Úvodní slovo: RNDr. Jaromír Běláček, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Zdravotní stav populace v ČR a EU
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Zdravotní stav populace ČR
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Ing. Stanislava Správková
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Finanční zdroje pro oblast zdravotnictví z fondů a programů EU.
Techniky projektového řízení
Ruská federace x WTO a OECD
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Koncepce ošetřovatelství
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Životní úroveň obyvatel v České republice
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
NZIS ukazatele pro řízení Seminář 20.května 2003.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Definice, základní pojmy
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Nová Koncepce ekonomického zpravodajství resortu zdravotnictví Seminář: Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému Markéta Bartůňková,
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Rutinní zdravotnická statistika
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Hlavní manažér SP Kvalita I
Ing. Stanislava Správková
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

Úvodní slovo: RNDr. Jaromír Běláček, CSc. „Disabilita, úmrtnost a nemocnost u populace ČR“ vědecký seminář IZPE-IPVZ konaný dne 13.6.2006 na adr. Ruská 85 Úvodní slovo: RNDr. Jaromír Běláček, CSc. J.Běláček, P.Hrala, P.Kokavec, V.Vorlíčková, T.Fiala, K.Zeman, E.Geryk

Cílem příspěvku je shrnout základní informace – o stavu řešených témat grantového projektu v r. 2006; představit dosažené výsledky za 1.pol. 2006 v rámci jednotlivých témat; o „disabilitě“ (sociovýzkum); o „úmrtnosti“ (naděje dožití – životní potenciál –v krajích podle vzdělání); o „nemocnosti“ (vybrané ukazatele – novotvary – nákladovost?).

1.1 Hlavní cíle projektu pro rok 2006* - analyticky vyhodnotit a navrhnout výběr resp. metodické inovace indikátorů úmrtnosti, nemocnosti a disability (nesoběstačnosti) pro účely zefektivnění monitoringu a řízení zdravotnictví v ČR (na úrovni krajů ČR – NUTS3); * viz Grantová přihláška standardního projektu, Část C, duben 2005, str.2-3/13

1.2 Řešitelé a jejich participace a projektu (Viz Grantová přihláška standardního projektu, Část C, duben 2005, str.5/13:) Plánované dílčí úkoly/oblasti k řešení Rok Zodpovědné osoby Obsahová analýza zdravotnických indikátorů v databázích OECD, WHO, ÚZIS, ČSÚ včetně estimačních metod používaných těmito institucemi 2006 IZPE – Skalický*, Kokavec Generační analýza úmrtnosti v ČR v rozsahu dostupných demografických dat (podle pohlaví, věku, ročníku narození ev. dalších třídících socio-ekonomických proměnných jako např. vzdělání) VŠE - Fiala, IZPE – Běláček Subjektivní hodnocení vlastního zdravotního stavu a operacionalizace kritérií pro ohodnocení stupně disability podle věku a pohlaví (výběrové šetření za ČR) OPW – Hrala; Výběr a inovace monitorovacích proměnných, relace naděje dožití a úmrtnosti podle nejvýznamnějších příčin smrti (dílčí výzkumná zpráva) všichni řešitelé * participace do 31.1.2006

1.3 Řešitelé a jejich participace na projektu RNDr.Jaromír Běláček, CSc. (IZPE - vedoucí projektu – statistik, demograf: analýza dat, tvorba modelů); RNDr.Tomáš Fiala, CSc. (KD FIS VŠE Praha – demograf specialista: metodika demografických analýz, inovace výpočetních algoritmů); MUDr.Edvard Geryk* (IZPE-FN Brno - epidemiolog, specialista na medicínskou statistiku a prevenci nádorových onemocnění); RNDr.Petr Hrala. (OPW RI – garant za přípravu a realizaci terénního výzkumu podle potřeby projektu); Mgr.Peter Kokavec (IZPE - sociolog, analytik veřejné a sociální politiky); Věra Vorlíčková** (IZPE – odborný pracovník). Tomáš Veselý (IZPE – tvorba www stránek projektu); Mgr.Kryštof Zeman, Ph.D. (ČSÚ – demograf, odhady ÚT podle vzdělání resp. rodinného stavu). * participace od 1.2.2006 ** participace od 1.4.2006

1.4 Hlavní témata pro rok 2006

2.1a: Definice Public health je věda a umění předcházet nemocem, prodlužovat život a podporovat zdraví a výkonnost prostřednictvím organizovaného komunitního úsilí o udržování zdravého prostředí, o kontrolu infekčních nemocí, o výchovu k osobní hygieně, o organizaci medicínských a ošetřovatelských služeb a o rozvoj sociálních mechanismů, aby byl každému zajištěn životní standard sloužící zachování zdraví. (Winslow, 1920; Robinson-Alles, 1984; Bunton-MacDonald, 1992)

2.1b: Definice Public health je věda o zdraví populací, komunit a organizací, více než o zdraví individuálních osob, a hlásí se k sociální zodpovědnosti. Obvykle se public health zabývá problematikou zdraví založenou na předpokladu, že nejvýznamnější úlohu pro zlepšování situace hraje sociální, fyzické a politické prostředí. (Halon-Pickett, 1984; Lee-Estes, 1990)

