Biofarma Sasov Josef Sklenář Krmná soja prosinec 2009
Produkční podmínky • Poloha: Českomoravská vrchovina - Vysočina • Oblast vhodná pro pěstování brambor a méně náročných plodin • Nadmořská výška: m n. m. • Průměrné srážky: mm/rok • Půdní typ a druh: hnědé půdy středně kyselé, písčito-hlinité
Biofarma Sasov Josef Sklenář • Přes 500 hektarů ekologicky obhospodařované půdy: ha: obiloviny, luskoviny, pohanka, směsky, brambory, cibule, energetické rostliny ha: pastviny a louky • Chov masného skotu (100 krav, Charolais) • Prasata – kolem 100 prasnic (rodinný chov, unikát: zapouštění kojících prasnic) • Koně (30) • Ovce, kozy (40) • Biopotraviny: Biouherák, bio šunkawww.biofarma.cz
Rostlinná produkce Rostlinná produkce Obiloviny, luskoviny, luskovino-obilné směsky, pohanka, kukuřice, sója, brambory, cibule, česnek, řepka olejka (polní pokus), energetické rostliny
Živočišná produkce Koně, ovce, masný skot, prasata Živočišná produkce Koně, ovce, masný skot, prasata
Sója luštinatá (Glycine max) • původem z Asie • dnes pěstovaná především pro krmné účely • největším pěstitelem Severní a Jižní Amerika • velice prospěšná rostlina – obsahem látek, ale i způsobem růstu
Důvody velkého rozšiřování krmení sójou • obsah NL látek - jako základních pro produkci masa, mléka a vajec • schopnost poutat vzdušný dusík • nízká cena jihoamerické sóji
Biologická fixace dusíku – diazotrofie • Schopnost některých prokaryotických organismů (bakterií vč. sinic) redukovat trojnou vazbu v molekule atmosferického N a začlenit jej do organické sloučeniny (amoniaku). Tento proces probíhá enzymaticky, pomocí enzymu nitrogenázy a za dodání energie (ATP) •Diazotrofní organismy jsou klíčové v koloběhu N v přírodě, protože umožňují fixaci atmosférického N do organických sloučenin organismů. Díky této unikátní schopnosti bakterií, které umí fixovat N, s nimi mnoho jiných organismů vstoupilo do symbiotického svazku. Tyto symbiotické bakterie se často označují jako hlízkové bakterie, protože žijí v specializovaných orgánech, hlízkách
Negativa přílišného rozšíření pěstování sóji v rozvojovém světě • viz. příspěvky předřečníků a film !!
EKOLOGICKÁ STOPA Ekologická stopa masa, mléka a vajec ze zvířat krmených importovanou sójou zahrnuje: • likvidaci pralesa • nucenou migraci místního obyvatelstva • přeprava chem. přípravků na ošetření sóji vč. rizik • přeprava sklizené sóji na extrémní vzdálenosti • chem. úprava bobů v Evropě • vytvoření přebytků na bohatém severu, které mnohdy putují zpět do rozvoj. zemí v rámci „potravinové pomoci“
Negativa přílišného rozšíření zkrmování sóji v Evropě • ochuzení osevních postupů o bobovité rostliny - vyšší náklady na pěstování stávajících • ochuzení o "dusík zadarmo" - nutnost vyššího dávkování umělých hnojiv • velké přepravní náklady • zatížení prostředí kvůli nutnosti tepelně upravovat sóju, vč. reziduií v potravinách • tvorba nadprodukce
Sója není špatná, •špatné je ji dovážet pro krmení •ze zámoří •Řešení samovolné: •Zdraží se doprava (ropný zlom nastane do 20 let) •Zdraží se umělá hnojiva a zemědělci si začnou vážit bobovitých rostlin
Řešení aktivní • nejíst maso • podporovat šetrné způsoby hospodaření • šlechtění nových odrůd motýlokvětých rostlin (lupina, vikev) • zavádění krmení netradičními rostlinami (jetelo-vojtěškové úsušky, luskoobilní směsky …)
Ekologické zemědělství • důraz na uzavřený koloběh živin a trvale udržitelný život • upřednostňovaná krmiva vlastní nebo od jiných EZ • absence umělých hnojiv – „úcta“ k motýlokvětým • maso z monogastrů dražší než z polygastrů • systém předběžné opatrnosti (BSE, GMO)
Závěrečné motto „Jakékoliv lidské konání ovlivňuje svoje i vzdálené okolí.“
Biofarma Sasov Josef Sklenář Sasov 2, Jihlava, Czech Republic tel./fax: