„Specifika práce s lidmi s autismem nebo pervazivními vývojovými poruchami“ Ostrava 27. 11. 2012 lektorka: Jaroslava Krömerová Závěrečná konference.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Zaměstnávání lidí s autismem Prezentace u příležitosti konání Mezioborové konference „Jak je žije lidem.
Advertisements

O praktické realizaci kurzů Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Vymezení a pojetí sociální práce
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ohroženým domácím násilím
Vzdělávání supervizorů pro potřeby sociálních služeb poskytovaných v MSK Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Osobní výsledky transformace pobytových sociálních služeb – zisky a zkušenosti lidí s postižením O. s. Instand Závěrečná konference k projektu „Podpora.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Nové možnosti ISA+ a jejich využití v kariérovém poradenství Mgr. Pavlína Šťastnová,
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Podpora zaměstnávání lidí s postižením Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji II. CZ.1.04/3.1.00/A Aktivita.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Poruchy autistického spektra
PhDr. Lenka Gajzlerová Úvodní hodina.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
MARK HADDON Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Vzdělávání lidí s postižením
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
Centrum kolegiální podpory CKP
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

„Specifika práce s lidmi s autismem nebo pervazivními vývojovými poruchami“ Ostrava 27. 11. 2012 lektorka: Jaroslava Krömerová Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti zařazených do úřadů v Moravskoslezském kraji“ 27. 11. 2012 Ostrava-Zábřeh, Dům kultury Akord

Utíkej, skryj se ve své mysli, kde každý je sám, jako nikdo nikde...“ Donna Williamsová

O ČEM BYLO TÉMA? Široké téma k problematice autismu a poruch autistického spektra – se snahou o „autentický“ a LIDSKÝ náhled na dané téma…

Obsah vzdělávání a jeho hranice: Základní terminologie SYMPTOMATOLOGIE a triáda postižení HISTORIE Klasifikace PAS Etiologie Prevalence (výskyt) ASPERGERŮV SYNDROM a jeho specifika Kvalitativní postižení v oblasti vzájemné sociální interakce Kvalitativní poškození v oblasti verbální i neverbální komunikace Nespecifické symptomy Program TEACCH ZÁKLADNÍ DOPORUČENÍ A STRATEGIE

Bylo toho vážně hodně… Možnosti intervence u osob s PAS Kognitivní a emoční teorie Diagnostika Nevyrovnaný vývojový profil Péče a edukace osob s PAS Péče o dospělé osoby s PAS Občanská sdružení a neziskové organizace Další možnosti působení – terapie aj.... AAK, komunikační systémy, výběr komunikačního systému Zvláštnosti ve vnímání osob s autismem

Zaujmout a získat účastníky – Jak??? CO BYLO MÝM ZÁMĚREM? Zaujmout a získat účastníky – Jak??? Příklady a zkušenosti, například :

Různé příklady, praktická cvičení, filmové a dokumentární ukázky, ale také OPTIMISMUS:

Byli hodně spolupracující a upřímní CO NA TO ÚČASTNÍCI? Byli hodně spolupracující a upřímní Měli různou úroveň toho, co o dané problematice věděli Všichni měli společné zaujetí, snahu přenést získané vědomosti do své praxe Společně sdíleli své praktické zkušenosti, úskalí, pochybnosti, možnosti

Několik citací účastníků: „Jsem ráda, že mám možnost se vzdělávat v oboru, ve kterém pracuji, dává mi to novou sílu, energii a motivaci k práci s lidmi s postižením…“ „Kurz by mohl být i třídenní, pro prohloubení a další praktická cvičení“ „Navrhuji rozšíření kurzu o druhou část – rozšiřující tématika autismu je široká..“ „…obyčejný, lidský přístup , znalosti podložené praxí“

PROČ JE DŮLEŽITÉ VZDĚLÁVÁNÍ V TÉTO OBLASTI? Velmi specifická oblast – problematika, kde předpokladem správného a účelného působení je nutná určitá míra vědomostí a profesionálního sebevědomí Každý člověk s autismem nebo PAS je jiný

PŘÍNOS PROJEKTU A MOŽNÁ NÁVAZNOST Školství vs. sociální služby – další rovina ve vzdělávání s tématikou autismu a poruch autistického spektra (PAS) Velmi dobré zázemí, dostupnost daná nejen místem , ale i ekonomickým zajištěním projektu Propojení s dalšími tématy v rámci projektu Vstřícnost ze strany organizátorů Dobrá volba témat na základě aktuální poptávky

JAK BY TO MOHLO POKRAČOVAT  Zůstává ještě mnoho kapitol a zajímavých témat k dané problematice. Zaměření na další možné praktické přístupy (v bydlení, práci, nabídkách pro volný čas, zvládání problémového chování a především jeho PŘEDCHÁZENÍ) a spousta dalších možností, včetně dalších vhledů na zvláštnosti vnímání u osob s autismem.

LITERÁRNÍ ZDROJE - beletrie: WILLIAMS, Donna: „Nikdo nikde“ SACKS, Oliver: „Antropoložka na Marsu“ LAWSON, Wendy: „Za sklem“ HADDON, M.:„Podivný příběh se psem“ McGOVERNOVÁ, Cammie: „Oční kontakt“ DE CLERQ,H.:„Mami,je to člověk nebo zvíře“ NESNÍDALOVÁ, R.: „Extrémní osamělost“

INTERNETOVÉ ZDROJE: www.vzdelavaniautismus.cz www.autismus-a-my.cz www.autismus.cz www.apla.cz www.pracovni-listy.blogspot.com – procesní schémata k tisku… www.mimapa.blog.cz – „Já jsem autík Mimapa“ http://www.stephenwiltshire.co.uk/

Co žere Gilberta Grapea (1993, USA) Sněhový dort (2006, VB/Kanada) FILMY O AUTISMU: Rain Man (1988, USA) Co žere Gilberta Grapea (1993, USA) Sněhový dort (2006, VB/Kanada) Bílá vrána (2008, VB/Austrálie) Mary a Max (2009, Austrálie) Jmenuji se Sam (2001, USA) Adam (2009, USA) Temple Grandin (film o životě T.Grandinové, USA)

Svět se zbláznil „Tydli du a tydli dyt, kde mám začít, odkud jít? Vyšla jsem a ty mě vidíš, já však nevím, co si přeješ. Některým věcem rozumím, jak bych si přála říct to všem. Chtěla bych vše dělat stále stejně, ale to v životě nejde. Na dráze bytí je spousta zastávek, Já ale nevím, která z nich je má. Vím, co mám sama ráda, co mě potěší. Nevím však nikdy, co chtějí ostatní. Někdy si myslím, že už to vím, často však lidi zaskočím. Vy svůj osud znáte, ten můj je tajemstvím.“ Wendy Lawson