2.1c: Definice Za významný faktor ovlivňující příčiny nemocnosti a úmrtnosti považuje public health, jakožto nejvýznamnější nástroje pro udržování národa v kondici, individuální zdravotní návyky. Klíčové složky public health zahrnují (ale není to úplný výčet): zdravotní politiku, epidemiologii, výživu, zdraví při práci a zdravé prostředí, výchovu ke zdraví, kontrolu infekčních nemocí, řízení zdravotnických služeb a kontrolu bezpečnosti. Public health se také věnuje primární prevenci tj. předcházení nemocem. (Modeste N.N., 1996)

2.2a Databáze „Health For All“ (WHO) 0. DEMOGRAPHIC AND SOCIO-ECONOMIC INDICATORS 1. MORTALITY-BASED INDICATORS; 2. MORBIDITY, DISABILITY AND HOSPITAL DISCHARGES; 3. LIFE STYLES; 4. ENVIRONMENT; 5. HEALTH CARE RESOURCES; 6. HEALTH CARE UTILIZATION AND EXPENDITURE; 7. MATERNAL AND CHILD HEALTH. cca 610 ukazatelů x x Evropa (cca 44 států včetně ČR) x x roky 1970 (často 1990) - 2003

2.2b Databáze „Health Data“ (OECD) 0. HEALTH STATUS; 1. HEALTH CARE RESOURCES; 2. HEALTH CARE UTILISATION; 3. EXPENDITURE ON HEALTH; 4. HEALTH CARE FINANCING; 5. SOCIAL PROTECTION; 6. PHARMACEUTICAL MARKET; 7. NON-MEDICAL DETERMINANTS OF HEALTH; 8. DEMOGRAPHIC REFERENCES; 9. ECONOMIC REFERENCES. cca 2000 ukazatelů x x země OECD (30 států včetně ČR) x x roky 1970 (často 1990) - 2003

2.2c Databáze „DPSk (ÚZIS)“ 0. DEMOGRAFIE; 1. ZDRAVOTNÍ STAV; 2. ZDRAVOTNICKÉ SLUŽBY; 3. EKONOMICKÁ SITUACE ; 4. VÝDAJE NA ZDRAVOTNICTVÍ; 5. ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ; 6. ZHOUBNÉ NOVOTVARY . cca 730 ukazatelů x x ČR, 14 krajů ČR x x roky 1996 (resp. 2000) – 2003

2.3a Využitelnost zdravotnických DB? Koncept pro plánování a vyhodnocování programů pro podporu zdraví - provést 5 systémových kroků (tzv. PRECEDE/PROCEED modelu – Modeste (1996)): Sociální diagnostika (ocenění kvality života); Epidemiologická diagnostika (využití epidemiologických dat pro determinování zdravotních problémů); Diagnostika chování (identifikace zdraví prospívajícímu a zdraví neprospívajícímu chování); Znalostní diagnostika (uspořádávání faktorů, které mohou potenciálně ovlivňovat chování prospívajícímu zdraví); Administrativní/organizační diagnostika (aktuální rozvoj a implementace programů).

2.3b Využitelnost zdravotnických DB? Koncept vhodný pro zefektivnění fungování zdravotnických systémů (ZS) V zásadě kterýkoliv indikátor ze zdravotnické databáze můžeme přiřadit právě do jedné ze tří níže uvedených skupin: na stranu potřeby (nebo poptávky) po ZS např. početní stavy obyvatel, nemocných, dispenzarizovaných nebo zemřelých vytříděné podle růzých kritérií (pohlaví, věku, vzdělání, rodinného stavu, diagnóz MKN-10); na stranu spotřeby (a také nabídky) ZS např. poskytovatelé zdravotnických služeb (lékaři nebo zdravotnický personál podle medicínských oborů); na stranu financování ZS např. příjmy a výdaje zdravotních pojišťoven, farmaceutů nebo jiných zdravotnických zařízení.

2.3c Využitelnost zdravotnických DB?

Literatura k Tématu č.1: BĚLÁČEK, J.: K metodice analýzy „zdravotnických“ ukazatelů. Sborník z 8.ročníku mezinárodní vědecké konference 20.-21.září 2005 „Lidský kapitál a investice do vzdělání“. Praha: Vysoká škola finanční a správní (VŠFS), ISBN 80-86754-50-2, 2005a/, str.125-136, www.izpe.cz/vysledky.pdf ; OECD: Health Project. 2001, www.oecd.org/document/28/0,2340 ; WHO: Health For All – Zdraví 21. 2003, www.who.cz/health.htm ; ÚZIS: Data Prezentation System (DPSk). 2004 -viz ww.uzis.cz/cz/dps/uvod.html ; MODESTE N.N.: Dictionary of Public Health Promotion and Education: Terms and Concepts. London, SAGE Publications Ltc., 1996, p.88; HUBBARD L.R.: Z čeho se skládá porozumění. Praha: Dianetické centrum, 2003, ISBN 87-7968-506-4; OECD: Cesty k efektivně fungujícím zdravotnickým systémům. Kostelec nad Černými lesy: Institut zdravotní politiky a ekonomiky, překlad z angl., 2004

2.4 Hlavní témata pro rok 2006