PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI zařízení SKOK do života VE VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ s mentálním postižením v oblasti sexuality a partnerských vztahů v rámci sociální rehabilitace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Sociální rehabilitace pro děti, mládež a mladé dospělé, ohrožené společensky nežádoucími jevy.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Proč je důležité studovat Principy
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Sociální terapeutická dílna KOTVA
Kurz Všeobecný sanitář
Výstupy z Úvodního semináře
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Klíčová aktivita 03 Nejlepší učebnou je pracoviště Realizátor bfz o.p.s. Provaznická 425/ CHEB Individuální projekt města Chebu na změnu situace.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
PROJEKT UŽ VÍM ! SROZUMITELNĚ O DUŠI A TĚLE PRO ŽENY S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Barbora Uhlířová 25. února 2016.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
HISTORIE A SOUČASNOST VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ V ARKADII.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Sociálně terapeutické dílny
Číslo v digitálním archivu školy
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Sociální práce s rodinou 4
Domov pro osoby se zdravotním postižením
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Poskytování podpory při uplatnění volebního práva
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI zařízení SKOK do života VE VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ s mentálním postižením v oblasti sexuality a partnerských vztahů v rámci sociální rehabilitace Jitka Ogurčáková a Hana Šimáčková Kateřina Drábková Bíbusová, Kateřina Šmehlíková, Ilona Šimková

Co nás dnes čeká? Kdo jsem? Odkud jsem? Proč tu jsem? 14.00 14.15 14.40 14.50 15.15 Uvítání a vzájemné představení Kdo jsem? Odkud jsem? Proč tu jsem? Inspirace ze Skoku do života Jak to u nás chodí? Přestávka Krycí název pro vyplňování dotazníků. Diskuze Můžu říct, co si myslím. Závěr Rozloučení, nebo společná káva?

SKOK do života Služba sociální rehabilitace Nabízí dospělým lidem s mentálním postižením z Hradce Králové a okolí nácvik dovedností a získání vědomostí potřebných pro bydlení, pracovní uplatnění a kvalitní život mimo vlastní rodinu. Služba sociální rehabilitace Cílová skupina: dospělí lidé s mentálním postižením (nepotřebují 24 hod. asistenci) Forma: ambulantní Trénink aktivit spojených s bydlením, prací, životem… Místo: Tréninkový byt, tréninková dílna

Vědomosti a zkušenosti našich uživatelů Co mi říká rodina? Jsem postižený, nemám právo na pohlavní život, lásku, partnery, rodinu Jsem doživotní dítě – moje potřeby v oblasti sexuality jsou přehlíženy Co vím ze školy? Mám vědomosti, ale nedokážu je použít v praxi Splývají mi pojmy Nemám praktické zkušenosti Co znám z televize? Obrazy a scénky mohou být pro mne matoucí

Co naučit uživatele ? Znát priority Mít možnost výběru Objevit co je pro mě důležité Mít možnost výběru Umět si vybrat z nabídky Nést odpovědnost za své rozhodnutí Když nerozumím, umím se zeptat

Co naučit pracovníky ? Překonat vlastní stud Přijetí vlastní sexuality Vytvářet prostředí důvěry Sdílet i své zkušenosti Poskytovat srozumitelné, úplné a pravdivé informace Zprostředkovat a vysvětlit podstatné informace Pozitiva x Negativa Použití všech dostupných prostředků, které vedou k porozumění (text, obrázky, filmy, předměty, demonstrace) Řešit konkrétní potřeby konkrétního uživatele Motivovat uživatele k poznávání Poskytovat informace dříve než vzniknou problémy

Co přináší život ? Lidské tělo Onemocnění Péče o druhé Lidská práva Vývoj lidského života, změna rolí Onemocnění Péče o druhé O rostliny, zvířata, druhého člověka, dítě Lidská práva Lidská práva, trestné činy, týrání, sexuální zneužívání Sex a vztahy Příroda Bezpečnost

Sex a vztahy - metodika POHLAVNÍ ORGÁNY Mužské a ženské pohlavní orgány Penis a vagina - hygiena Pohlavní orgány jsou někdy tabu i v oblasti hygieny Výron semene a cyklus ženy, menstruace, těhotenství Znaky dospělosti, erotogenní zóny Stav vzrušení, orgasmus Běžná onemocnění, přenosné choroby

Sex a vztahy - metodika VZTAHY Mezi rodiči Rodiče a děti Sourozenci Spolužáci Kamarádství Manželství Zaměstnání

Sex a vztahy - metodika LÁSKA Chození za ruku Pusa Hlazení Vzrušení partnera Pohlavní styk Vhodné projevy na veřejnosti Otázky líbí nelíbí Shody, neshody, rozchody, nevěra, žárlivost

Sex a vztahy - metodika MASTURBACE Stav vzrušení muž, žena Co je to masturbace Kde můžu masturbovat Znalost vzrušujících věcí Masturbace rukou Hygiena Masturbační pomůcky

Sex a vztahy - metodika BEZPEČNÝ SEX Početí, těhotenství, porod Mužská a ženská ochrana Koupit a použít prezervativ Řešení problémů

Sex a vztahy – jak pracujeme? Skupinová práce Kolektiv až pěti uživatelů Dva pracovníci Téma vybírá skupina Uživatel má možnost kdykoli odejít Individuální práce Možnost požádat o schůzku Možnost výběru pracovníka Řešení konkrétní zakázky

Sex a vztahy - Pomůcky Animovaný film O sexu, o.s. Inventura Prostor pro diskuzi, zjišťování zakázek Výborná názornost Film je krátký a zábavný, neklesá pozornost Dotýká se prakticky všech důležitých témat Obrázky – Ilona Šimková Obrázky na zakázku Vztahová řada, masturbace, pohlavní orgány Pro nemluvící uživatele, ale i pro dokreslování informací

Sex a vztahy - Pomůcky Kartičky pro sdělení vlastních postojů ANO/SOUHLASÍM – NE/NESOUHLASÍM - NEROZUMÍM CHCI ODEJÍT CHCI SI POVÍDAT OSAMOTĚ – výběr pracovníka Model penisu Pro nácvik navlékání kondomu Pro demonstraci, případně nácvik mužské masturbace Panenky Jolana a Jáchym Dospělé panenky Přímá demonstrace – snížení napětí

Sex a vztahy – Co nás inspirovalo? Kurzy o sexualitě a vztazích pořádané v Pohodě Kontakt: manažer vzdělávání Petr Eisner, Dis. petr.eisner@pohoda-help.cz tel.: 296 303 000 GSM: 777 913 533 www.pohoda-help.cz Sexualita a vztahy lidí s mentálním postižením 1 Nebližší termín 11.11.2009 Sexualita a vztahy lidí s mentálním postižením 2 Nejbližší termín 10.12.2009

Sex a vztahy POZNALI JSME SE

Sex a vztahy LÍBÍ SE MI….

Sex a vztahy ….MÁM JI RÁD…. 1. POHLAZENÍ

Sex a vztahy ….TAKY MĚ MÁ RÁDA…. DRŽÍME SE ZA RUCE

Sex a vztahy ….OBJÍMÁME SE….

….PRVNÍ PUSA, DRUHÁ PUSA,TŘETÍ…. Sex a vztahy ….PRVNÍ PUSA, DRUHÁ PUSA,TŘETÍ…. LÍBÁME SE

Sex a vztahy ….RANDE…. TULÍME SE

Sex a vztahy ….RANDE…. TULÍME SE JEŠTĚ VÍC

Sex a vztahy ….OSAHÁVÁME SE… VĚŘÍME SI

JE NÁM SPOLU SAMOTNÝM DOBŘE Sex a vztahy ….MAZLENÍ V POSTELI…. JE NÁM SPOLU SAMOTNÝM DOBŘE

Sex a vztahy ….1. NAHOTINY…. CHCEM SE POZNAT

Sex a vztahy ….POZNALI JSME SE…. JSME NAZÍ

VZRUŠUJEM SE, MILUJEM SE… Sex a vztahy VZRUŠUJEM SE, MILUJEM SE… CHCEME SE MILOVAT

VZRUŠUJEM SE, MILUJEM SE LÍBÍ SE MI TVÉ DOTKY.. Sex a vztahy VZRUŠUJEM SE, MILUJEM SE LÍBÍ SE MI TVÉ DOTKY..

Sex a vztahy DĚLÁME SI DOBŘE CHCEME SPOLU ŽÍT

MILUJEME SE, ŽIJEME SPOLU Sex a vztahy MILUJEME SE, ŽIJEME SPOLU

Děkujeme Vám za pozornost. Tato prezentace vznikla v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.