dotekem Dupáním Světelným signálem Přerušení rozhovoru dvou lidí Neslyšící by neměl sedět zády ke dveřím Vhodná vzdálenost při komunikaci Sledování pořadů s titulky nebo tlumočených pořadů

Zvyky neslyšících Přání dobré chuti Přípitek Pozdravy Setkání kamarádů Tleskání Loučení Puštěná televize Cestování

Neslyšící nemají rádi: Když se někdo dotýká jejich rukou při komunikaci Doteky na jiné části těla Velmi jemný nebo naopak velmi silný dotek při upoutávání pozornosti Když mluvčí stojí ve směru, odkud přichází světlo Přerušování očního kontaktu při komunikaci Když slyšící osoba při komunikaci věnuje pozornost i jiným zvukům a rozhovorům slyšících lidí

setkávání neslyšících V klubech Neslyšících Na různých akcích: Volba Miss Neslyšících Oslava Mezinárodního dne Neslyšících Ples Neslyšících Pálení čarodějnic Vánoční besídky, …

Jména ve znakovém jazyce Jméno které má svůj znak První písmeno v PA jako jméno Jméno na základě podobnosti jinému slovu Jméno děděné v neslyšící rodině Jméno dané podle výrazného rysu na osobě nebo v její povaze

Výuka znakového jazyka v kurzech Gramatika ČZJ: Pevnost – Praha Trojrozměr – Brno 3Dimenze – Kroměříž, Uherské Hradiště, Zlín Bezhran – Hradec Králové Evoluce – České Budějovice

Další kurzy: Česká unie Neslyšících Českomoravská jednota neslyšících (Unie neslyšících Brno, Spolek neslyšících Břeclav, Jihlavská unie neslyšících, Oblastní unie neslyšících Olomouc, Plzeňská unie neslyšících) Aldea, …

Neslyšící a kultura Divadlo Neslyším, tlumočené divadelní představení AWI film Televizní klub Neslyšících, Zprávy ve znakovém jazyce Hudba ve znakovém jazyce, tlumočená hudba Poezie ve znakovém jazyce Různé spolky a kluby, např.: Vol5Vis50, Nepanto, atd. Vtipy ve znakovém jazyce Pantomima, malíři Weblik Příběhy ve znakovém jazyce a mnoho dalších

Použité a doporučené zdroje KOSINOVÁ, Barbora. Neslyšící jako jazyková a kulturní menšina - kultura neslyšících. 2., opr. vyd. Praha : Česká komora tlumočníků znakového jazyka, 2008, 61 s. ISBN 9788087153949. HORÁKOVÁ, Radka. Sluchové postižení: úvod do surdopedie. Vyd. 1. Praha : Portál, 2012, 159 s. ISBN 9788026200840. SLÁNSKÁ BÍMOVÁ, Petra; OKROUHLÍKOVÁ, Lenka. Rysy přirozených jazyků: český znakový jazyk jako přirozený jazyk ; Lexikografie : slovníky českého znakového jazyka. 2., opr. vyd. Praha : Česká komora tlumočníků znakového jazyka, 2008, 215 s. ISBN 9788087153918.

Použité a doporučené zdroje MACUROVÁ, Alena. Dějiny výzkumu znakového jazyka u nás a v zahraničí. 2., opr. vyd. Praha : Česká komora tlumočníků znakového jazyka, 2008, 93 s. ISBN 9788087218006. Ve světě sluchového postižení: informační a vzdělávací publikace (nejen) pro zdravotnický personál o životě a potřebách neslyšících, nedoslýchavých a ohluchlých lidí a lidí s kochleárním implantátem. Praha : Federace rodičů a přátel sluchově postižených, Středisko rané péče Tamtam, 2005, 101 s. ISBN 8086792277. HRUBÝ, Jaroslav. Velký ilustrovaný průvodce neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudu. 2. přeprac. a rozš. vyd. Praha : Federace rodičů a přátel sluchově postižených, 1999, 395 s. ISBN 8072160966.

Použité a doporučené zdroje www.ruce.cz www.neslysici.cz www.asnep.cz www.neslysim.cz www.cktzj.com www.weblik.cktzj.com